Nasiona i orzechy? Tylko moczone przed spożyciem

Nasiona, orzechy czy ziarna słonecznika to bogactwo dobrych tłuszczów, białka oraz błonnika. Każdy z tych produktów to także źródło wielu witamin i soli mineralnych. Możemy wzmocnić ich wartość odżywczą. Wystarczy przed jedzeniem... wrzucić je do wody.

Moczenie orzechów

Zarówno w orzechach, jak i w nasionach, znajdziemy inhibitory enzymów, czyli substancje spowalniające ich działanie. Chronią one roślinę przed wczesnym kiełkowaniem, a po dostaniu się do organizmu, blokują enzymy trawienne. Inaczej mówiąc – przez nie wchłoniemy tylko część wartości odżywczych znajdujących się w ziarnach i orzechach.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Istnieje jednak pewien sposób, który pozwoli na całkowite przyswajanie witamin i składników mineralnych. Ziarna i orzechy wystarczy przed spożyciem namoczyć. Woda usunie też zanieczyszczenia oraz ułatwi późniejszą obróbkę.

Zmiękczone staną się również lekkostrawne, a zawarty w nich kwas fitowy ulegnie neutralizacji. To sprawi, że przekąska nie będzie pozbawiona substancji odżywczych. Kwas utrudnia bowiem wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Dodatkowo zahamowane zostanie działanie kwasu, który wypłukuje z organizmu wiele składników mineralnych. Moczenie usunie związki zwane goitrogenami, które zaburzają pracę tarczycy.

Namoczone orzechy zmieniają swój smak – na lepszy. Orzechy włoskie i laskowe po trzymaniu w wodzie smakują jak świeże.

6 mało znanych faktów o orzechach

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów. Nie zawierają...

Przygotowanie ziaren i orzechów

Przygotowane orzechy, ziarna lub nasiona zalewamy wodą w stosunku jeden do dwóch. Do pojemnika warto dodać sól, wyciśnięty sok z cytryny bądź kilka kropel octu jabłkowego. Kwaśny odczyn płynu przyspieszy fitazę, która osłabia działanie kwasu fitynowego.

Najlepiej trzymać je w wodzie całą noc. Orzechy laskowe czy nasiona dyni należy moczyć najdłużej, nawet do 10 godzin. Długiego moczenia potrzebują również soczewica, ciecierzyca i zboża takie jak: pszenica, owies, żyto, jęczmień. Orzeszkom makadamia, piniowym czy brazylijskim wystarczy godzina. Po wyciągnięciu z wody warto je jeszcze raz przepłukać, a następnie osuszyć – najlepiej w piekarniku w najniższej temperaturze.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 8 miesięcy temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (8)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Jedzenie, które uzależnia

Jedzenie, które uzależnia

zrezygnować z dodatków w postaci sera żółtego czy sosów na bazie śmietany. Poza tym, warto sięgać po zdrową wersję makaronu otrzymanego z pszenicy durum (...) naukowych wiadomo, że zwiększenie spożycia produktów silnie przetworzonych...

Zdrowe odżywianie

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

warto przyrządzić z mąki innej niż standardowa pszenna, np. gryczanej lub żytniej, będą wtedy o wiele zdrowszą alternatywą, a podczas samej biesiady

Zdrowe odżywianie

Zdrowe produkty spożywcze

Zdrowe produkty spożywcze

Prawidłowe odżywianie się od zawsze odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym wpływa na długość życia.

Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Zdrowe odżywianie

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych

4 TYPY TWARZY Zmarszczki, krostki, zaczerwienienia, a może opuchlizna? Najczęściej za niedosokonałości na twarzy odpowiadają: niewłaściwa pielęgnacja, zmiany hormonalne, wiek, zmęczenie i niewyspanie. To jednak nie wszystko. Często za niekorzystny wygląd...

Zdrowe odżywianie

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

Dieta dla mózgu Alzheimer to ciężka choroba. Wyniszcza układ nerwowy i sprawia, że chory nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Traci pamięć, nie poznaje bliskich, jest zagubiony i nierozumiany. Co roku na całym świecie zapadają na nią tysiące osób,...

Zdrowe odżywianie

Właściwości zdrowotne morszczynu

Właściwości zdrowotne morszczynu

Prozdrowotny glon Morszczyn pęcherzykowaty to glon, który występuje w strefach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w Morzu Północnym i Bałtyckim. Surowce pozyskane z glonów cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem, a wszystko za sprawą...

Zdrowe odżywianie

Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?

Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?

Zalety bananów Większość z nas niechętnie sięga po banany. Są wysokokaloryczne i bardzo słodkie, przez co zwiększają masę naszego ciała. 100g banana to 89 kcal. Jak się jednak okazuje, te żółte owoce mają też wiele zalet. Już średniej wielkości banan...

Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...