Nalewka z aronii - pochodzenie, właściwości, charakterystyka, przepisy

Nalewka z aronii, zwana też aroniówką, jest doceniana przez smakoszy i koneserów nie tylko ze względu na intensywny, charakterystyczny smak, ale także z uwagi na prozdrowotne właściwości. Owoce aronii są doskonałe nie tylko do produkcji nalewek, ale też innych przetworów z aronii, takich jak soki, dżemy czy konfitury i bardzo rzadko są spożywane w postaci surowej.

Nie bez powodu Polska jest krajem, który przoduje w uprawie aronii – jej właściwości zdrowotne docenia coraz więcej z nas. Jakie jest pochodzenie aronii? Jakie właściwości ma aronia? Jak można wykonać nalewkę z aronii?

1. Nalewka z aronii – pochodzenie

Początkowo aronia była uprawiana tylko w Ameryce Północnej. To stamtąd przywędrowała na inne kontynenty, a to za sprawą Miczurina – rosyjskiego sadownika, który swoje życie poświęcił uprawie rozmaitych gatunków roślin, adaptując je do różnych warunków przyrody.

Zobacz film: "Aronia - pyszne źródło antyoksydantów"

Europejski klimat zapewnia aronii doskonałe środowisko do porostu, dlatego w naszym kraju aronia zadomowiła się na dobre. Ciemnofioletowe owoce nadają się do zbioru wczesną jesienią, w sierpniu i we wrześniu.

2. Nalewka z aronii – właściwości

Aronia wyglądem przypomina fioletowo-granatową jarzębinę, jednak smakiem nie jest zbliżona do żadnego innego owocu. Cierpkość aronii sprawia, że soki i przetwory z aronii mają charakterystyczną kwaskowość. Jednak równie ważne jest to, w jaki sposób aronia wpływa na nasz organizm.

Po przetwory z aronii, podobnie jak po nalewki z aronii sporządzone na bazie jeżyn, powinny sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem.

Aronia skutecznie obniża ciśnienie, a w dodatku dba o ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się w nich złogów cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy.

Nalewka z jeżyn – naturalny lek na wiele dolegliwości
Nalewka z jeżyn – naturalny lek na wiele dolegliwości [7 zdjęć]

Dary natury są wykorzystywane na wiele sposobów. Zioła, owoce i inne części roślin to świetne składniki...

zobacz galerię

Zawarte w aronii właściwości ochronne naczyń krwionośnych sprawiają, że aronia doskonale sprawdza się w roli wspomagacza pracy narządów wzroku.

Antocyjany i rutyna dbają nie tylko o ściany żył i tętnic, ale także o budowę mniejszych naczyń krwionośnych, takich jak te w naszych oczach. Ich wzmocnienie sprawia, że ryzyko zachorowania na zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskrę spada, a ostrość widzenia poprawia się.

Dzięki dużej zawartości witamin właściwości aronii są bardzo różnorodne. Aronia jest również bogatym źródłem witaminy P. To właśnie jej aronia zawdzięcza swój głęboki, intensywny kolor.

Bioflawonoidy odpowiadają nie tylko za barwę, ale też za antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości. Te silne przeciwutleniacze dbają o wygląd  skóry, wspomagają odporność i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie.

Aronia to także bogate źródło witamin C, B2, E oraz kwasu foliowego. W jej składzie aronii znajdziemy też żelazo, wapń, miedź, bor, jod i mangan.

3. Nalewka z aronii – charakterystyka

Nalewka z aronii to najprostszy sposób na wykorzystanie aronii i wprowadzenie jej do codziennej diety. Jesienią warto przygotować sok, a zimą cieszyć się butelkami pysznego, ciemnego, wspomagającego naszą odporność w chłodniejszych miesiącach napoju.

Przygotowanie bezalkoholowej nalewki z aronii jest banalnie proste. Aronię wystarczy umieścić w sokowniku, podgrzewać i tak powstały sok zlewać do butelek. Równie dobry efekt uzyskamy dzięki gotowaniu owoców na małym ogniu w garnku.

4. Nalewka z aronii – przepisy

Szukając przepisów na przetwory z aronii, z pewnością natrafimy na dziesiątki przepisów na nalewki z aronii. Którą z nich wybierzemy, zależy tylko od tego, czy chcemy wykonać napitek z alkoholem czy w wersji bezalkoholowej.

Najłatwiejszym przepisem na nalewkę z aronii będzie zasypanie owoców cukrem i zalanie spirytusem. Po miesiącu wystarczy przefiltrować nalewkę z aronii przez gazę i przelać do szklanych butelek.

4.1. Nalewka z aronii – z miodem

Jeśli lubimy smak miodu, możemy wypróbować przepis na nalewkę z aronii z miodem. Nalewkę z aronii z miodem przygotujemy w łatwy sposób. Na kilogram owoców potrzebujemy 1,5 litra wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżki miodu, 1 litr alkoholu i 50 dag cukru. Zagotowane w wodzie owoce na nalewkę z aronii z miodem należy przestudzić i przelać przez sito.

Do tak powstałego wystudzonego płynu wystarczy dodać pozostałe składniki, wymieszać, przelać do butelek i odstawić nalewkę z aronii z miodu na cztery miesiące. Po tym czasie możemy cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami nalewki z aronii z miodem.

4.2. Nalewka z aronii - z cynamonem i wanilią

Smaczną i zdrową propozycją jest też nalewka z aronii z cynamonem i wanilią. Przepis na tę nalewkę z aronii wymaga trochę więcej pracy, ale jej smak z pewnością to wynagrodzi.

Na kilogram owoców potrzebujemy pół litra spirytusu i pół litra wódki, szczyptę cynamonu, skórkę z pomarańczy i cytryny, pół kilograma cukru, 2 laski wanilii, 5 goździków i korę cynamonu. Aronię, wanilię oraz drobno pokrojone skórki z cytrusów należy wymieszać i zalać alkoholem. Następnie nalewkę z aronii należy odstawić na miesiąc.

Po tym czasie przelać do innego naczynia, a pozostałe owoce zasypać cukrem i odstawić. Codziennie jednak należy potrząsać pojemnikiem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Tak powstały syrop trzeba przelać do nalewki i rozlać do butelek. Aby tak powstały płyn miał pełnię smaku, musi poleżakować jeszcze kilka miesięcy.

4.3. Nalewka z aronii - z liśćmi wiśni

Ciekawą propozycją jest również przepis na nalewkę z aronii i liści wiśni. Nalewka z aronii i liści wiśni jest bardzo ceniona za smak i piękny kolor głębokiej czerwieni.

Przepis na nalewkę jest trochę skomplikowany i pracochłonny, ale efekt jest tego wart. W czasie przygotowania nalewki z aronii i wiśni warto sugerować się opiniami specjalistów, które pomogą nam stworzyć nalewkę idealną.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Największą popularnością cieszą się jednak przepisy na nalewkę z aronii bez liści. Według wielu opinii przepisy na nalewki z aronii bez liści są bardziej problematyczne i wymagają zazwyczaj gotowania owoców, co zabiera sporo czasu.

Pamiętajmy jednak, że zbyt częste picie nalewki z aronii z alkoholem może doprowadzić do uzależnienia. „Dla zdrowotności” i poprawy odporności lepiej jest wypijać mały jej kieliszek zawsze wtedy, gdy zaczynamy odczuwać pierwsze objawy przeziębienia bądź grypy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!