Trwa ładowanie...

Naleśniki po szwedzku

Avatar placeholder
15.03.2017 19:28
Naleśniki po szwedzku
Naleśniki po szwedzku

Ważnym elementem szwedzkich naleśników jest nie tylko sposób ich smażenia, lecz także dodawane przyprawy. W podanym przepisie jest tylko gałka muszkatołowa, która nadaje potrawie wspaniały smak. Można dodać jeszcze cynamon czy imbir.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie241,12 kcal
Białka8,05 g
Węglowodany25,81 g
Tłuszcze11,3 g
Błonnik0,94 g
Naleśniki według Szwedów
Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia

zobacz galerię
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto naleśnikowe – połącz w misce mąkę, mleko, jajka, cukier, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie, aby powstała jednolita masa. Najtrudniejsze w szwedzkim przepisie na naleśniki jest samo smażenie. Na patelni na dużym ogniu rozgrzej trochę oleju i gdy już będzie maksymalnie rozgrzany, zmniejsz ogień do minimum i wlej cienką warstwę ciasta. Rozprowadź za pomocą natłuszczonej drewnianej łopatki po patelni. Na jednej stronie smaż naleśnika przez najwyżej 2 minuty, a następnie odwróć i zostaw na ogniu tyle samo. Chodzi o to, by placki były jak najcieńsze i maksymalnie chrupiące. Całość smażenia jednego naleśnika nie powinna zająć więcej niż 5 minut. Podawaj na gorąco z konfiturami lub cukrem pudrem.

Komentarz:

Gałka muszkatołowa jest bardzo popularną i cenioną przyprawą w wielu narodowych kuchniach. Zapach gałki jest wspaniały, odświeżający i korzenny. Smak zaś jest intensywny i słodkawy. Nadaje się do poprawiania smaku gulaszów i bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów. Obecnie coraz częściej gałka muszkatołowa ze względu na swoje kojące działanie stosowana jest także w kosmetologii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze