Naturalne antyoksydanty w walce z chorobami wątroby
Naturalne antyoksydanty zawarte w kiwi i mleku matki mogą zapobiegać poważnym chorobom wątroby. To najnowsze odkrycie zostało opublikowane w "Federation of American Society for Experimental Biology Journal".
1. Kiwi i mleko matki przeciw marskości wątroby
To może być prosty sposób, by zminimalizować ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Naukowcy odkryli, że przeciwutleniacz pirolochinolinochinonem (PQQ) obecny m.in. w kiwi oraz pokarmie matki podany myszom, uchronił wątroby zwierząt przed wyniszczeniem.
2. Naturalne antyoksydanty
PQQ to naturalny związek, który jest obecny m.in. w papai, pietruszce albo zielonej herbacie. Organizm nie ma możliwości jego syntezy, dlatego trzeba go dostarczać z zewnątrz.
PQQ był podawany myszom, u których stwierdzono nadwagę. Dostawały go w czasie ciąży i laktacji. Rezultat – u ich potomstwa nie wystąpiły przypadki stłuszczenia wątroby. Dodatkowo przeciwutleniacz uchronił je też przed rozwojem choroby w przyszłości.
3. "Dziedziczenie" otyłości przez dzieci
Myszy były wcześniej karmione wysokotłuszczową dietą, co powodowało, że ich potomstwo statystycznie było bardziej narażone na NAFLD.
Podobną prawidłowość zaobserwowano już dawno u ludzi. Niemowlęta urodzone przez matki z otyłością mają większą szansę na rozwój NAFLD w przyszłości. Aż jedna trzecia otyłych dzieci poniżej 18. roku życia może cierpieć na niezdiagnozowaną stłuszczeniową chorobę wątroby.
Badania opublikowano w czasopismie "Federation of American Society for Experimental Biology Journal".
4. Przyczyny niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
W Polsce z przewlekłymi chorobami wątroby boryka się ok. 500 tys. osób. Do niedawna stłuszczeniowa choroba wątroby była kojarzona jedynie z osobami nadużywającymi alkohol.
Okazuje się, że do rozwoju choroby wątroby może przyczynić się również nieodpowiednia dieta. Odkładanie tłuszczu w wątrobie może doprowadzić nawet do całkowitego uszkodzenia narządu.
Ryzyko zachorowania zwiększają również cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność. Choroba może doprowadzić do raka lub marskości wątroby.
Zmiana nawyków żywieniowych, większa aktywność fizyczna i redukcja masy ciała to czynniki, które pomogą uniknąć choroby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.