Napój mleczno-ogórkowy

Taki napój to balsam dla jelit. Dieta bogata w produkty mleczne stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, zwalczając wzdęcia i zwiększając odporność organizmu na infekcje. Włączenie bakterii kwasu mlekowego jest szczególnie ważne po leczeniu antybiotykami, ale nie tylko. Dzięki pożytecznym mikroorganizmom można pozbyć się dolegliwości trawiennych i poprawić samopoczucie.

Składniki

  • 500 ml zsiadłego mleka,

  • 1 średni ogórek,

  • 5 orzechów włoskich,

  • szczypta pokrojonej zielonej pietruszki,

  • sól, pieprz.



Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Sposób przygotowania

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce, dodać posiekane uprzednio orzechy. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Podawać schłodzone.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 146,95 kcal
Białka 7,13 g
Tłuszcz 9,08 g
Cholesterol 12 mg
Węglowodany 10,17 g
Błonnik 1,01 g
Witamina C 12,06 mg
Witamina A 78,3 µg

Komentarz

Napój mleczno-ogórkowy świetnie gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a w dodatku dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych (dzięki dodatkowi orzechów). Poza tym napój to doskonałe źródło wapnia - cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!