Niebezpieczne mity na temat zdrowego odżywiania, w które powinnaś przestać wierzyć

Moda na zdrowie sprawiła, że recepty na diametralną poprawę jakości naszego życia mnożą się jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Jesteśmy dosłownie zasypywani coraz nowszymi informacjami dotyczącymi najlepszych diet zapewniających zdrowie, piękno i długowieczność. Praktykowanie niektórych spośród tych drogocennych porad jednak może mieć efekty całkiem odwrotne od zamierzonych. Które mity na temat zdrowego odżywiania mogą się okazać najbardziej szkodliwe?

Detoks gwarantem zdrowia

Oczyszczanie organizmu jest ważne i potrzebne. Zbilansowana dieta w połączeniu z odpoczynkiem i umiejętnością radzenia sobie ze stresem rzeczywiście pozytywnie wpływa na kondycję naszego organizmu, zwłaszcza wtedy, kiedy wystawiamy go na ciężką próbę obfitej kolacji czy zakrapianej alkoholem imprezy. Jednak ze wszystkich  korzyści, jakie się z nim wiążą, możemy cieszyć się pod warunkiem, że detoks jest przeprowadzany z głową.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Naprzemienne obciążanie i oczyszczanie organizmu zdecydowanie nie służy zachowaniu równowagi, a w dodatku negatywnie odbija się na samopoczuciu. Pamiętajmy, że nasze ciało zostało wyposażone w najróżniejsze mechanizmy działające jak naturalne filtry – musimy po prostu nauczyć się, jak z nimi współpracować. Działania tego typu możemy podejmować każdego dnia: dbając o odpowiednie nawodnienie, włączając do diety produkty bogate w błonnik i cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

10 zaskakujących mitów dotyczących zakupów spożywczych

Żywność ekologiczna może zawierać mniejsze ilości pestycydów w porównaniu do żywności tradycyjnie uprawianej. Jednak składniki odżywcze poszczególnych...

Cukier cukrowi nierówny

Zasadniczo cukry możemy podzielić na proste i złożone. To, w jaki sposób węglowodany wpływają na nasz organizm, zależy od indeksu glikemicznego, ilości uwalnianej energii i specyfiki naszego naszego układu trawiennego. Przetworzone cukry proste, które znajdziemy np. w słodyczach czy wysokokalorycznych przekąskach, są wchłaniane w bardzo szybkim tempie i powodują gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi, co skutkuje nawracającym uczuciem głodu. Natomiast cukry złożone pochodzące z pokarmów naturalnych, np. zbóż, warzyw bogatych w skrobię, warzyw korzeniowych, czy roślin strączkowych, sprzyjają równomiernemu uwalnianiu energii i dodatkowo ułatwiają przyswajanie białka, które bierze udział w procesach spalania i budowania masy mięśniowej. Na przeciwnych szalach znajdują się zatem puste kalorie i cenne składniki odżywcze. Podjęcie korzystnej dla zdrowia decyzji nie wydaje się zbyt trudne.

Wegetarianie narażeni na niedobory

Wiele osób jest przekonanych, że rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego jest równoznaczna z pozbawieniem organizmu źródła cennych substancji odżywczych. Wszystko jednak uzależnione jest od tego, w jaki sposób skomponujemy swoją dietę. Największym zagrożeniem dla wegetarian jest deficyt białka. Mięso nie jest jednak jego jedynym źródłem. Duże ilości tego związku znajdziemy w ziarnach, warzywach strączkowych czy orzechach. Podobne wątpliwości dotyczą witamin, które także można dostarczyć organizmowi w pożywieniu bądź w postaci suplementów. Podstawą rozważnej diety wegetariańskiej jest różnorodność zapewniająca odpowiednią ilość tłuszczów, węglowodanów, białek, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Soja – zagrożeniem

