Nasiona chia – charakterystyka, zastosowanie, właściwości zdrowotne, przepisy

Nasiona chia albo też szałwia hiszpańska, bogata jest w cenne kwasy omega–3, magnez, wapń, żelazo i wiele innych wartości odżywczych. Są to nasiona niezwykle zdrowe, dzięki zawartych w nich zbawiennych dla zdrowia elementów.

Zobacz film: "Co się stanie, gdy zjesz łyżkę chia dziennie?"

1. Nasiona chia – charakterystyka

Nasiona chia to roślina, która występuje w Gwatemali i Meksyku. Roślina ta była znana już w czasach prekolumbijskich. Szałwia hiszpańska jest bardzo ceniona ze względu na oleiste, malutkie nasiona. Szałwia hiszpańska to roślina jednoroczna, która osiąga wysokość do 1 metra.

Kwiaty nasion chia są białe, ale mogą być fioletowe, natomiast jej owoce to małe, owalne, kilkumilimetrowe nasionka, w różnych odcieniach szarości oraz bieli. Nasiona chia uprawiane są do celów spożywczych, są bardzo pożądane na rynku, a ich cena jest dosyć wysoka.

2. Nasiona chia – zastosowanie

Nasiona chia słyną z tego, że zawierają dużo tłuszczu, są oleiste, w związku z czym świetnie nadają się do wyrobu oleju. Olej z nasion chia zawiera dużą ilość kwasów omega–3.

Wykorzystanie nasion chia do wszelkiego rodzaju słodkości, puddingów, oraz jako zdrowego dodateku do śniadań to świetny pomysł. Nasiona chia można jeść też na surowo. Maksymalne spożycia nasion chia to 40 gramów każdego dnia.

9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia
9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia [10 zdjęć]

Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie....

zobacz galerię

3. Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Nasiona chia zawierają sporą dawkę (w 30 gramach) magnezu - 30%, wapnia - 18%, manganu - 30%, fosforu - 27%, są bogate w witaminy z grupy B, zawierają potas i cynk.

Oto najważniejsze właściwości nasion chia:

4. Nasiona chia – przepisy

4.1. Nasiona chia – pudding z nasion chia z truskawkami

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego;
  • łyżeczka miodu;
  • 250 gramów truskawek, ulubione owoce.

Wykonanie: Mleko i miód połącz razem, do momentu rozpuszczenia się miodu. Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Wstaw na noc do lodówki. Rano zblenduj wszystkie truskawki, nasiona chia wyciągnij z lodówki i pokryj je masą truskawkową, dodaj ulubione owoce.

4.2. Nasiona chia – chleb bezglutenowy

Składniki:

Wykonanie: Nasiona mielimy na drobny proszek i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie włączamy piec na 180. Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do masy z chia i delikatne łączymy ze sobą. Przelewamy do podłużnej blachy i pieczemy około 30 minut.

Zobacz też:

4.3. Nasiona chia – koktajl malinowy z chia

Składniki:

Wykonanie: wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do szklanki i pijemy!

4.4. Nasiona chia – płatki owsiane z chia

Składniki:

Wykonanie: płatki i chia zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na całą noc. Rano możemy lekko podgrzać papkę i dodać na wierzch nasiona granatu oraz wkroić banana.

Do soków naturalnych możemy dodać nasiona chia, odstawić do lodówki i po chwili cieszyć się porcją zdrowia.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy