4 z 11Witamina D i kwasy omega-3
Kwasy omega-3, przede wszystkim kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), są kluczowe dla zdrowia mózgu. Pomagają one w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które są związane z regulacją nastroju. Kolejnym składnikiem, który wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne jest witamina D.
Witaminę D należy pozyskiwać z zewnątrz. Można to zrobić poprzez przebywanie na słońcu. Wystarczy 15-minutowa ekspozycja na promienie słoneczne, by dostarczyć tę witaminę do organizmu. Substancja ta występuje także w rybach np. makrelach, łososiu, dorszach, śledziach.
W wielonienasycone kwasy omega-3 obfitują z kolei takie produkty żywnościowe jak: orzechy, nasiona chia, siemię lniane, łosoś, makrela, śledź, pstrąg.