Strach przed soją wynika z niedostatecznej wiedzy na temat fitoestrogenów i estrogenu. Zawarte w tej roślinie izoflawony w budowie co prawda  przypominają żeńskie hormony, jednak pełnią nieco odmienne funkcje i wbrew powszechnemu przekonaniu nie przyczyniają się do rozwoju raka piersi. W rzeczywistości spożywanie soi przynosi wiele korzyści – stanowi ona świetne źródło białka, błonnika oraz antyoksydantów. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy K – składnika niezbędnego dla zdrowia naszych kości. Ważne jest jednak, by nie wybierać produktu modyfikowanego genetycznie, który faktycznie może negatywnie wpływać na nasz organizm.

Zanim zawierzymy popularnym receptom na zdrowie, upewnijmy się, że zapewnienia o ich bezpieczeństwie i skuteczności nie są bezpodstawne. W grę wchodzi przecież nasz organizm, który – choć potrafi wiele znieść – prędzej czy później zbuntuje się przeciwko szkodliwym praktykom, co może okazać się bardzo nieprzyjemne w skutkach.

Anna Kołodziejczyk, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (7)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę.. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. (www.idealnafigura.com/gberes) Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę.. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura24.pl) Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

Odpowiedz
~Anka Wu
~Anka Wu ponad rok temu

dieta po prostu musi być prawidłowo dobrana pod konkretną osobę przez profesjonalnego dietetyka i wtedy nie ma mowy o żadnych mitach.. ja się posłuchałam mojej dietetyczki (http://www.gabinet-dietetyczny.pl/) i wszystko jest na dobrej drodze :)

Odpowiedz
~kinga
~kinga ponad rok temu

Co za głupoty, a rzeczywiście znam osoby, które tak myślą. Ja tam wolę zdrowe odżywianie, dużo produktów wieloziarnistych, świeżych owoców i warzywa na parze zamiast smażonych. Kupiłam parowar od philipiaka i teraz chodzi u mnie non stop, a do doprawienia hoduje swoje przyprawy, ziółka w doniczkach.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Jabłko z 3 łyżkami lekkiego masła orzechowego Trzy najlepsze składniki na zabicie głodu: błonnik i soczysty owoc z masłem orzechowym. Truskawki zanurzone w 25 g gorzkiej czekolady Nie jest to przekąska na każdy dzień, ale możemy ją zjeść jako...

Zdrowe odżywianie

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

zdrową wagę? Naucz się kontrolować wielkość posiłków oraz ilość konsumowanego jedzenia. Oto kilka pomysłów, jak to zrobić. Zastosuj się do nich, a efekty (...) - dziel się jedzeniem z towarzyszami - jedz zdrowe posiłki,...

Zdrowe odżywianie

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Sok z winogron Winogrona pomogą chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nadciśnieniem tętniczym i rakiem. Podobnie jak granaty, winogrona zawdzięczają swoje antyrakowe właściwości flawonoidom oraz witaminom A i C, które znajdują się zarówno...

Zdrowe odżywianie

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Myślisz, że zła dieta nie wpłynie negatywnie na twoje samopoczucie? Błąd! To co wchodzi w skład naszego codziennego menu ma duży wpływ na działanie całego organizmu: procesy myślenia, bóle mieśni czy poziom energii. Zmień dietę i zatrzymaj proces starzenia! ...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe dodatki do sałatek

Zdrowe dodatki do sałatek

, aromatyczny i zdrowy dodatek do sałatek, który świetnie zastępuje majonez. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią (...) . Zdrowe awokado Awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, ma wiele...

Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...

Zdrowe odżywianie

Czego nie jeść latem?

Czego nie jeść latem?

Szybki rozwój bakterii w jedzeniu w czasie upalnych dni najczęściej przypłacamy bólem głowy, gorączką i wymiotami. Co wykluczyć latem z jadłospisu, aby uniknąć infekcji pokarmowych? Sosy na bazie majonezu Tego typu sosy należy od razu po przygotowaniu...