Popularna metoda gotowania ryżu może pozostawiać ślady arsenu w żywności

Wydaje ci się, że gotowanie ryżu to banalnie prosta czynność? Naukowcy ostrzegają, że miliony ludzi narażają się na ryzyko wynikające z nieprawidłowego przygotowywania tego produktu.

Ostatnie badania pokazują, że powszechnie stosowana metoda przygotowywania ryżu, która polega na gotowaniu go w wodzie do momentu, gdy cały płyn wyparuje, może pozostawiać w ziarnach śladowe ilości trującego arsenu. Substancja przedostaje się do roślin na drodze kontaktu z toksynami przemysłowymi i pestycydami.

Zobacz film: "Risotto - idealna potrawa na jesień"

Arsen został powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.

Choć panuje powszechne przekonanie, że śladowe ilości arsenu są usuwane w czasie gotowania, to nowe badanie wskazuje, że o całkowitym oczyszczeniu ryżu ze szkodliwej substancji można mówić jedynie po całonocnym jego namaczaniu.

Andy Meharg, profesor nauk biologicznych z Uniwersytetu Queens w Belfaście, zbadał trzy sposoby gotowania ryżu na potrzeby programu BBC "Zaufaj mi, jestem lekarzem" (ang. "Trust Me, I’m a Doctor"). Jego celem było sprawdzenie, jak zmienia się poziom arsenu w produkcie w zależności od sposobu jego przygotowania.

Pierwsza metoda polegała na gotowaniu ryżu w dwa razy większej ilości wody, do momentu całkowitego wchłonięcia płynu w ziarna. Jest to najczęściej stosowana metoda przygotowania ryżu. Okazało się, że po takiej obróbce zawierał on największe stężenie arsenu.

Gdy prof. Meharg użył pięciu części wody na jedną część ryżu i wypłukał nadmiar płynu pozostałego po ugotowaniu, okazało się, że stężenie arsenu było niższe niemal o połowę.

Trzeci sposób przyrządzenia ryżu okazał się najbezpieczniejszy. Polegał na namoczeniu go przez noc, a następnie ugotowaniu. Dzięki takiemu procesowi poziom toksycznego związku został zredukowany o 80 proc.

Po całonocnym moczeniu należy dokładnie umyć i wypłukać ryż, aż woda będzie czysta. Następnym krokiem jest osuszenie i ugotowanie ziaren w garnku z wodą. Stosunek wody do ryżu powinien wynosić pięć części płynu na 1 część produktu.

Nie warto unikać ryżu ze strachu przed szkodliwym arsenem. Ma on bowiem wiele wartości odżywczych. Jest to źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Czarny ryż – właściwości odżywcze

Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach...

Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trawienie. Ze względu na swoje właściwości jest on podstawą licznych diet lekkostrawnych.

Ryż nie zawiera glutenu, dlatego może być swobodnie stosowany przez osoby z jego nietolerancją. Wykonuje się z niego mąkę, makarony, płatki, olej i papier. Jest to podstawa dań kuchni azjatyckiej, gdzie jest równie popularny jak ziemniaki w Europie.

Marta Pawlak, 5 miesięcy temu

Źródła zewnętrzne

  • independent.co.uk

Zdrowie

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Produkty żywnościowe

Produkty, w których może znajdować się arsen

Produkty, w których może znajdować się arsen

arsenu w organizmie niż osoby wystrzegające się picia alkoholu. Ryż Badania opublikowane przez amerykański miesięcznik recenzujący produkty konsumenckie (...) Consumer Reports wykazały, że brązowy i biały ryż...

Żywienie

Zaskakujące składniki produktów

Zaskakujące składniki produktów

, substancja nadal popularna jest wśród producentów żywności tak w Polsce, jak i w całej Europie. Według Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (...) Jakie dodatki do żywności zjadamy?...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobry ryż?

Jak wybrać dobry ryż?

nawet o 2 lata Jaki jest najmniej zdrowy gatunek ryżu? Najpopularniejszą odmianą jest ryż biały. Jego główną zaletą jest uniwersalny smak i różnorodne (...) arsenu? Stężenia arsenu...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

stawów, żylakami oraz chorobami wątroby. Bańki Stawianie baniek to popularna w Polsce alternatywna metoda lecznicza. Jest o wiele starsza (...) Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na...

Akcesoria higieniczne i zdrowotne

Ogrodowy basen

Ogrodowy basen

Nawet najmniejszy basen może okazać się niebezpieczny dla dzieci. Maluchów nie powinno się pozostawiać bez opieki, czasem zwykłe poślizgnięcie może doprowadzić do nieszczęścia.

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) je nie tylko podobne właściwości odżywcze, ale także fakt, że obydwa zostały...