Przejdź na WP

Nie wszystkie ryby są zdrowe. Jedzenie pangi może być bardzo szkodliwe

Dostarczają kwasów omega-3 i cennych wartości odżywczych. To powszechne przekonanie na temat ryb. Niestety, nie wszystkie gatunki są zdrowe. Kluczowe znaczenie ma sposób ich hodowli. Częste sięganie po jedną z najtańszych na rynku ryb, czyli pangę, może być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.

Zobacz film: "Ryby szkodliwe dla dzieci"

1. Dietetycy ostrzegają: siegając po rybę kieruj się jej jakością

Ryby i owoce morze dostarczają do organizmu wielu potrzebnych substancji odżywczych. Są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość licznych witamin m.in. A, B, D oraz E. Dietetycy sugerują, że powinno się po nie sięgać co najmniej raz w tygodniu. Część dziko żyjących gatunków jest też źródłem kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ m.in. na pracę naszego serca i mózgu.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze
Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze [6 zdjęć]

W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy...

zobacz galerię

To, że ryby są zdrowe, wiedzą praktycznie wszyscy. Niewielu konsumentów zwraca jednak uwagę na to, skąd pochodzą. A jak się okazuje, w świetle najnowszych badań to może mieć kluczowe znaczenie jeżeli chodzi o ich wartość odżywczą.

Jednym z takich przykładów jest hodowana na skalę przemysłową panga. W Polsce jest sprzedawana głównie w postaci mrożonych filetów. Ryba najczęściej trafia do Europy z hodowli w wietnamskich rzekach.

2. Zrowy jak ryba. Nie w przypadku pangi

Jak podaje medyczny serwis Medical Daily - jedzenie tej ryby może być niebezpieczne dla zdrowia.

Oto główne przyczyny:

  • Ryba nie podlega właściwej kontroli. Podczas wyrywkowych testów w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że aż 70-80 proc. próbek ryby zawierało bakterie, które mogą być przyczyną zatruć.

  • Zanieczyszczenie wody. Ryby te zwykle żyją w stawach i rzekach wypełnionych odpadami i osadami. To wszystko przenika do ich organizmu. Stawy hodowlane znajdują się głównie w pobliżu rzeki Mekong w Wietnamie, czyli jednej z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata.

  • Leki, hormony. Wietnamczycy stosują podczas hodowli szeroką gamę pestycydów, środków dezynfekujących i antybiotyków, które zostały już zakazane w Stanach Zjednoczonych i Europie.

  • Szkodliwe związki chemiczne. Podczas badań wykryto w filetach obecność dużych ilości szkodliwych związków m.in. metali ciężkich, chloranów, izomerów heksachlorobenzenu.

  • Niska wartość odżywcza. Panga przede wszystkim nie dostarcza cennych kwasów omega- 3, poza tym ma bardzo niska wartość odżywczą.

Panga jest jedną z ryb, po które najchętniej siegają Polacy. Trafia do nas głównie z hodowli w wietnamskich stawach.
Panga jest jedną z ryb, po które najchętniej siegają Polacy. Trafia do nas głównie z hodowli w wietnamskich stawach. (iStock)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy