Naukowcy rozszyfrowali niesamowite właściwości antynowotworowe długiego pieprzu

Indyjski pieprz długi (Piper longum) rzadko występuje jako składnik kuchni zachodnich, ale historia jego zastosowania w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej sięga tysięcy lat. Mimo wszystko naukowcy z Zachodu postanowili przyjrzeć się niezwykłym właściwościom leczniczym tej przyprawy.

Długi pieprz należy do rodziny roślin pieprzowatych i pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ziarna są dość spore i nie przypominają czarnego pieprzu, a raczej czarne kłosy zboża. Mają około 5 cm długości i 8 mm średnicy. Indyjska odmiana ma znacznie ostrzejszy smak niż stosowany w Europie pieprz, jednak wyróżnia się przede wszystkim słodkawą nutą i ostrym korzennych aromatem.

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Południowo-Zachodniego Teksasu zbadali antynowotworowe właściwości pieprzu, o których tak wiele się obecnie mówi.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

W swoich badaniach naukowcy odkryli ciekawy związek tego gatunku pieprzu z substancją chemiczną zwaną Piperlongumine, która wykazała w innych badaniach, że może być skuteczna w zwalczaniu wielu nowotworów, w tym raka prostaty, piersi, płuc, jelita grubego, chłoniaka, białaczki, pierwotnych guzów mózgu i raka żołądka. Wyniki badań naukowców zostały opublikowane w "The Journal of Biological Chemistry".

Naukowcy odkryli antynowotworowe działanie długiego pieprzu
Naukowcy odkryli antynowotworowe działanie długiego pieprzu (Shutterstock)

Prawdziwy przełom w badaniach był możliwy dzięki krystalografii rentgenowskiej, czyli technologii obrazowania, która pokazuje, jak substancja chemiczna jest przekształcana i wykorzystywana przez organizm po spożyciu.

Po pierwsze, Piperlongumine przekształca się w hPL, który wycisza gen zwany GSTP1. To ważne, ponieważ GSTP1 wytwarza enzym detoksykacji, który jest często zbyt obfity w nowotworach.

Przeczytaj koniecznie

Ten mechanizm z pewnością nie jest receptą na raka, ale może znaleźć zastosowanie w terapii nowotworowej.

Odkrycie jest również wytłumaczeniem skuteczności Ajurwedy, stosowanej w Indiach od tysięcy lat, gdzie długi pieprz jest wykorzystywany jako składnik wielu leków. Nawet starożytny grecki lekarz Hipokrates odniósł się do długiego pieprzu w swoim badaniu dotyczącym medycyny ajurwedyjskiej. Ten składnik jest również używany na co dzień jako przyprawa stosowana do przygotowania wielu gulaszy i innych potraw.

Czym przyprawiać potrawy zamiast soli?
Czym przyprawiać potrawy zamiast soli? [10 zdjęć]

Sól to nieodłączny element wielu spożywanych przez nas posiłków. Składnik ten wzbogaca smak potraw i...

zobacz galerię

Najnowsze badanie pokazuje, jak ważne jest sprawdzenie i ponowne rozpatrzenie istniejących od wieków teorii. "W tym przypadku, przy wykorzystaniu nowoczesnej nauki, udało się odkryć coś zasadniczo nowego w 3000-letnich twierdzeniach medycznych" - powiedział dr Kenneth Westover, jeden z naukowców biorących udział w badaniu.

Pieprz długi ma również inne właściwości lecznicze. Podobnie jak czarny odpowiednik i imbir jest znany ze swoich właściwości odmładzających i regulujących przemianę materii. Pomaga również w reumatyzmie, kolkachzaparciach czy chorobach śledziony. Pieprz stanowi również ważny składnik różnego rodzaju kuracji regeneracyjnych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!