Trwa ładowanie...

Niedobór tej witaminy 14-krotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID (BADANIA)

Avatar placeholder
05.02.2022 12:26
Badania przeprowadzone w Izraelu wskazują, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
Badania przeprowadzone w Izraelu wskazują, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 (Getty Images)

Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą - poinformował w piątek dziennik "The Jerusalem Post", powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan.

spis treści

1. Niedobór witaminy D a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

Z publikacji, która pierwotnie ukazała się w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE", wynika, że wśród osób z deficytem witaminy D śmiertelność z powodu COVID-19 wynosiła 25,6 proc., podczas gdy wśród pacjentów o jej wystarczającym poziomie wskaźnik ten wyniósł 2,3 proc.

"Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2" - mówił dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie prowadzono badanie.

Według wyników badań przeprowadzonych w Izraelu, niedobór witaminy D może osłabiać układ immunologiczny
Według wyników badań przeprowadzonych w Izraelu, niedobór witaminy D może osłabiać układ immunologiczny (Adobe Stock)
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

"Zaobserwowaliśmy, że witamina D pomaga osobom chorym na COIVD-19 poprzez wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi atakującymi układ oddechowy" - tłumaczył współautor badania. "Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów (koronawirusa)" - dodał.

Izraelskie badanie jest jednym z pierwszych na świecie, w którym analizowano wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej - informowało "JP". Przeprowadzono je na próbie 1100 pacjentów pomiędzy kwietniem 2020 roku a lutym 2021. Wszyscy biorący udział w badaniu mieli pozytywny wynik testu na koronawirusa.

2. Źródła witaminy D

Przyjmuje się, że 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D3 powinno pochodzić z diety, a 80 proc. powinno być zapewnione dzięki ekspozycji na słońce. W polskich warunkach to trudne, w związku z tym, że przez większą część roku jest za mało słońca. Przy wystarczającej ilości promieni słonecznych, czyli od kwietnia do września, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie - wystarczy codzienne przebywanie na słońcu przez 20 min. W pozostałych miesiącach konieczne jest jej suplementowanie.

Oto najlepsze naturalne źródła wit. D:

  • ryby morskie, m.in. łosoś norweski, makrela i śledź,
  • wątróbka,
  • mleko,
  • przetwory na bazie mleka,
  • żółtka jaj,
  • grzyby.

Zawartość witaminy D w produktach spożywczych w μg/100 g

ProduktZawartośćProduktZawartość
Mleko 3,5%0,075Wątroba wieprzowa0,774
Śmietana 30%0,643Halibut3,741
Masło1,768Sardynka26,550
Jajko3,565Śledź15,890
Żółtko jaja12,900Borowik7,460

Źródło: PAP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze