Popularna metoda gotowania ryżu może pozostawiać ślady arsenu w żywności

Wydaje ci się, że gotowanie ryżu to banalnie prosta czynność? Naukowcy ostrzegają, że miliony ludzi narażają się na ryzyko wynikające z nieprawidłowego przygotowywania tego produktu.

Ostatnie badania pokazują, że powszechnie stosowana metoda przygotowywania ryżu, która polega na gotowaniu go w wodzie do momentu, gdy cały płyn wyparuje, może pozostawiać w ziarnach śladowe ilości trującego arsenu. Substancja przedostaje się do roślin na drodze kontaktu z toksynami przemysłowymi i pestycydami.

Zobacz film: "Risotto - idealna potrawa na jesień"

Arsen został powiązany z szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.

Choć panuje powszechne przekonanie, że śladowe ilości arsenu są usuwane w czasie gotowania, to nowe badanie wskazuje, że o całkowitym oczyszczeniu ryżu ze szkodliwej substancji można mówić jedynie po całonocnym jego namaczaniu.

Andy Meharg, profesor nauk biologicznych z Uniwersytetu Queens w Belfaście, zbadał trzy sposoby gotowania ryżu na potrzeby programu BBC "Zaufaj mi, jestem lekarzem" (ang. "Trust Me, I’m a Doctor"). Jego celem było sprawdzenie, jak zmienia się poziom arsenu w produkcie w zależności od sposobu jego przygotowania.

Pierwsza metoda polegała na gotowaniu ryżu w dwa razy większej ilości wody, do momentu całkowitego wchłonięcia płynu w ziarna. Jest to najczęściej stosowana metoda przygotowania ryżu. Okazało się, że po takiej obróbce zawierał on największe stężenie arsenu.

Gdy prof. Meharg użył pięciu części wody na jedną część ryżu i wypłukał nadmiar płynu pozostałego po ugotowaniu, okazało się, że stężenie arsenu było niższe niemal o połowę.

Trzeci sposób przyrządzenia ryżu okazał się najbezpieczniejszy. Polegał na namoczeniu go przez noc, a następnie ugotowaniu. Dzięki takiemu procesowi poziom toksycznego związku został zredukowany o 80 proc.

Po całonocnym moczeniu należy dokładnie umyć i wypłukać ryż, aż woda będzie czysta. Następnym krokiem jest osuszenie i ugotowanie ziaren w garnku z wodą. Stosunek wody do ryżu powinien wynosić pięć części płynu na 1 część produktu.

Nie warto unikać ryżu ze strachu przed szkodliwym arsenem. Ma on bowiem wiele wartości odżywczych. Jest to źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Czarny ryż – właściwości odżywcze

Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach...

Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trawienie. Ze względu na swoje właściwości jest on podstawą licznych diet lekkostrawnych.

Ryż nie zawiera glutenu, dlatego może być swobodnie stosowany przez osoby z jego nietolerancją. Wykonuje się z niego mąkę, makarony, płatki, olej i papier. Jest to podstawa dań kuchni azjatyckiej, gdzie jest równie popularny jak ziemniaki w Europie.

Marta Pawlak, 7 miesięcy temu

Źródła zewnętrzne

  • independent.co.uk

Zdrowie

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobry ryż?

Jak wybrać dobry ryż?

nawet o 2 lata Jaki jest najmniej zdrowy gatunek ryżu? Najpopularniejszą odmianą jest ryż biały. Jego główną zaletą jest uniwersalny smak i różnorodne (...) arsenu? Stężenia arsenu...

Produkty żywnościowe

Produkty, w których może znajdować się arsen

Produkty, w których może znajdować się arsen

arsenu w organizmie niż osoby wystrzegające się picia alkoholu. Ryż Badania opublikowane przez amerykański miesięcznik recenzujący produkty konsumenckie (...) Consumer Reports wykazały, że brązowy i biały ryż...

Żywienie

Zaskakujące składniki produktów

Zaskakujące składniki produktów

, substancja nadal popularna jest wśród producentów żywności tak w Polsce, jak i w całej Europie. Według Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (...) Jakie dodatki do żywności zjadamy?...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

stawów, żylakami oraz chorobami wątroby. Bańki Stawianie baniek to popularna w Polsce alternatywna metoda lecznicza. Jest o wiele starsza (...) Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na...

Żywność ekologiczna

6 sposobów na wykorzystanie płatków kokosowych w swoich daniach

6 sposobów na wykorzystanie płatków kokosowych w swoich daniach

w sklepach z ekologiczną żywnością płatki kokosowe, są świetnym sposobem na zapewnienie niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Oto sześć sposobów (...) , pełnowartościowe śniadanie, które pozwoli ci zdrowo rozpocząć swój dzień - owsiankę...

Akcesoria higieniczne i zdrowotne

Ogrodowy basen

Ogrodowy basen

Nawet najmniejszy basen może okazać się niebezpieczny dla dzieci. Maluchów nie powinno się pozostawiać bez opieki, czasem zwykłe poślizgnięcie może doprowadzić do nieszczęścia.