Nalewka wiśniowa - właściwości, przepis

Nie od dzisiaj wiadomo, że nalewki to nie tylko kwestia dobrego smaku, ale również trunki, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Przepisów jest bardzo dużo, podobnie jak składników nalewek. Jedną z najpopularniejszych jest wiśniówka.

Nalewka wiśniowa – właściwości

Nalewka wiśniowa w niewielkich ilościach może wspierać układ krążenia. Wiśnie zawierają bardzo dużą ilość potasu, który jest niezbędnym składnikiem dla naszego serca. Potas wzmacnia także naczynia i reguluje ciśnienie tętnicze. Nalewka wiśniowa to również dawka żelaza, które rozprowadza tlen po całym organizmie.

Zalecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem i zaburzenia układu pokarmowego. Nalewka wiśniowa stymuluje do pracy żołądek, powoduje również, że organizm szybciej pozbywa się zalegających w nim toksyn. Miąższ wiśni zawiera przeciwutleniacze, dlatego nalewka wiśniowa może być elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Nalewka wiśniowa to także duża zawartość cynku, który ma pozytywny wpływ nie tylko na wygląd skóry, ale też włosów i paznokci.

Wiśnie zawierają roślinne hormony zwane fitoestrogenami. Jest to istotna wiedza dla kobiet, które w ciężki sposób przechodzą PMS. Dlatego nalewka wiśniowa może być idealnym rozwiązaniem na złagodzenie PMS.

Pita w niewielkich ilościach wzmacnia układ odpornościowy. Niektórzy uważają też, że pomaga w obniżeniu gorączki.

Nie tylko nalewka wiśniowa może mieć działanie lecznicze. Według niektórych, liście z drzewa wiśniowego dodane do kąpieli mogą wpłynąć łagodząco na wszelkie bóle reumatyczne.

Nalewka wiśniowa - stosowanie

Nalewka wiśniowa może wpłynąć leczniczo na nasz organizm, ale tak jak z każdym specyfikiem nie należy przesadzać z jej zażywaniem. Nie chodzi tylko o alkohol zawarty w nalewce, ale także o jej wysoką kaloryczność, ponieważ zawiera cukier. Jeden kieliszek nalewki to około 100 kcal.

Nalewka z jeżyn – naturalny lek na wiele dolegliwości

Dary natury są wykorzystywane na wiele sposobów. Zioła, owoce i inne części roślin to świetne składniki kremów, maści i innych leczniczych preparatów przydatnych...

Nalewka wiśniowa – przepis

Nalewka wiśniowa nie jest trudna do wykonania, ale należy pamiętać o odpowiednich składnikach i proporcjach. Na początku należy wydrylować wszystkie owoce, jeśli zostawimy pestki to niestety nalewka wiśniowa nie wyjdzie. Następnie owoce już bez pestek wrzucamy do większego słoika czy gąsiora.

W następnej kolejności zasypujemy owoce cukrem. Kiedy się rozpuści, wiśnie powinny puścić sok i wtedy należy dodać alkohol. Rodzaj alkoholu zależy od upodobań - może to być np. rum albo brandy. Naczynie musi zostać zamknięte szczelnie i odstawione na około 30 dni. Po upływie tego czasu trzeba odcedzić płyn i przelać go do butelek. Nalewkę trzeba odstawić w ciemne miejsce na pół roku.

Komentarze (32)
~Koneser
~Koneser 6 miesięcy temu

Jak w każdym przepisie - jeden woli brunetki a inny blondynki. To samo z pestkami. Ja stosuję przepis zaczerpnięty z przedwojennej książki kucharskiej moich rodziców i wielokrotnie już go stosowałem ze znakomitym powodzeniem. Procedura jest ODWROTNA w stosunku do zaprezentowanej. Najpierw zalewam całe owoce wiśni spirytusem w proporcji 0,5 l spirytusu na 1 kg owoców na okres 6 tygodni. Następnie zlewam nalewkę a "napite" spirytusem owoce zasypuję cukrem w ilości ok. 80 dag. Nie przejmować się, że na początku nie cały cukier obejmie wiśnie. Ten nastaw pozostawić na kolejne 6 tygodni. Następnie zlać syrop (wiśnie będą malutkie - pestki obciągnięte pomarszczoną skórką z niewielką ilością miąższu - wspaniałe do herbaty!) i połączyć go z pierwszą nalewką, przefiltrować przez bibułę filtracyjną i odstawić w ciemnych butelkach. Przepis kończy się słowami: "Im starsza tym lepsza". W odróżnieniu od zaprezentowanej nalewki moja ma wyraźnie wyczuwalny posmak pestek, który nadaje jej dodatkowej atrakcji. Mój przepis wymaga cierpliwości ale naprawdę warto ten czas poświęcić aby otrzymać produkt najwyższej jakości. I jeszcze jedno! Pije się ją bardzo łagodnie ale po dwóch kieliszkach 25 g panie są bardzo wesołe!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia i gotowanie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Kuchnia i gotowanie
Kuchnia i gotowanie

Najbardziej niezdrowe potrawy świąteczne

Najbardziej niezdrowe potrawy świąteczne

łyżeczek miodu manuka - będzie i smacznie, i zdrowo. Sałatka jarzynowa Przeanalizujmy skład: warzywa z puszki, gotowane ziemniaki i majonez. Sól, pieprz (...) tę przygotowaną ze zmielonych płatków owsianych i orzechów. Pierogi Chrupiące,...

Kuchnia i gotowanie

Makaron na 10 sposobów

Makaron na 10 sposobów

trochę wędzonego boczku, dodaj pokrojony czosnek i odrobinę białego wina. W międzyczasie ugotuj makaron, tak, jak lubisz. Pod koniec gotowania odlej (...) parmezanem. Możesz do tego dolać nieco wody z gotowania makaronu....

Kuchnia i gotowanie

Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!

Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!

. Przeczytaj także: Pij codziennie jedną szklankę. Organizm ci za to podziękuje Jajka Nawet tego nie próbuj. Gotowanie jajek w mikrofalówce (...) , namnażaniu sprzyja m.in. ciepło. Bakteria ginie w czasie gotowania....

Kuchnia i gotowanie

Walentynkowa kolacja, która rozpali nie tylko wasze uczucia

Walentynkowa kolacja, która rozpali nie tylko wasze uczucia

Afrodyzjaki na walentynki Walentynki mają tylu samo miłośników, co przeciwników, ale bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, możesz skorzystać z okazji i przygotować wyjątkową kolację dla dwojga. Romantyczny wieczór nie może się obejść bez wspólnego...

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Kuchnia i gotowanie

Makaron z dyni - zdrowa i dietetyczna alternatywa

Makaron z dyni - zdrowa i dietetyczna alternatywa

Nie tylko dla wegan Spaghetti przyrządzone z dyni to idealna alternatywa dla wszystkich, którzy uwielbiają makarony, ale chcieliby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i wzmocnić organizm od wewnątrz. Zastąpienie węglowodanów w diecie tym pysznym i zdrowym...

Kuchnia i gotowanie

Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!

Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!

to techniki gotowania, którym należy poświęcić nieco więcej uwagi, zwłaszcza jeśli chcesz, żeby potrawy tak przygotowane były smaczne, zdrowe i łatwe (...) , musisz je sklarować, bo właśnie takie masło jest doskonałe do przygotowywania...

Kuchnia i gotowanie

Smaczne i odchudzające przekąski

Smaczne i odchudzające przekąski

się jajko. Sadzone będzie dużo bardziej kaloryczne niż to gotowane w koszulce. Do tak przygotowanego tosta dodatkowo możesz dodać pomidor, ogórek