Naukowcy odkryli przyczynę zespołu jelita nadwrażliwego

Lekarze, którzy mówili pacjentom z zespołem jelita drażliwego, że to wszystko jest w ich głowach, będą musieli przemyśleć takie podejście, ponieważ naukowcy w końcu dowiedli, że problem naprawdę istnieje.

Naukowcy z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) zlokalizowali w końcu przyczynę choroby w jelitach, a nie w umyśle. Jak podają, jest to rezultat drobnych zapaleń błony śluzowej, które są przyczyną wrażliwości układu nerwowego jelit.

Zespół badawczy pod kierownictwem profesora Michaela Schemanna z Wydziału Biologii Człowieka TUM wykorzystał superszybkie metody pomiaru optycznego w celu wykazania, że mediatory z komórek tucznych i enterochromafinopodobnych bezpośrednio aktywują komórki nerwowe w jelitach.

Nadwrażliwość układu nerwowego w jelitach osłabia jego komunikację z błoną śluzową. Prof. Schemann wyjaśnił, że podrażniona śluzówka uwalnia zwiększone ilości substancji neuroaktywnych, takich jak serotonina, histamina i proteaza. Ta mieszanka może być prawdziwą przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego.

Zespół jelita wrażliwego sprawia, że trawienie to istny koszmar dla chorego
Zespół jelita wrażliwego sprawia, że trawienie to istny koszmar dla chorego (Shutterstock)

Naukowcy po raz pierwszy zidentyfikowali przyczyny tej choroby jelit. Do tej pory wielu lekarzy uznawało swoich pacjentów za hipochondryków. Szacuje się, że na tę dolegliwość układu trawiennego cierpi co najmniej 10 proc. populacji.

Zespół jelita drażliwego może zamienić trawienie w koszmar. Typowe objawy to zaburzenia żołądkowe, nudności, skurcze, wzdęcia, zaparcia, biegunki, nudności i skurcze żołądka, zaburzenia snu, bóle głowy i pleców.

Nowe odkrycie naukowe prawdopodobnie doprowadzi do rozpowszechnienia leków i zabiegów hamujących produkcję serotoniny, histaminy i proteazy.

Należy także pamiętać, że prawidłowe odżywianie się może złagodzić nieprzyjemne objawy zespołu jelita drażliwego. Można to osiągnąć poprzez unikanie pokarmów, które nadmiernie pobudzają lub podrażniają jelito grube i spożywanie tych, które łagodzą i regulują jego pracę.

Przeczytaj koniecznie

Warto ściśle ograniczyć ilość niezdrowych tłuszczów w diecie (jednego z najsilniejszych stymulantów przewodu pokarmowego), dostarczać błonnik rozpuszczalny wraz z każdą przekąską i posiłkiem, wyeliminować kawę, napoje gazowane i alkohol, zachować ostrożność w przypadku nierozpuszczalnego błonnika i unikać przejadania się.

Ważne jest również, aby unikać papierosów, ponieważ tytoń sieje spustoszenie w przewodzie pokarmowym.

Szczególnie korzystne może się okazać spożywanie jabłek (bez skórki albo gotowanych). Owoce te zawierają kwas jabłkowy, czyli substancję, która łagodzi ból i zapalenie. Dostarczają także pektyn, które ułatwiają usuwanie toksyn, odpowiedzialnych za podrażnienie żołądka, jak również inne problemy układu trawiennego. Kolejnym produktem łagodzącym stan zapalny w jelitach jest miód manuka.  

Następny artykuł: Prawdopodobne przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!