Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
6 z 9Uzdrawiający rosół
Polecany przez mamy i babcie na wszelkie dolegliwości rosół to rzeczywiście uzdrawiająca zupa. Nie bez powodu znany jest jako penicylina w garnku – to potwierdzone naukowo.
Doktor Stephen Rennard z uczelni medycznej w Nebrasce podawał rosół przyrządzony według receptury babci grupie przeziębionych uczestników. Okazało się, że jedząc tradycyjną zupę, chorzy szybciej wracali do zdrowia. Rosół szczególnie dobrze wpływa na górne drogi oddechowe – łagodzi katar, udrażnia nos i ułatwia swobodne oddychanie.
Zupa na bazie mięsa i warzyw świetnie rozgrzewa, dostarcza minerałów (np. potasu), a także witamin. Warto posypać rosół świeżą natką pietruszki, która zawiera dużo wzmacniającej organizm witaminy C.