Niedobór tej witaminy 14-krotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID (BADANIA)
Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19, a także zgonu wywołanego tą chorobą - poinformował w piątek dziennik "The Jerusalem Post", powołując się na wyniki badania naukowców z Uniwersytetu Bar Ilan.
1. Niedobór witaminy D a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
Z publikacji, która pierwotnie ukazała się w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE", wynika, że wśród osób z deficytem witaminy D śmiertelność z powodu COVID-19 wynosiła 25,6 proc., podczas gdy wśród pacjentów o jej wystarczającym poziomie wskaźnik ten wyniósł 2,3 proc.
"Wyniki naszych analiz wskazują, że powinno się utrzymywać poziom witaminy D w normie, zwłaszcza wśród zakażonych SARS-CoV-2" - mówił dr Amiel Dror z Galilejskiego Centrum Medycznego, gdzie prowadzono badanie.
"Zaobserwowaliśmy, że witamina D pomaga osobom chorym na COIVD-19 poprzez wzmocnienie systemu immunologicznego, który walczy z patogenami wirusowymi atakującymi układ oddechowy" - tłumaczył współautor badania. "Wyniki odnoszą się zarówno do Omikronu, jak i poprzednich wariantów (koronawirusa)" - dodał.
Izraelskie badanie jest jednym z pierwszych na świecie, w którym analizowano wpływ poziomu witaminy D w organizmie na przechodzenie infekcji koronawirusowej - informowało "JP". Przeprowadzono je na próbie 1100 pacjentów pomiędzy kwietniem 2020 roku a lutym 2021. Wszyscy biorący udział w badaniu mieli pozytywny wynik testu na koronawirusa.
2. Źródła witaminy D
Przyjmuje się, że 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D3 powinno pochodzić z diety, a 80 proc. powinno być zapewnione dzięki ekspozycji na słońce. W polskich warunkach to trudne, w związku z tym, że przez większą część roku jest za mało słońca. Przy wystarczającej ilości promieni słonecznych, czyli od kwietnia do września, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie - wystarczy codzienne przebywanie na słońcu przez 20 min. W pozostałych miesiącach konieczne jest jej suplementowanie.
Oto najlepsze naturalne źródła wit. D:
- ryby morskie, m.in. łosoś norweski, makrela i śledź,
- wątróbka,
- mleko,
- przetwory na bazie mleka,
- żółtka jaj,
- grzyby.
Zawartość witaminy D w produktach spożywczych w μg/100 g
Produkt | Zawartość | Produkt | Zawartość |
---|---|---|---|
Mleko 3,5% | 0,075 | Wątroba wieprzowa | 0,774 |
Śmietana 30% | 0,643 | Halibut | 3,741 |
Masło | 1,768 | Sardynka | 26,550 |
Jajko | 3,565 | Śledź | 15,890 |
Żółtko jaja | 12,900 | Borowik | 7,460 |
Źródło: PAP
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.