Naleśniki po islandzku

Jest tyle rodzajów naleśników, ilu kucharzy oraz ile tradycji. Na Islandii także je się naleśniki. Ich cechą charakterystyczną jest jednak przyprawa, którą dodają i której nie szczędzą. Mowa o naleśnikach z kardamonem.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duże jajko, lekko roztrzepane,
  • 50 g stopionego masła.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 306,31 kcal
Białka 8,75 g
Węglowodany 37,87 g
Tłuszcze 13,39 g
Błonnik 1,45 g
Islandzkie naleśniki
Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu – oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe...

zobacz galerię

Przygotowanie:

W przygotowanym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kardamon. W niewielkiej misce wymieszaj mleko, stopione mało i jajko i roztrzep. Dolej mieszaninę do suchych składników i dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą trzepaczki. Wstaw ciasto na naleśniki do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmij, rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i, odmierzając chochlą, wlewaj ciasto na patelnię. Gdy naleśnik stanie się z wierzchu suchy, przerzuć na drugą stronę. Wyłóż na talerz i podawaj z dżemem.

Komentarz:

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata. Jego charakterystyczny zapach, choć trudny do opisania, nadaje niezapomniany smak potrawom. Można go stosować zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Kardamon ma silne właściwości odtruwające i przyspieszające trawienie. Dla własnego zdrowia warto więc czasem wykorzystać ten islandzki przepis.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!