Nasiona chia – zastosowanie, właściwości, przepisy, cena

Nasiona chia albo też nasiona szałwii hiszpańskiej, bogate są cenne kwasy tłuszczowe omega–3, magnez, wapń, żelazo i wiele innych wartości odżywczych. Nasiona chia zaliczamy do superfoods, czyli żywności funkcjonalnej. Jakie są właściwości zdrwotne nasion chia i w jaki sposób je spożywać? Ile kosztują nasiona chia?

Zobacz film: "Co się stanie, gdy zjesz łyżkę chia dziennie?"

spis treści

1. Nasiona chia – charakterystyka

Nasiona chia pochodzą z rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Szałwia hiszpańska to roślina jednoroczna o białych lub fioletowych kwiatach. Rośnie w Gwatemali i Meksyku. Uprawiana była już w czasach prekolumbijskich.

Szałwia hiszpańska szczególnie ceniona właśnie za małe, oleiste nasiona chia, które są źródłem wielu składników odżywczych. Roślina uprawiana jest do celów spożywczych, a jej nasiona służą do przygotowania odżywczych napojów i potraw.

Nasiona chia zawierają 34 proc. tłuszczu, 20 proc. białka i 25 proc. błonnika pokarmowego. Zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy i kwercytynę, a także w magnez, żelazo, cynk, fosfor, wapń, witaminy B1 i E.

Nasiona chia mają też odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów omega-6.

2. Nasiona chia – zastosowanie

Nasiona chia wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania puddingów, deserów, wypieków i innych potraw. Nasiona można spożywać w całości lub zmielone i dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych i sałatek. Namoczone nasiona chia można wykorzystać jako zagęstnik do zup i sosów.

Nasiona chia są nasionami oleistymi, a to znaczy, że można wytwarzać z nich olej. Olej z nasion chia stosowany jest jako zamiennik oliwy z oliwek. Nie można go używać do smażenia, gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Najlepiej spożywać go na zimno.

Maksymalna dzienna dawka nasion chia nie powinna przekraczać 15 gramów dziennie.

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety
Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety [7 zdjęć]

Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie...

zobacz galerię

3. Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Nasiona chia określane są mianem superfoods, co znaczy, że zaliczane są do żywności funkcjonalnej. Wpływają korzystnie na stan naszego zdrowia, wspomagają procesy trawienne i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie nasion chia może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm

3.1. Nasiona chia - przeciw nowotworom

Badania opublikowane w "Journal of Molecular Biochemistry" wykazują, że nasiona chia przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka piersi i raka szyjki macicy. Tę właściwość zawdzięczają obecności kwasu ALA, który indukuje śmierć komórkową linii komórkowych odpowiedzialnych za rozwój tych nowotworów. Jednocześnie nie niszczy zdrowych komórek.

Na spożycie nasion chia muszą jednak uważać mężczyźni. Według badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition", nadmierne spożycie kwasu ALA nieznacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty.

3.2. Nasiona chia - odchudzanie

Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, po połączeniu z wodą pęcznieją i powiększają swoją objętość. W związku z tym szybko wypełniają żołądek i pozostawiają uczucie sytości.

Nasiona szałwii hiszpańskiej usprawniają też pracę układu pokarmowego - wspomagają proces trawienia i przyśpieszają metabolizm. Regularne spożywanie nasion chia pozwala uregulować rytm wypróżnień, niweluje zaparcia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach.

3.3. Nasiona chia - zapobieganie cukrzycy

Nasiona chia są bogate w błonnik pokarmowy, który według naukowców zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, do których zalicza się cukrzyca typu 2. Dieta zawierająca nasiona chia wskazana jest również dla diabetyków. Pomagają w walce z insulinoopornością.

3.4. Nasiona chia - na problemy z sercem

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia, pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Wraz z błonnikiem przyczyniają się do obniżenia cholesterolu ldl i trójglicerydów we krwi. Podwyższają też stężenie cholesterolu hdl.

