Naleśniki z ostrygami

Ostrygi są pyszne pod każdą postacią, mają delikatny, nieco słonawy smak. Można je zjeść na surowo, gotowane, smażone, pieczone czy marynowane. Równie pyszne są ostrygi wędzone. Ten rodzaj małży zawiera fosfor, cynk, wapń oraz żelazo. Nie brakuje im również witamin – A, D oraz z grupy B. Ponadto są bogate w białko.

Składniki:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

  • 7 świeżych lub mrożonych ostryg,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki stołowe wina ryżowego,
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego,
  • 2 łyżki stołowe świeżej kolendry,
  • 1 posiekana cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 2 posiekane ząbki czosnku.
Omlet z ostrygami

Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!

Przygotowanie:

Rozmroź ostrygi poprzez polanie ich gorącą wodą. Dokładnie je opłucz, po czym osusz. Pokrój ostrygi na mniejsze kawałki i każdy oprósz mąką kukurydzianą. W misce zmieszaj jajka, wino ryżowe, sos sojowy, kolendrę, cebulę i przyprawy. Zmiksuj wszystko dokładnie. Na patelni zaś rozgrzej oliwę i czosnek. Gdy już będą gorące, wrzuć ostrygi i lekko podsmaż z każdej strony. Wlej po chwili mieszankę z jajek i sosów i zmniejsz ogień, aby ciasto się nie przypaliło. Gdy spód zbrązowieje, odwróć placek ma drugą stronę. Gotowe!

Komentarz:

Ostrygi to podobno jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Posiadają bowiem związki, które pobudzają silne emocje oraz pożądanie. Wygląda na to, że owoce morza, w tym naleśniki z ostrygami, to dobry przepis na romantyczną przekąskę!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 182,9 kcal
Białka 21,0 g
Tłuszcz 7,9 g
Cholesterol 140,0 mg
Węglowodany 7,6 g
Błonnik 1,0 g
Witamina C 12,9 mg
Witamina A 119,6 µg
Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby zaspokoić głód o każdej porze dnia.

Naleśniki

Naleśniki z imbirem

Naleśniki z imbirem

Puszyste ciasto naleśnikowe i trochę imbiru stanowią smaczne i pożywne śniadanie, któremu niewielu potrafiłoby się oprzeć.

Naleśniki

Naleśniki z groszkiem

Naleśniki z groszkiem

Angielską kuchnię charakteryzują przede wszystkim obfite i bardzo pożywne śniadania. Oprócz wysmażonego boczku, tostów czy jajecznicy na bekonie, można znaleźć tam także naleśniki. Najlepszy przepis zawiera ten z zielonym groszkiem.

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Naleśniki z masłem

Naleśniki z masłem

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem maślanki, masła i syropu klonowego to wyśmienite i pożywne danie, które da nam energię na cały dzień.

Naleśniki

Naleśniki z serkiem

Naleśniki z serkiem

Zwykłe naleśniki wymagają jakiegoś dopełnienia. Czemu nie skorzystać z włoskiego przepisu i nie dodać do naleśników sera ricotta?! Dodajmy jagodowe konfitury i śniadanie gotowe!

Naleśniki

Naleśnik z ziemniaków

Naleśnik z ziemniaków

Naleśniki ziemniaczane to pomysł na zdrowe, rozgrzewające i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Naleśniki z cynamonem

Naleśniki z cynamonem

Wielu osobom cynamon kojarzy się świątecznie. Gdy z kuchni wydobywa się zapach smażonych czekoladowych naleśników z cynamonem, nie można się oprzeć pokusie. Apetyt na słodkie można spokojnie zaspokoić tym przepisem.

Naleśniki

Słodkie naleśniki

Słodkie naleśniki

Zwykłe naleśniki nie muszą być suchym, zapychającym ciastem. Można popuścić wodze fantazji i na przykład zrobić farsz z jabłek i jogurtu.

Naleśniki

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Warzywa, takie jak marchew, szczypior czy cebula, dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania elementów. Jeśli połączyć je w pysznym przepisie na naleśniki, to tylko palce lizać.