Nalewka z czarnego bzu – owoce, właściwości, substancje

Nalewka z czarnego bzu sprawdza się na przeziębienie, chroni układ krwionośny, oczyszcza i działa lekko przeciwbólowo. Jakie są wartości odżywcze czarnego bzu? Jak można przygotować nalewkę z czarnego bzu? Jakie działanie lecznicze posiada czarny bez i kiedy można zbierać owoce?

1. Nalewka z czarnego bzu – owoce

Owoce z czarnego bzu posiadają wiele substancji odżywczych. Można przygotować z nich nalewkę z czarnego bzu, olej, ocet, a nawet wino. Niektórzy dodają czarny bez również do ciasta. Owoce czarnego bzu można zbierać od maja do lipca, najlepiej rano po odparowaniu rosy. Warto zwrócić uwagę, czy charakterystyczny dla czarnego bzu, kwiatostan jest w pełni rozwinięty, czy nie ma zanieczyszczeń i mszyc. Do ścinania kwiatostanu dobrze jest skorzystać z ostrego noża lub nożyc. Ścięcie od razu wszystkich kwiatostanów czarnego bzu może zakłócić naturalny wzrost rośliny. Zbierzmy zatem tyle, ile zdołamy przerobić za jednym razem - na przykład ilość na jedną lub dwie nalewki z czarnego bzu - i część zostawmy, aby roślina rozwijała się prawidłowo.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Nalewka z czarnego bzu posiada wiele właściwości odżywczych
Nalewka z czarnego bzu posiada wiele właściwości odżywczych

2. Nalewka z czarnego bzu – właściwości

Właściwości, które możemy znaleźć również w wykonanej nalewce z czarnego bzu – płynące z kwiatów rośliny to przede wszystkim działanie: wykrztuśne, rozrzedzające katar, napotne, chroniące i wzmacniające błony śluzowe dróg oddechowych, wzmacniające odporność, antywirusowe, moczopędne, stabilizujące krwiobieg, zmniejszające ból głowy, oczyszczające, przyspieszające przemianę materii, łagodzące stany zapalne skóry.

3. Nalewka z czarnego bzu - substancje

Nalewka z czarnego bzu to także źródło olejków eterycznych, flawonoli, flawonoidów, n-parafiny, glikozydy, substancji mineralnych, steroli, choliny, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega odkładaniu się tłuszczów. Ponadto, w nalewce z czarnego bzu znajdziemy cenne witaminy i minerały, takie jak: witaminy A, witaminy z grupy B, witamina C, wapń, magnez, potas, fosfor, sód, żelazo, mangan, miedź i cynk.

Właściwości zdrowotne nalewki z bursztynu
Właściwości zdrowotne nalewki z bursztynu [6 zdjęć]

W przeszłości przypisywano mu magiczne właściwości. Był traktowany jak talizman – miał ochraniać przed...

zobacz galerię

4. Nalewka z czarnego bzu – przepis

Przygotowanie nalewki z czarnego bzu nie jest zbyt pracochłonne. Do przygotowania nalewki z czarnego bzu potrzeba jednak kilku czynności rozłożonych w czasie.

Chcąc wykonać własną nalewkę z czarnego bzu, należy przygotować około 1kg owoców oraz 1 l spirytusu o mocy 96 procent. Następnie owoce czarnego bzu należy przepłukać, osączyć i wsypać do słoja, zalać alkoholem i pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po około miesiącu trzeba nalewkę z czarnego bzu przefiltrować. Po tym czasie przygotujemy 0,5 l wody i 25 dag cukru. Ze składników gotujemy syrop i po przestudzeniu łączymy go z alkoholem. Należy odczekać kolejny tydzień, zlać nalewkę z czarnego bzu do butelek, dobrze zakręcić i odstawić w ciemne miejsce, ale już średnio chłodne.

Nalewka z jeżyn – naturalny lek na wiele dolegliwości
Nalewka z jeżyn – naturalny lek na wiele dolegliwości [7 zdjęć]

Dary natury są wykorzystywane na wiele sposobów. Zioła, owoce i inne części roślin to świetne składniki...

zobacz galerię

Po około pół roku nalewka jest gotowa do picia. Jeżeli przygotujemy nalewkę z czarnego bzu w szczycie sezonu, gdy owoce są dojrzałe, możemy cieszyć się gotowym trunkiem na święta Bożego Narodzenia.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!