Nasiona chia bogate są również w potas, który odpowiada za prawidłową pracę serca i pomaga regulować ciśnienie krwi.

Regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Nasiona o właściwościach antyrakowych. Włącz je do swojej diety
Nasiona o właściwościach antyrakowych. Włącz je do swojej diety [5 zdjęć]

Nasiona często stosujemy jako dodatek do dań lub samodzielną przekąskę. Znajdziemy w nich prawdziwe bogactwo...

zobacz galerię

3.5. Nasiona chia - białko dla wegetarian

Nasiona chia są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Polecane są szczególnie w diecie wegan i wegetarian. Nasiona szałwii hiszpańskiej są również polecane jako źródło energii dla kulturystów i sportowców.

3.6. Nasiona chia na mocne kości i zęby

Nasiona chia są bogatym źródłem wapnia. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest za mocne kości i zęby. Nasiona chia to także źródło fosforu. Regularne spożywanie nasion zmniejsza ryzyko osteoporozy w późniejszym wieku.

3.7. Nasiona chia na dobrą pracę mózgu

Kwasy tłuszczowe omega-3, zawarte w nasionach chia, wspomagają pracę mózgu. Ułatwiają przyswajanie wiedzy, poprawiają pamięć i koncentrację. Działają pozytywnie na układ nerwowy, uspokajają i pomagają się wyciszyć. Mogą być stosowane w celu łagodzenia objawów depresji.

Dieta bogata w kwasy omega-3 zmniejsza też ryzyko wystąpienia demencji, w tym choroby Alzheimera u osób starszych.

3.8. Nasiona chia dla kobiet w ciąży

Nasiona chia, ze względu na obecność kwasów omega-3, polecane są też dla kobiet w ciąży. Pozytywnie wpływają nie tylko na zdrowie przyszłej mamy, ale też na rozwój dziecka w jej brzuchu.

3.9. Nasiona chia a zdrowe oczy

Kwasy tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają również na wzrok. U osób starszych zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

4. Nasiona chia – przepisy

Na blogach kulinarnych można znaleźć wiele przepisów wykorzystujących nasiona chia. Większość z nich jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie wymaga od nas zdolności kulinarnych. Z nasion chia można przyżądzać śniadania, desery, chleby i koktajle. Różnorodność potraw sprawi, że każdy znajdzie najlepszy dla siebie sposób na wykorzystanie nasion szałwii hiszpańskiej.

4.1. Nasiona chia – pudding z nasion chia z truskawkami

Składniki:

Wykonanie: Mleko i miód połącz razem, do momentu rozpuszczenia się miodu. Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Wstaw na noc do lodówki. Rano zblenduj wszystkie truskawki, nasiona chia wyciągnij z lodówki i pokryj je masą truskawkową, dodaj ulubione owoce.

4.2. Nasiona chia – chleb bezglutenowy

Składniki:

Wykonanie: Nasiona mielimy na drobny proszek i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie włączamy piec na 180. Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do masy z chia i delikatne łączymy ze sobą. Przelewamy do podłużnej blachy i pieczemy około 30 minut.

Zobacz też:

4.3. Nasiona chia – koktajl malinowy z chia

Składniki:

Wykonanie: wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do szklanki i pijemy!

4.4. Nasiona chia – płatki owsiane z chia

Składniki:

Wykonanie: płatki i chia zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na całą noc. Rano możemy lekko podgrzać papkę i dodać na wierzch nasiona granatu oraz wkroić banana.

Do soków naturalnych możemy dodać nasiona chia, odstawić do lodówki i po chwili cieszyć się porcją zdrowia.

5. Nasiona chia - cena

Nasiona chia sprzedawane są w opakowaniach o różnej gramaturze. Często też na opakowaniu możemy znaleźć informację, że produkt jest ekologiczny. Cena nasion chia waha się od 12 do 30 zł za 500 gramów. Nasiona w opakowaniu mogą się od siebie różnić wielkością i kolorem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy