Popularna metoda gotowania ryżu może pozostawiać ślady arsenu w żywności

Wydaje ci się, że gotowanie ryżu to banalnie prosta czynność? Naukowcy ostrzegają, że miliony ludzi narażają się na ryzyko wynikające z nieprawidłowego przygotowywania tego produktu.

Ostatnie badania pokazują, że powszechnie stosowana metoda przygotowywania ryżu, która polega na gotowaniu go w wodzie do momentu, gdy cały płyn wyparuje, może pozostawiać w ziarnach śladowe ilości trującego arsenu. Substancja przedostaje się do roślin na drodze kontaktu z toksynami przemysłowymi i pestycydami.

Arsen został powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.

Zobacz film: "Risotto - idealna potrawa na jesień"

Choć panuje powszechne przekonanie, że śladowe ilości arsenu są usuwane w czasie gotowania, to nowe badanie wskazuje, że o całkowitym oczyszczeniu ryżu ze szkodliwej substancji można mówić jedynie po całonocnym jego namaczaniu.

Źle przygotowywany ryż może zawierać większe ilości aresenu
Źle przygotowywany ryż może zawierać większe ilości aresenu (Shutterstock)

Andy Meharg, profesor nauk biologicznych z Uniwersytetu Queens w Belfaście, zbadał trzy sposoby gotowania ryżu na potrzeby programu BBC "Zaufaj mi, jestem lekarzem" (ang. "Trust Me, I’m a Doctor"). Jego celem było sprawdzenie, jak zmienia się poziom arsenu w produkcie w zależności od sposobu jego przygotowania.

Pierwsza metoda polegała na gotowaniu ryżu w dwa razy większej ilości wody, do momentu całkowitego wchłonięcia płynu w ziarna. Jest to najczęściej stosowana metoda przygotowania ryżu. Okazało się, że po takiej obróbce zawierał on największe stężenie arsenu.

Gdy prof. Meharg użył pięciu części wody na jedną część ryżu i wypłukał nadmiar płynu pozostałego po ugotowaniu, okazało się, że stężenie arsenu było niższe niemal o połowę.

Przeczytaj koniecznie

Trzeci sposób przyrządzenia ryżu okazał się najbezpieczniejszy. Polegał na namoczeniu go przez noc, a następnie ugotowaniu. Dzięki takiemu procesowi poziom toksycznego związku został zredukowany o 80 proc.

Po całonocnym moczeniu należy dokładnie umyć i wypłukać ryż, aż woda będzie czysta. Następnym krokiem jest osuszenie i ugotowanie ziaren w garnku z wodą. Stosunek wody do ryżu powinien wynosić pięć części płynu na 1 część produktu.

Nie warto unikać ryżu ze strachu przed szkodliwym arsenem. Ma on bowiem wiele wartości odżywczych. Jest to źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Czarny ryż – właściwości odżywcze
Czarny ryż – właściwości odżywcze [5 zdjęć]

Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości...

zobacz galerię

Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trawienie. Ze względu na swoje właściwości jest on podstawą licznych diet lekkostrawnych.

Ryż nie zawiera glutenu, dlatego może być swobodnie stosowany przez osoby z jego nietolerancją. Wykonuje się z niego mąkę, makarony, płatki, olej i papier. Jest to podstawa dań kuchni azjatyckiej, gdzie jest równie popularny jak ziemniaki w Europie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.