Nie wyrzucaj szypułek i listków truskawek do śmietnika!

Sezon na truskawki trwa. Jemy je ze śmietaną i cukrem. Dodajemy do pierogów i koktajli. I dobrze, ponieważ mają w sobie moc witamin i składników mineralnych. Jak się jednak okazuje, przygotowując je do spożycia, każdy z nas popełnia poważny błąd. Ich szypułki i liście lądują w koszu.

1. Witaminowa bomba

Truskawki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy oraz witaminy: A, E i te z grupy B. W ich składzie znajdziemy też pektynę, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie.

Przyspiesza on przemianę materii i tym samym wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Czerwone owoce polecane są nawet na diecie. 100g to tylko 29 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny.

Sprawdź również:

Mają okres, więc dzwonią po karetkę. Po co jeszcze wzywamy pogotowie?

Jedz truskawki, póki są! Oto, jakie zalety niesie ze sobą spożywanie truskawek w sezonie ⬇

Zobacz film: "Zalety jedzenia truskawek"

Nie tylko sam owoc truskawki jest jednak źródłem tych wielu substancji odżywczych. Bogate w witaminy i składniki mineralne są również jej szypułka i liście. Nie należy więc ich wyrzucać.

Przeczytaj także:

Białe lub brązowe. Sprawdź, czy kolor ma wpływ na wartość odżywczą jajek

2. Szypułki pełne chlorofilu

Mycie truskawek z usuniętymi szypułkami pod bieżącą wodą wypłukuje niektóre z ich cennych składników odżywczych. W ten sposób owoce tracą mocny smak. Właśnie dlatego, kupując je na targu czy w sklepie, warto zwrócić uwagę czy truskawki posiadają wszystkie elementy (owoc, szypułka, listki) w nienaruszonym stanie.

8 najlepszych letnich owoców i warzyw
8 najlepszych letnich owoców i warzyw [8 zdjęć]

Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce...

zobacz galerię

Wyrzucasz szypułki? Nie musisz - można je jeść. Zawarty w nich chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten oczyszcza z toksyn oraz wyrównuje poziom cukru we krwi.

Dzięki chlorofilowi stajemy się też... piękniejsi! Jedząc truskawki z szypułkami możemy poprawić stan skóry i nadają jej zdrowy koloryt.

Truskawki warto jeść wraz z szypułkami
Truskawki warto jeść wraz z szypułkami (123rf)

3. Zalety liści truskawek

Warto również skorzystać z zalet liści truskawek. O ich właściwościach leczniczych wiedzieli już w medycynie ludowej. Napary pomogą w leczeniu anemii, kamicy żółciowej, infekcji układu moczowego czy szkorbutu. Można nim też płukać bolące gardło. Korzystnie wpływa też na stany zapalne jamy ustnej.

Liście zawierają bogactwo witamin C, tych z grupy B i kwasu krzemowego. Herbatka przygotowana z listków i kwiatów tego owocu polecana jest w przeziębieniach. Świeżo zerwane i nagrzane (np. na słońcu) liście sprawdzą się natomiast w leczeniu ran i owrzodzeń.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy