Trwa ładowanie...

Naturalne środki poprawy odporności

Avatar placeholder
15.01.2020 23:23
Naturalne środki poprawy odporności
Naturalne środki poprawy odporności

Środki poprawy odporności, które czerpią z bogactwa natury, są jednym z najlepszych sposobów na to, by zachować organizm w zdrowiu i dobrej kondycji. Nie zawsze musimy sięgać po gotowe preparaty farmaceutyczne - supelementy diety czy leki. Czasami warto wesprzeć się domowymi sposobami wzmacniania odporności

spis treści

1. Babcine mikstury

W wielu domach od pokoleń znane są recepty na mikstury, które wzmacniają siły obronne organizmu. Babcine środki poprawy odporności są skuteczne, a niektóre bywają również smaczne.

  • Syrop czosnkowy – utrzyj 30 niezbyt dużych ząbków czosnku. Zalej je sokiem z trzech cytryn i litrem przegotowanej, wystudzonej wody. Zakręć w słoju i odstaw na 3-4 dni w ciemnym miejscu. Potem zażywaj profilaktycznie wieczorem jedną łyżkę syropu. Należy jednak pamiętać, że czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi, dlatego hipotonicy powinni ostrożnie i z umiarem stosować syrop.
  • Syrop imbirowy – kłącze imbiru pokrój w cienkie plastry. Plasterki zmieszaj z dwiema szklankami cukru, trzema łyżeczkami przegotowanej wody i łyżeczką octu winnego. Podgrzewaj na wolnym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Mieszaj do momentu, aż powstanie gęsty syrop. Ostudź i pij codziennie po jednej łyżeczce mikstury rano i wieczorem.

     

  • Wino aloesowe – wymieszaj pół litra czerwonego półwytrawnego wina, 50 dag pokrojonych i zmiażdżonych liści aloesu (bez kolców), 50 dag miodu i ewentualnie sok z cytryny. Odstaw w zamkniętym naczyniu w ciemne miejsce na 4-5 dni. Przecedź i pij łyżkę wina trzy razy dziennie.

2. Akupresura

Zobacz film: "Naturalna odporność organizmu"

Jednym ze sposobów na wzmocnienie odporności może być akupresura. Według chińskiej medycyny naturalnej w organizmie człowieka znajdują się kanały przepływu życiowej energii. Jeśli na ich drodze powstają blokady, odporność organizmu słabnie. Żeby temu zapobiec, warto wykonywać 2-3 razy dziennie delikatny masaż newralgicznych punktów na ciele. Najważniejszym punktem jest ten poniżej rzepki kolana. Jego masowanie sprawia, że zwiększa się produkcja białych ciałek krwi. Wzmacnianiu odporności sprzyja też uciskanie punktu na zewnętrznej stronie dłoni, gdzie kciuk odchyla się w bok.

3. Produkty dobre na odporność

  • Cebula – ciężko sobie wyobrazić bez niej polską kuchnię. To warzywo świetnie wzmacnia odporność organizmu. Ma właściwości zbliżone do czosnku. Nie tyko wpływa na poprawę odporności, ale też obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, wzmacnia kości, łagodzi ból gardła oraz kaszel. Cebula to dobry sposób walki z przeziębieniem.
  • Miód –  poza tym,  że ma on swój udział w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, pozytywnie wpływa na przemianę materii, neutralizuje toksyny, zapobiega infekcjom i łagodzi kaszel. Świetnie smakuje dodany do herbaty z kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Maliny – doskonale pomagają w leczeniu przeziębienia i infekcji wirusowych. Zarówno sok z malin, jak i napar z liści tej rośliny mają działanie napotne. Medycyna naturalna poleca te owoce również w leczeniu niedokrwistości.  Zawierają bowiem dużo żelaza i tym samym wzmacniają czerwone krwinki;
  • Czarny bez – owoce tej rośliny mają działanie przeciwbólowe. Można je dodawać do ciast, zrobić z nich napar i pić jako herbatę. Taki napój to doskonały sposób na walkę z bólem gardła i infekcjami.
  • Ryby – szczególnie te morskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają odporność organizmu, pomagają nam bronić się przed chorobami i przyspieszają gojenie się ran.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze