Naleśniki z jagodami

Syrop klonowy to typowy dla kanadyjskich przepisów dodatek do naleśników. Idealnie pasuje do głównego składnika podanej receptury, czyli jagód.

Składniki:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek roztopionego masła,
  • 3 szklanki świeżych jagód,
  • syrop klonowy.
Naleśniki z borówkami

Pyszne naleśniki z jagodami są z pewnością wyśmienitym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie.

Przygotowanie:

W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj także jogurt, proszek do pieczenia i roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj. Jednolitą masę odstaw do lodówki na 10 minut. Rozgrzej natłuszczoną lekko patelnię i nałóż porcję ciasta. Rozprowadź na powierzchni drewnianą łopatką i zostaw na minutę; gdy zaczną się robić pęcherze na cieście, wsyp trochę jagód i dociśnij łopatką. Po chwili odwróć naleśnika na drugą stronę i smaż przez chwilę. Postępuj tak aż do wykończenia ciasta i jagód. Podawaj na gorąco z polewą z syropu klonowego.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 245,39 kcal
Białka 8,11 g
Węglowodany 42,61 g
Tłuszcze 5,35 g
Błonnik 2,71 g

Komentarz:

Właściwości czarnych jagód są naprawdę imponujące. W czasach, gdy nieznane były antybiotyki, to właśnie jagodami leczono niektóre choroby. Napary z suszonych owoców jagody działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny. Warto zatem spróbować przepisu na naleśniki z jagodami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!

Naleśniki

Warzywne naleśniki

Warzywne naleśniki

Dodanie startej cukinii do ciasta naleśnikowego nie tylko ożywi jego smak, lecz również wzbogaci pod względem wartości odżywczych.

Naleśniki

Naleśniki z borówkami

Naleśniki z borówkami

Pyszne naleśniki z jagodami są z pewnością wyśmienitym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Islandzkie naleśniki

Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu - oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe z pewnością zasmakuje nie tylko mieszkańcom Islandii.

Naleśniki

Owsiane naleśniki

Owsiane naleśniki

Owies jest środkiem odżywczym bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz zdrowego układu nerwowego. Warto wprowadzić go do codziennej diety.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Naleśniki po islandzku

Jest tyle rodzajów naleśników, ilu kucharzy oraz ile tradycji. Na Islandii także je się naleśniki. Ich cechą charakterystyczną jest jednak przyprawa (...) , którą dodają i której nie szczędzą. Mowa o naleśnikach...

Naleśniki

Owsiane naleśniki z orzechami

Cały sekret przepisu na słodkie naleśniki tkwi w składnikach - orzechach i przyprawach, które nadają potrawie niepowtarzalny smak. Przygotowanie (...) naleśników jest szybkie i proste. Naleśniki w stylu...

Naleśniki

Miodowe naleśniki

Cały sekret tych słodkich naleśników tkwi w miodzie. Jego wartość i działanie są niezastąpione. Miód zawiera takie składniki jak: cukry, związki (...) . Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i, odmierzając chochlą, wlewaj naleśnikowe...