Nalewka z aronii - uprawa aronii, właściwości, przepisy

Nalewka z aronii, zwana też aroniówką, jest doceniana przez smakoszy i koneserów nie tylko ze względu na intensywny, charakterystyczny smak, ale także z uwagi na prozdrowotne właściwości. Owoce te są doskonałe nie tylko do produkcji nalewek, ale też innych przetworów, takich jak soki, dżemy czy konfitury i bardzo rzadko są spożywane w postaci surowej.

Nie bez powodu Polska jest krajem, który przoduje w uprawie aronii – jej właściwości zdrowotne docenia coraz więcej z nas.

Polecane wideo:

Nalewka z aronii – uprawa rośliny

Początkowo aronia była uprawiana tylko w Ameryce Północnej. To stamtąd przywędrowała na inne kontynenty, a to za sprawą Miczurina – rosyjskiego sadownika, który swoje życie poświęcił uprawie rozmaitych gatunków roślin, adaptując je do różnych warunków przyrody.

Europejski klimat zapewnia aronii doskonałe środowisko do porostu, dlatego w naszym kraju aronia zadomowiła się na dobre. Ciemnofioletowe owoce nadają się do zbioru wczesną jesienią, w sierpniu i we wrześniu.

Nalewka z aronii – właściwości

Aronia wyglądem przypomina fioletowo-granatową jarzębinę, jednak smakiem nie jest zbliżona do żadnego innego owocu. Jej cierpkość sprawia, że nadaje przetworom i sokom charakterystycznej kwaskowości. Jednak równie ważne jest to, w jaki sposób wpływa na nasz organizm.

Po aroniowe przetwory, podobnie jak po nalewki sporządzone na bazie jeżyn, powinny sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Aronia skutecznie je obniża, a w dodatku dba o ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się w nich złogów cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy.

Ochrona naczyń krwionośnych sprawia, że aronia doskonale sprawdza się w roli wspomagacza pracy narządów wzroku. Antocyjany i rutyna dbają nie tylko o ściany żył i tętnic, ale także o budowę mniejszych naczyń krwionośnych, takich jak te w naszych oczach. Ich wzmocnienie sprawia, że ryzyko zachorowania na zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskrę spada, a ostrość widzenia poprawia się.

Aronia jest również bogatym źródłem witaminy P. To właśnie jej zawdzięcza swój głęboki, intensywny kolor. Bioflawonoidy odpowiadają nie tylko za barwę, ale też za antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości. Te silne przeciwutleniacze dbają o wygląd  skóry, wspomagają odporność i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. Aronia to także bogate źródło witamin C, B2, E oraz kwasu foliowego. W jej składzie znajdziemy też żelazo, wapń, miedź, bor, jod i mangan.

Nalewka z aronii – charakterystyka

To najprostszy sposób na wykorzystanie aronii i wprowadzenie jej do codziennej diety. Jesienią warto przygotować sok, a zimą cieszyć się butelkami pysznego, ciemnego, wspomagającego naszą odporność w chłodniejszych miesiącach napoju. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Aronię wystarczy umieścić w sokowniku, podgrzewać i tak powstały sok zlewać do butelek. Równie dobry efekt uzyskamy dzięki gotowaniu owoców na małym ogniu w garnku.

Nalewka z aronii – przepisy

Szukając przepisów na przetwory z aronii, z pewnością natrafimy na dziesiątki receptur na wykonanie zdrowej nalewki z aronii. Którą z nich wybierzemy, zależy tylko od tego, czy chcemy wykonać napitek z alkoholem czy w wersji bezalkoholowej.

Najłatwiejszym sposobem na wykonanie nalewki z aronii będzie zasypanie owoców cukrem i zalanie spirytusem. Po miesiącu wystarczy przefiltrować ją przez gazę i przelać do szklanych butelek.

Jeśli lubimy smak miodu, możemy wzbogacić nim aroniówkę. Na kilogram owoców potrzebujemy 1,5 litra wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżki miodu, 1 litr alkoholu i 50 dag cukru. Zagotowane w wodzie owoce należy przestudzić i przelać przez sito. Do tak powstałego wystudzonego płynu wystarczy dodać pozostałe składniki, wymieszać, przelać do butelek i odstawić na cztery miesiące.

Smaczną i zdrową propozycją jest też nalewka aroniowa z cynamonem i wanilią. Wymaga trochę więcej pracy, ale jej smak z pewnością to wynagrodzi. Na kilogram owoców potrzebujemy pół litra spirytusu i pół litra wódki, szczyptę cynamonu, skórkę z pomarańczy i cytryny, pół kilograma cukru, 2 laski wanilii, 5 goździków i korę cynamonu. Aronię, wanilię oraz drobno pokrojone skórki z cytrusów należy wymieszać i zalać alkoholem. Następnie odstawić na miesiąc. Po tym czasie przelać do innego naczynia, a pozostałe owoce zasypać cukrem i odstawić. Codziennie jednak należy potrząsać pojemnikiem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Tak powstały syrop trzeba przelać do nalewki i rozlać do butelek. Aby tak powstały płyn miał pełnię smaku, musi poleżakować jeszcze kilka miesięcy.

Pamiętajmy jednak, że zbyt częste picie nalewki aroniowej z alkoholem może doprowadzić do uzależnienia. „Dla zdrowotności” i poprawy odporności lepiej jest wypijać mały jej kieliszek zawsze wtedy, gdy zaczynamy odczuwać pierwsze objawy przeziębienia bądź grypy.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

Najważniejsze badania, które powinna wykonać każda kobieta O tym, że zdrowie jest najważniejsze, nie musimy nikogo przekonywać. Właśnie dlatego nie warto bagatelizować symptomów takich jak zaburzenia miesiączkowania, chroniczne zmęczenie czy bóle brzucha....

Ciąża i dziecko

Nocne moczenie - jak pomóc dziecku?

Nocne moczenie - jak pomóc dziecku?

Czy nocne moczenie dziecka powinno budzić niepokój? Moczenie nocne jest często normalną częścią dorastania. Większość dzieci moczy się w nocy mniej (...) więcej do 3 roku życia. Sporadycznie dolegliwości te mogą utrzymywać...

Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy - produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej...

Ciąża i dziecko

Jak usprawnić pracę układu limfatycznego?

Jak usprawnić pracę układu limfatycznego?

- naczyniowego oraz kobietom w ciąży. By usprawnić pracę układu limfatycznego, warto również masować ciało okrężnymi ruchami za pomocą suchej szczotki

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Grzyby trujące zawierające amanitynę Odtwórz wideo

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których najbardziej groźną dla człowieka...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...