Nie wszystkie ryby są zdrowe. Jedzenie pangi może być bardzo szkodliwe
Dostarczają kwasów omega-3 i cennych wartości odżywczych. To powszechne przekonanie na temat ryb. Niestety, nie wszystkie gatunki są zdrowe. Kluczowe znaczenie ma sposób ich hodowli. Częste sięganie po jedną z najtańszych na rynku ryb, czyli pangę, może być bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.
1. Dietetycy ostrzegają: siegając po rybę kieruj się jej jakością
Ryby i owoce morze dostarczają do organizmu wielu potrzebnych substancji odżywczych. Są cenione przede wszystkim ze względu na zawartość licznych witamin m.in. A, B, D oraz E. Dietetycy sugerują, że powinno się po nie sięgać co najmniej raz w tygodniu. Część dziko żyjących gatunków jest też źródłem kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ m.in. na pracę naszego serca i mózgu.
To, że ryby są zdrowe, wiedzą praktycznie wszyscy. Niewielu konsumentów zwraca jednak uwagę na to, skąd pochodzą. A jak się okazuje, w świetle najnowszych badań to może mieć kluczowe znaczenie jeżeli chodzi o ich wartość odżywczą.
Jednym z takich przykładów jest hodowana na skalę przemysłową panga. W Polsce jest sprzedawana głównie w postaci mrożonych filetów. Ryba najczęściej trafia do Europy z hodowli w wietnamskich rzekach.
2. Zrowy jak ryba. Nie w przypadku pangi
Jak podaje medyczny serwis Medical Daily - jedzenie tej ryby może być niebezpieczne dla zdrowia.
Oto główne przyczyny:
Ryba nie podlega właściwej kontroli. Podczas wyrywkowych testów w Stanach Zjednoczonych stwierdzono, że aż 70-80 proc. próbek ryby zawierało bakterie, które mogą być przyczyną zatruć.
Zanieczyszczenie wody. Ryby te zwykle żyją w stawach i rzekach wypełnionych odpadami i osadami. To wszystko przenika do ich organizmu. Stawy hodowlane znajdują się głównie w pobliżu rzeki Mekong w Wietnamie, czyli jednej z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata.
Leki, hormony. Wietnamczycy stosują podczas hodowli szeroką gamę pestycydów, środków dezynfekujących i antybiotyków, które zostały już zakazane w Stanach Zjednoczonych i Europie.
Szkodliwe związki chemiczne. Podczas badań wykryto w filetach obecność dużych ilości szkodliwych związków m.in. metali ciężkich, chloranów, izomerów heksachlorobenzenu.
Niska wartość odżywcza. Panga przede wszystkim nie dostarcza cennych kwasów omega- 3, poza tym ma bardzo niska wartość odżywczą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.