Naukowcy z Gdańska wyprodukowali jadalny olej z mirabelek

Do tej pory olej z pestek mirabelek ze względu na zawartość trujących dla układu pokarmowego substancji był wykorzystywany wyłącznie w przemyśle kosmetycznym. Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali jednak metodę dzięki, której w niedługim czasie powinien zagościć również na naszych stołach.

10 sposobów na użycie oleju arganowego

Olej arganowy pozyskuje się z orzechów drzewa arganowca, które rośnie jedynie w Maroku. Nie jest to tani produkt, często nazwywa się go nawet "płynnym...

Polski produkt z perspektywami

Olej z pestek mirabelek z powodu zawartości związków cyjanogennych nie nadawał się do jedzenia. Do tej pory był składnikiem wyłącznie kosmetyków. Teraz może się to zmienić. Naukowcy z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej wierzą, że dzięki metodzie pozwalającej na pozbycie się trujących związków, ich wyrób będzie konkurencją nie tylko dla olejów azjatyckich, ale może nawet dla oliwy z oliwek.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Jak podkreślają badacze, olej z pestek mirabelek ma bardzo przyjemny smak oraz zapach, będzie nadawał się do wykorzystania podczas smażenia zarówno domowego jak i przemysłowego, a także jako dodatek do sałatek.

Już prowadzone są rozmowy z inwestorami zainteresowanymi produkcją i wdrożeniem oleju do sprzedaży – poinformowała uczelnia. W przyszłości naukowcy mają zamiar prowadzić badania nad uzyskaniem kolejnych produktów z dziko rosnących owoców.

Właściwości zdrowotne

Mirabelka to drzewo wyjątkowo wytrzymałe na niekorzystne warunki atmosferyczne, nawet przy niskich temperaturach nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Olej uzyskiwany z pestek jest odporny na bardzo wysoką temperaturę podczas smażenia, to również bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitozwiązków - jego składniki pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Mirabelka zawiera także cenne witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E i sole mineralne.

Komentarze (11)
~emma
~emma ponad rok temu

Taaa,,,dobre, z cyjankiem produkowane kosmetyki są przecież też trujące!kosmetyki wchłaniają się przez skórę do organizmu,zapewne producent powie,ale dawka jest nie szkodliwa! Tak byłaby nie szkodliwa,żeby tej popiedańczonej chemii nigdzie więcej nie bylo!tak jednak nie jest! Ale z Tego nowego odkrycia produkcji oleju już się cieszę,,,,,

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Smaczny i zdrowy deser mrożony Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów. Z przyjemnością sięgają po niego dzieci, jak i dorośli. Niestety,...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...