Nasiona chia – charakterystyka, zastosowanie, właściwości zdrowotne, przepisy

Nasiona chia albo też szałwia hiszpańska, bogata jest w cenne kwasy omega–3, magnez, wapń, żelazo i wiele innych wartości odżywczych. Są to nasiona niezwykle zdrowe, dzięki zawartych w nich zbawiennych dla zdrowia elementów.

Nasiona chia – charakterystyka

Nasiona chia to roślina, która występuje w Gwatemali i Meksyku. Roślina ta była znana już w czasach prekolumbijskich. Nasiona chia są bardzo cenione ze względu na ich oleiste, malutkie nasiona. Szałwia hiszpańska to roślina jednoroczna, która osiąga wysokość do 1 metra.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Kwiaty tej rośliny są białe, ale mogą być fioletowe, natomiast jej owoce to małe, owalne, kilkumilimetrowe nasionka, w różnych odcieniach szarości oraz bieli. Rośliny te uprawiane są do celów spożywczych, są bardzo pożądane na rynku, a ich cena jest dosyć wysoka.

Nasiona chia – zastosowanie

Nasiona chia słyną z tego, że zawierają dużo tłuszczu, są oleiste, w związku z czym świetnie nadają się do wyrobu oleju. Olej ten zawiera dużą ilość kwasów omega–3.

Nasiona chia świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju słodkości, puddingów, ale także jako zdrowy dodatek do śniadań. Chia można jeść też na surowo. Zaleca się spożywać do 40 gramów nasion każdego dnia.

9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia

Nie bez powodu nasiona chia są uznawane za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie. Stanowią one źródło wielu składników odżywczych,...

Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Nasiona chia zawierają sporą dawkę (w 30 gramach) magnezu - 30%, wapnia - 18%, manganu - 30%, fosforu - 27%, są bogate w witaminy z grupy B, zawierają potas i cynk.

Właściwości nasion chia:

  • Bogate w przeciwutleniacze – oznacza to, że spowalniają procesy starzenia się skóry, chronią przed niektórymi nowotworami.
  • Zwierają dużo węglowodanów – niemalże wszystkie to błonnik! Błonnik wchłania spore ilości wody.
  • Bogate w białko – jeżeli jesteśmy weganami lub wegetarianami i nie jemy białka odzwierzęcego albo samego mięsa, to nasiona chia zawierają go bardzo dużo, jak wiadomo białko wspomaga odchudzanie.
  • Pomocne diabetykom – pęcznieją w żołądku, spowalniają wchłanianie cukrów przez organizm i regulują poziom cukrów we krwi.

Nasiona chia – przepisy

Nasiona chia – pudding z nasion chia z truskawkami

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego;
  • łyżeczka miodu;
  • 250 gramów truskawek, ulubione owoce.

Wykonanie: Mleko i miód połącz razem, do momentu rozpuszczenia się miodu. Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem. Wstaw na noc do lodówki. Rano zblenduj wszystkie truskawki, nasiona chia wyciągnij z lodówki i pokryj je masą truskawkową, dodaj ulubione owoce.

Nasiona chia – chleb bezglutenowy

Składniki:

Wykonanie: Nasiona mielimy na drobny proszek i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie włączamy piec na 180. Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do masy z chia i delikatne łączymy ze sobą. Przelewamy do podłużnej blachy i pieczemy około 30 minut.

Nasiona chia – koktajl malinowy z chia

Składniki:

Wykonanie: wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do szklanki i pijemy!

Nasiona chia – płatki owsiane z chia

Składniki:

Wykonanie: płatki i chia zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na całą noc. Rano możemy lekko podgrzać papkę i dodać na wierzch nasiona granatu oraz wkroić banana.

Do soków naturalnych możemy dodać nasiona chia, odstawić do lodówki i po chwili cieszyć się porcją zdrowia.

Komentarze (1)
~enka
~enka 3 miesiące temu

Nie należy przesadzić z dzienną ilością zjadanego chia. Wskazanie max 2 łyżeczki. Przypomnę jeszcze o dobroczynnym działaniu naszego siemienia lnianego (polecam jasne, tzw. złoty). Można dosypywać tak samo stosować jak chia do wielu produktów, nawet na kanapki. Najlepiej kupować całe ziarna. Gotowe, mielone szybko tracą swoje właściwości i jełczeje.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...