Naleśniki z Lyonu

Naleśniki z jabłkami w cieście to przepis pochodzący z francuskiego miasta Lyon. To jeden z typowych dla tego regionu deserów. Charakterystyczny smak osiągnięty jest dzięki dwóm elementom: odrobinie koniaku oraz jabłku wplecionemu w ciasto.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka koniaku,
  • 4 jabłka.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 182,32 kcal
Białka 4,88 g
Węglowodany 34,05 g
Tłuszcze 1,96 g
Błonnik 0,64 g
Naleśniki z jabłkiem
Naleśniki z jabłkiem

Naleśniki, zawierające w swoim składzie jabłka i trochę koniaku, z pewnością pozytywnie wpłyną na nasz...

zobacz galerię

Przygotowanie:

W przygotowanej misce wymieszaj mąkę i jajka. Dodaj cukier i sól do smaku. Po wymieszaniu dodaj mleko i koniak. Za pomocą trzepaczki zmieszaj składniki, aż uzyskają jednolitą, gładką masę ciasta naleśnikowego. Odłóż ciasto na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka umyj, usuń rdzeń, pestki, pokrój w mniejsze części i zetrzyj na większych oczkach. Wyjmij ciasto i połącz ze startym jabłkiem. Rozgrzej natłuszczoną patelnię i usmaż naleśniki. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.

Komentarz:

Alkohol nadaje naleśnikom cierpki posmak oraz wspomaga trawienie dość ciężkich składników, jakimi są mąka czy tłuszcz, na którym smażone są naleśniki. Jabłko zaś dostarcza witamin i składników odżywczych, takich jak potas, magnez czy fosfor. Te owoce są źródłem praktycznie wszystkich witamin i dużej ilości wody, która pomaga w filtracji nerkom oraz pobudza układ trawienny. Zdecydowanie warto sięgnąć po przepis na jabłkowe naleśniki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!