5 z 6Profilaktyka zatrucia
Najczęstszym źródłem zatruć są konserwy. I to właśnie ich datę ważności powinniśmy szczególnie sprawdzać przed spożyciem. Uwagę zwracajmy również na produkty z wybrzuszonymi wieczkami oraz te, które przy otwieraniu wydają odgłos syczenia. Tego rodzaju artykuły od razu wyrzucajmy do kosza.
Wędliny, mięsa i inne wyroby garmażeryjne przechowywane w lodówce są zdatne do spożycia tylko przez okres trzech kolejnych dni. Pasztety, kaszanki i salcesony trzymajmy w chłodnym miejscu tylko przez 48 godzin. Po tym czasie mogą zostać zakażone.
Eksperci polecają, by produkty mięsne polewać sokiem z cytryny i zawijać w folię. W ten sposób zahamowany zostanie rozwój szkodliwych drobnoustrojów.
Przeczytaj również: Zrezygnowali z seksu. Żyją pod jednym dachem jak brat z siostrą