Popularna metoda gotowania ryżu może pozostawiać ślady arsenu w żywności
Wydaje ci się, że gotowanie ryżu to banalnie prosta czynność? Naukowcy ostrzegają, że miliony ludzi narażają się na ryzyko wynikające z nieprawidłowego przygotowywania tego produktu.
Ostatnie badania pokazują, że powszechnie stosowana metoda przygotowywania ryżu, która polega na gotowaniu go w wodzie do momentu, gdy cały płyn wyparuje, może pozostawiać w ziarnach śladowe ilości trującego arsenu. Substancja przedostaje się do roślin na drodze kontaktu z toksynami przemysłowymi i pestycydami.
Arsen został powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.
Choć panuje powszechne przekonanie, że śladowe ilości arsenu są usuwane w czasie gotowania, to nowe badanie wskazuje, że o całkowitym oczyszczeniu ryżu ze szkodliwej substancji można mówić jedynie po całonocnym jego namaczaniu.
Andy Meharg, profesor nauk biologicznych z Uniwersytetu Queens w Belfaście, zbadał trzy sposoby gotowania ryżu na potrzeby programu BBC "Zaufaj mi, jestem lekarzem" (ang. "Trust Me, I’m a Doctor"). Jego celem było sprawdzenie, jak zmienia się poziom arsenu w produkcie w zależności od sposobu jego przygotowania.
Pierwsza metoda polegała na gotowaniu ryżu w dwa razy większej ilości wody, do momentu całkowitego wchłonięcia płynu w ziarna. Jest to najczęściej stosowana metoda przygotowania ryżu. Okazało się, że po takiej obróbce zawierał on największe stężenie arsenu.
Gdy prof. Meharg użył pięciu części wody na jedną część ryżu i wypłukał nadmiar płynu pozostałego po ugotowaniu, okazało się, że stężenie arsenu było niższe niemal o połowę.
Przeczytaj koniecznie
- Podróż bez niepotrzebnych problemów, czyli jak ułatwić sobie życie
- Po co sprzątać? Zobacz, jak uniknąć nadmiaru obowiązków
- Obalamy mity na temat rozszerzania diety niemowlaka
- Pediatra odpowiada na wasze pytania
- Nie daj się oszukać! Czy wiesz, jak rozpoznać prawdziwy tran?
- Nowa technologia w domu. Zobacz, jak zmieni twoje życie
Trzeci sposób przyrządzenia ryżu okazał się najbezpieczniejszy. Polegał na namoczeniu go przez noc, a następnie ugotowaniu. Dzięki takiemu procesowi poziom toksycznego związku został zredukowany o 80 proc.
Po całonocnym moczeniu należy dokładnie umyć i wypłukać ryż, aż woda będzie czysta. Następnym krokiem jest osuszenie i ugotowanie ziaren w garnku z wodą. Stosunek wody do ryżu powinien wynosić pięć części płynu na 1 część produktu.
Nie warto unikać ryżu ze strachu przed szkodliwym arsenem. Ma on bowiem wiele wartości odżywczych. Jest to źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku.
Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trawienie. Ze względu na swoje właściwości jest on podstawą licznych diet lekkostrawnych.
Ryż nie zawiera glutenu, dlatego może być swobodnie stosowany przez osoby z jego nietolerancją. Wykonuje się z niego mąkę, makarony, płatki, olej i papier. Jest to podstawa dań kuchni azjatyckiej, gdzie jest równie popularny jak ziemniaki w Europie.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.