Nalewka z aronii - uprawa aronii, właściwości, przepisy

Nalewka z aronii, zwana też aroniówką, jest doceniana przez smakoszy i koneserów nie tylko ze względu na intensywny, charakterystyczny smak, ale także z uwagi na prozdrowotne właściwości. Owoce te są doskonałe nie tylko do produkcji nalewek, ale też innych przetworów, takich jak soki, dżemy czy konfitury i bardzo rzadko są spożywane w postaci surowej.

Nie bez powodu Polska jest krajem, który przoduje w uprawie aronii – jej właściwości zdrowotne docenia coraz więcej z nas.

Polecane wideo:

Nalewka z aronii – uprawa rośliny

Początkowo aronia była uprawiana tylko w Ameryce Północnej. To stamtąd przywędrowała na inne kontynenty, a to za sprawą Miczurina – rosyjskiego sadownika, który swoje życie poświęcił uprawie rozmaitych gatunków roślin, adaptując je do różnych warunków przyrody.

Europejski klimat zapewnia aronii doskonałe środowisko do porostu, dlatego w naszym kraju aronia zadomowiła się na dobre. Ciemnofioletowe owoce nadają się do zbioru wczesną jesienią, w sierpniu i we wrześniu.

Nalewka z aronii – właściwości

Aronia wyglądem przypomina fioletowo-granatową jarzębinę, jednak smakiem nie jest zbliżona do żadnego innego owocu. Jej cierpkość sprawia, że nadaje przetworom i sokom charakterystycznej kwaskowości. Jednak równie ważne jest to, w jaki sposób wpływa na nasz organizm.

Po aroniowe przetwory, podobnie jak po nalewki sporządzone na bazie jeżyn, powinny sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Aronia skutecznie je obniża, a w dodatku dba o ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się w nich złogów cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy.

Ochrona naczyń krwionośnych sprawia, że aronia doskonale sprawdza się w roli wspomagacza pracy narządów wzroku. Antocyjany i rutyna dbają nie tylko o ściany żył i tętnic, ale także o budowę mniejszych naczyń krwionośnych, takich jak te w naszych oczach. Ich wzmocnienie sprawia, że ryzyko zachorowania na zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskrę spada, a ostrość widzenia poprawia się.

Aronia jest również bogatym źródłem witaminy P. To właśnie jej zawdzięcza swój głęboki, intensywny kolor. Bioflawonoidy odpowiadają nie tylko za barwę, ale też za antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości. Te silne przeciwutleniacze dbają o wygląd  skóry, wspomagają odporność i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. Aronia to także bogate źródło witamin C, B2, E oraz kwasu foliowego. W jej składzie znajdziemy też żelazo, wapń, miedź, bor, jod i mangan.

Nalewka z aronii – charakterystyka

To najprostszy sposób na wykorzystanie aronii i wprowadzenie jej do codziennej diety. Jesienią warto przygotować sok, a zimą cieszyć się butelkami pysznego, ciemnego, wspomagającego naszą odporność w chłodniejszych miesiącach napoju. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Aronię wystarczy umieścić w sokowniku, podgrzewać i tak powstały sok zlewać do butelek. Równie dobry efekt uzyskamy dzięki gotowaniu owoców na małym ogniu w garnku.

Nalewka z aronii – przepisy

Szukając przepisów na przetwory z aronii, z pewnością natrafimy na dziesiątki receptur na wykonanie zdrowej nalewki z aronii. Którą z nich wybierzemy, zależy tylko od tego, czy chcemy wykonać napitek z alkoholem czy w wersji bezalkoholowej.

Najłatwiejszym sposobem na wykonanie nalewki z aronii będzie zasypanie owoców cukrem i zalanie spirytusem. Po miesiącu wystarczy przefiltrować ją przez gazę i przelać do szklanych butelek.

Jeśli lubimy smak miodu, możemy wzbogacić nim aroniówkę. Na kilogram owoców potrzebujemy 1,5 litra wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżki miodu, 1 litr alkoholu i 50 dag cukru. Zagotowane w wodzie owoce należy przestudzić i przelać przez sito. Do tak powstałego wystudzonego płynu wystarczy dodać pozostałe składniki, wymieszać, przelać do butelek i odstawić na cztery miesiące.

Smaczną i zdrową propozycją jest też nalewka aroniowa z cynamonem i wanilią. Wymaga trochę więcej pracy, ale jej smak z pewnością to wynagrodzi. Na kilogram owoców potrzebujemy pół litra spirytusu i pół litra wódki, szczyptę cynamonu, skórkę z pomarańczy i cytryny, pół kilograma cukru, 2 laski wanilii, 5 goździków i korę cynamonu. Aronię, wanilię oraz drobno pokrojone skórki z cytrusów należy wymieszać i zalać alkoholem. Następnie odstawić na miesiąc. Po tym czasie przelać do innego naczynia, a pozostałe owoce zasypać cukrem i odstawić. Codziennie jednak należy potrząsać pojemnikiem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Tak powstały syrop trzeba przelać do nalewki i rozlać do butelek. Aby tak powstały płyn miał pełnię smaku, musi poleżakować jeszcze kilka miesięcy.

Pamiętajmy jednak, że zbyt częste picie nalewki aroniowej z alkoholem może doprowadzić do uzależnienia. „Dla zdrowotności” i poprawy odporności lepiej jest wypijać mały jej kieliszek zawsze wtedy, gdy zaczynamy odczuwać pierwsze objawy przeziębienia bądź grypy.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

Najważniejsze badania, które powinna wykonać każda kobieta O tym, że zdrowie jest najważniejsze, nie musimy nikogo przekonywać. Właśnie dlatego nie warto bagatelizować symptomów takich jak zaburzenia miesiączkowania, chroniczne zmęczenie czy bóle brzucha....

Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Grzyby trujące zawierające amanitynę Odtwórz wideo

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których najbardziej groźną dla człowieka...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Lubczyk - ziele miłości

Lubczyk - ziele miłości

Zdrowie z natury Liście lubczyku nie tylko dodają aromatu potrawom, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie. Popularne zioło od wieków wykorzystywane jest jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Pozytywnie działa na układ pokarmowy, moczowy...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy - produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej...