Trwa ładowanie...

Dlaczego warto unikać białka zwierzęcego w diecie?

Avatar placeholder
16.12.2019 12:27
Osoby w grupie ryzyka niealkoholowego stłuszczenia wątroby powinny unikać w diecie białka zwierzęcego
Osoby w grupie ryzyka niealkoholowego stłuszczenia wątroby powinny unikać w diecie białka zwierzęcego (123rf)

Nowe badanie przeprowadzone przez holenderskich naukowców sugeruje, że odejście od nadmiernego spożycia białka zwierzęcego pomaga uchronić się przed niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.

Za uszkodzenie wątroby najczęściej odpowiada nadmierne spożycie alkoholu. Jednak niekiedy, głównie wśród osób z nadwagą, dojść może również do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Jest to schorzenie, w którym w narządzie gromadzi się tłuszcz.

Aby tego uniknąć, konieczna jest zmiana diety i stylu życia.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest poważnym problemem zdrowotnym, ponieważ może prowadzić do trwałego bliznowacenia (marskości wątroby), a następnie raka oraz zaburzeń funkcjonowania wątroby. Skutkiem mogą być powikłania zagrażające życiu, w przypadku których potrzebny jest przeszczep wątroby.

Zobacz film: "Jak powstają uszkodzenia wątroby?"
Dieta bogata w biało zwierzęce może zwiększać ryzyko zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby
Dieta bogata w biało zwierzęce może zwiększać ryzyko zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby (123rf)

"Zdrowy styl życia jest podstawą leczenia pacjentów z niealkoholową chorobą wątroby, ale brakuje konkretnych zaleceń dietetycznych" - powiedział główny autor badań, Louise Alferink z Centrum Medycznego Erasmus w Rotterdamie w Holandii.

"Wyniki tego badania pokazują, że białko zwierzęce jest związane z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby u osób z nadwagą i osób starszych" - powiedział Alferink.

Badanie, przedstawione na Międzynarodowym Kongresie Hepatologicznym w Amsterdamie, wykazało również, że spożycie samej fruktozy może nie być tak szkodliwe, jak zakładano wcześniej.

W badaniu wzięły udział 3 440 osoby, wśród których 30 proc. stanowiły osoby chude, a 70 proc. miało nadwagę.

Przeciętny wiek wynosił 71 lat, a niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, zgodnie z oceną ultrasonograficzną jamy brzusznej, występowała u 35 proc. uczestników.

Pobór składników odżywczych rejestrowano za pomocą ankiety zawierającej 389 składników, stosując metodę gęstości odżywczej (proc. energii).

W badaniu uwzględniono BMI uczestników, który to wskaźnik miał ujawnić różnice w nawykach żywieniowych.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

U osób z nadwagą stwierdzono związek między makroskładnikami pokarmowymi a niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.

Wyniki wykazały, że poziom białka całkowitego był związany z częstszym występowaniem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, a związek ten był głównie napędzany wysokim spożyciem białka zwierzęcego.

Na świecie na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby choruje od 6,3 do 33 proc. osób. Schorzenie dotyka ponad 90 proc. osób z otyłością. Dużo częściej zapadają na nią także osoby chore na cukrzycę - NAFLD dotyka 60-70 proc. pacjentów.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze