Trwa ładowanie...

Nalewka z ziela owsa na stres i przemęczenie

 Magdalena Bury
26.11.2018 13:25
Nalewka z ziela owsa na stres i przemęczenie
Nalewka z ziela owsa na stres i przemęczenie (123rf)

Jesienna chandra coraz bliżej. Na szczęście istnieją naturalne sposoby, by się od niej uchronić. Jednym z nich jest nalewka z ziela owsa, która uspokoi zszargane nerwy i odżywi przemęczony organizm.

1. Faza mleczna owsa

Owies należy zbierać tylko przez jeden do dwóch tygodni. Jest to czas pomiędzy kwitnieniem a formowaniem się ziaren. Ziarniak jest wtedy bardzo miękki, a po naciśnięciu wypływa z niego biały płyn przypominający mleko. Właśnie w tym okresie, w fazie mlecznej, jego właściwości odżywcze są najlepsze.

Ziele owsa, czyli posiekany owies, jest źródłem wielu składników mineralnych, m.in. krzemionki czy potasu. Możemy go ususzyć, by następnie zaparzać jak herbatę. Znalazł on także swoje zastosowanie jako dodatek do kąpieli czy środek do przemywania skóry.

2. Ziele owsa na diecie bezglutenowej

Czyste ziele owsa nie zawiera glutenu. Powinniśmy jednak zdawać sobie sprawę, że możemy go znaleźć np. w mące owsianej. Śladowe ilości często przedostają się podczas procesów przetwarzania w zakładach produkcyjnych.

Zobacz film: "Zmniejszenie poziomu stresu a depresja"

Osoby z nietolerancją glutenu mogą także słabo tolerować aweninę – białko, które znajduje się właśnie w zielu owsa. Nie wiadomo jednak czy uczulenie wynika z powiązań z glutenem, czy jest to nowa reakcja alergiczna. Badania potwierdzające wciąż trwają.

Nalewka z ziela owsa to doskonały środek na przemęczenie
Nalewka z ziela owsa to doskonały środek na przemęczenie (123RF)

3. Tonik nerwowy, czyli nalewka

Ziele owsa działa także jako tonik nerwowy – uspokaja i dodaje energii w stanach wyczerpania psychicznego. Polecany jest osobom żyjącym w stresie, smutku i żałobie. Najlepsze efekty przynosi picie nalewki ze świeżego ziela owsa. Substancja ta nie usypia i może być stosowana przez dłuższy czas.

4. Przepis na nalewkę z ziela owsa

Składniki:

  • ziarna owsa w fazie mlecznej,
  • 70 proc. alkohol,
  • blender,
  • słoik.

Ziarnami owsa wypełniamy cały słoik. Zalewamy alkoholem i blendujemy. Szczelnie zamknięty słoik przechowujemy przez dwa tygodnie w ciemnym pomieszczeniu. Nalewkę należy codziennie potrząsać.

Po dwóch tygodniach filtrujemy ją i przelewamy do butelek, które zamykamy i umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zalecane jest przyjmowanie 15-30 kropli nalewki (najlepiej pod język) po 3-4 razy dziennie. Kurację warto stosować przez cały miesiąc i powtarzać cztery razy w roku.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze