Trwa ładowanie...

Nie wszystkie ryby są zdrowe. Jedzenie pangi może być bardzo szkodliwe

Panga jest jedną z ryb, po które najchętniej siegają Polacy. Trafia do nas głównie z hodowli w wietnamskich stawach.
Panga jest jedną z ryb, po które najchętniej siegają Polacy. Trafia do nas głównie z hodowli w wietnamskich stawach. (iStock)

Dostarczają kwasów omega-3 i cennych wartości odżywczych. To powszechne przekonanie na temat ryb. Niestety, nie wszystkie gatunki są zdrowe. Kluczowe znaczenie ma sposób ich hodowli. Częste sięganie po jedną z najtańszych na rynku ryb, czyli pangę, może być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.

1. Dietetycy ostrzegają: siegając po rybę kieruj się jej jakością

Ryby i owoce morze dostarczają do organizmu wielu potrzebnych substancji odżywczych. Są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość licznych witamin m.in. A, B, D oraz E. Dietetycy sugerują, że powinno się po nie sięgać co najmniej raz w tygodniu. Część dziko żyjących gatunków jest też źródłem kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ m.in. na pracę naszego serca i mózgu.

To, że ryby są zdrowe, wiedzą praktycznie wszyscy. Niewielu konsumentów zwraca jednak uwagę na to, skąd pochodzą. A jak się okazuje, w świetle najnowszych badań to może mieć kluczowe znaczenie jeżeli chodzi o ich wartość odżywczą.

Jednym z takich przykładów jest hodowana na skalę przemysłową panga. W Polsce jest sprzedawana głównie w postaci mrożonych filetów. Ryba najczęściej trafia do Europy z hodowli w wietnamskich rzekach.

2. Zrowy jak ryba. Nie w przypadku pangi

Zobacz film: "Ryby szkodliwe dla dzieci"

Jak podaje medyczny serwis Medical Daily - jedzenie tej ryby może być niebezpieczne dla zdrowia.

Oto główne przyczyny:

  • Ryba nie podlega właściwej kontroli. Podczas wyrywkowych testów w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że aż 70-80 proc. próbek ryby zawierało bakterie, które mogą być przyczyną zatruć.

  • Zanieczyszczenie wody. Ryby te zwykle żyją w stawach i rzekach wypełnionych odpadami i osadami. To wszystko przenika do ich organizmu. Stawy hodowlane znajdują się głównie w pobliżu rzeki Mekong w Wietnamie, czyli jednej z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata.

  • Leki, hormony. Wietnamczycy stosują podczas hodowli szeroką gamę pestycydów, środków dezynfekujących i antybiotyków, które zostały już zakazane w Stanach Zjednoczonych i Europie.

  • Szkodliwe związki chemiczne. Podczas badań wykryto w filetach obecność dużych ilości szkodliwych związków m.in. metali ciężkich, chloranów, izomerów heksachlorobenzenu.

  • Niska wartość odżywcza. Panga przede wszystkim nie dostarcza cennych kwasów omega- 3, poza tym ma bardzo niska wartość odżywczą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze