Nie każdy produkt "bio" jest bio. "Obowiązkiem konsumentów jest weryfikacja autentyczności produktów ekologicznych"

  • Zgodnie z przepisami unijnymi, słowa „ekologiczny”, „bio”, „organiczny” zastrzeżone są wyłącznie dla produktów pochodzących z systemu rolnictwa ekologicznego - mówi Andrzej Czubała, prezes AGERO EKO, jednostki certyfikującej producentów ekologicznych.
Których produktów żywnościowych nie łączyć ze sobą?
Których produktów żywnościowych nie łączyć ze sobą? [10 zdjęć]

Białe pieczywo i dżem na śniadanie to minimalna dawka białka i tłuszczów przy dużym zastrzyku cukru....

zobacz galerię

Polacy w trosce o zdrowie coraz częściej sięgają po ich produkty, mnożą się także ich producenci. Jednak - jak uczulają specjaliści - przy wyborze takich produktów należy mieć się na baczności. - Na rynku możemy spotkać się z różnymi sytuacjami - mówi Czubała. - Obowiązkiem klienta kupującego taki produkt jest zweryfikowanie autentyczności tego produktu - dodaje.

Zobacz film: "Nie każdy produkt bio jest bio"

To musisz wiedzieć:

  • Producent, który produkuje metodami ekologicznymi, musi spełniać określone warunki. Nie może stosować nawozów syntetycznych, środków ochrony roślin, pasz czy innych produktów, które zawierają GMO - tłumaczy Czubała.
  • Sugerowanie klientowi, że produkt jest ekologiczny, jeśli nie jest, podlega sankcjom. Czasem grzywny są bardzo dotkliwe - podkreśla.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy