Naleśniki z ostrygami

Ostrygi są pyszne pod każdą postacią, mają delikatny, nieco słonawy smak. Można je zjeść na surowo, gotowane, smażone, pieczone czy marynowane. Równie pyszne są ostrygi wędzone. Ten rodzaj małży zawiera fosfor, cynk, wapń oraz żelazo. Nie brakuje im również witamin – A, D oraz z grupy B. Ponadto są bogate w białko.

Składniki:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 7 świeżych lub mrożonych ostryg,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki stołowe wina ryżowego,
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego,
  • 2 łyżki stołowe świeżej kolendry,
  • 1 posiekana cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 2 posiekane ząbki czosnku.
Omlet z ostrygami

Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!

Przygotowanie:

Rozmroź ostrygi poprzez polanie ich gorącą wodą. Dokładnie je opłucz, po czym osusz. Pokrój ostrygi na mniejsze kawałki i każdy oprósz mąką kukurydzianą. W misce zmieszaj jajka, wino ryżowe, sos sojowy, kolendrę, cebulę i przyprawy. Zmiksuj wszystko dokładnie. Na patelni zaś rozgrzej oliwę i czosnek. Gdy już będą gorące, wrzuć ostrygi i lekko podsmaż z każdej strony. Wlej po chwili mieszankę z jajek i sosów i zmniejsz ogień, aby ciasto się nie przypaliło. Gdy spód zbrązowieje, odwróć placek ma drugą stronę. Gotowe!

Komentarz:

Ostrygi to podobno jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Posiadają bowiem związki, które pobudzają silne emocje oraz pożądanie. Wygląda na to, że owoce morza, w tym naleśniki z ostrygami, to dobry przepis na romantyczną przekąskę!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 182,9 kcal
Białka 21,0 g
Tłuszcz 7,9 g
Cholesterol 140,0 mg
Węglowodany 7,6 g
Błonnik 1,0 g
Witamina C 12,9 mg
Witamina A 119,6 µg
Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!

Naleśniki

Warzywne naleśniki

Warzywne naleśniki

Dodanie startej cukinii do ciasta naleśnikowego nie tylko ożywi jego smak, lecz również wzbogaci pod względem wartości odżywczych.

Naleśniki

Naleśniki z borówkami

Naleśniki z borówkami

Pyszne naleśniki z jagodami są z pewnością wyśmienitym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Islandzkie naleśniki

Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu - oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe z pewnością zasmakuje nie tylko mieszkańcom Islandii.

Naleśniki

Owsiane naleśniki

Owsiane naleśniki

Owies jest środkiem odżywczym bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz zdrowego układu nerwowego. Warto wprowadzić go do codziennej diety.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby zaspokoić głód o każdej porze dnia.

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Naleśniki z imbirem

Naleśniki z imbirem

Puszyste ciasto naleśnikowe i trochę imbiru stanowią smaczne i pożywne śniadanie, któremu niewielu potrafiłoby się oprzeć.