Niemal 1/3 świata ma nadwagę, a przez to zwiększone ryzyko cukrzycy i chorób serca

Według wyników najnowszych badań, blisko jedna trzecia populacji świata jest otyła lub ma nadwagę. Coraz więcej osób umiera z powodu problemów z sercem związanych z wagą.

Nadwaga i otyłość to również problem polskich dzieci! Obejrzyj nasz film:

Według wyliczeń naukowców, około 4 mln osób na świecie zmarło z powodu chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nowotworów i innych schorzeń związanych z nadwagą w 2015 r. Eksperci twierdzą, że od 1990 roku liczba ta wzrosła o 28 proc.

Według autora badań, Christophera Murray'a, ludzie, którzy tyją i lekceważą problem, robią to na własne ryzyko. Wyniki analizy zostały opublikowane w "New England Journal of Medicine".

Wynika z nich, że w 2015 r. aż 2,2 mld osób miało problem z nadwagą, co stanowi 30 proc. populacji świata. W badaniu, które objęło 195 krajów, wykazano również, że niemal 108 mln dzieci i ponad 600 mln osób dorosłych uważa się za osoby otyłe, co oznacza, że ich wskaźnik BMI wynosi powyżej 30. Innymi słowy, aż 10 proc. populacji świata to ludzie otyli.

Wskaźnik BMI oblicza się dzieląc ciężar danej osoby w kilogramach przez wzrost w metrach kwadratowych. BMI powyżej 25 oznacza nadwagę, ponad 30 otyłość, a ponad 40 chorobliwą otyłość.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, od 1980 r. liczba osób otyłych wzrosła ponad dwukrotnie, osiągając już rozmiar epidemii.

Na podstawie analizowanych badań stwierdzono, że częstość występowania otyłości wśród dzieci rosła szybciej niż wśród dorosłych w wielu krajach, w tym np. w Algierii, Turcji i Jordanii. Również wskaźniki otyłości wśród młodzieży i młodych osób dorosłych wzrosły trzykrotnie w krajach takich jak Chiny, Brazylia i Indonezja. Naukowcy ostrzegają, że już niedługo państwa te będą mieć dużo więcej przypadków cukrzycy i innych chorób związanych z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

10 rad, jak uchronić dziecko przed otyłością

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia aż 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę. Rodzice muszą być świadomi, że dodatkowe kilogramy pociechy to nie...

Dla kontrastu, według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych nadal prawie 800 mln ludzi na świecie, w tym 300 mln dzieci, głoduje.

Według ekspertów zła dieta i siedzący tryb życia to główni winowajcy coraz większej liczby osób z nadwagą. Urbanizacja i rozwój gospodarczy doprowadziły do wzrostu wskaźników otyłości w krajach ubogich, gdzie część ludności nie ma wystarczającej ilości pożywienia, ponieważ ludzie rezygnują z tradycyjnej, bogatej w rośliny, diety na rzecz przetworzonej żywności, która jest często tańsza.

Boitshepo Bibi Giyose, starszy doradca ds. Żywienia w Organizacji Narodów Zjednoczonych powiedziała, że dieta większości ludzi zawiera coraz więcej produktów spożywczych o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. W dodatku coraz mniej się ruszamy.

Ponadto w badaniach przeprowadzonych w Meksyku, Brazylii, Chinach, Korei Południowej i Wielkiej Brytanii przez Instytut Overseas Development z siedzibą w Londynie wykazano, że od 1990 r. koszty produkcji przetworzonych produktów, takich jak lody, hamburgery, chipsy i czekolada spadły, natomiast koszt uprawy owoców i warzyw wzrósł.

Marta Pawlak, około miesiąca temu

Źródła zewnętrzne

  • cbc.ca

Zdrowie

Komentarze (1)

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Cukrzyca typu 2 - charakterystyka, leczenie

Cukrzyca typu II (prezentacja edukacyjna)

Cukrzyca typu II (prezentacja edukacyjna)

chorób naczyń. Wskutek choroby w ścianach tętnic mogą powstać zatory, co może doprowadzić do zawału serca lub udaru. Powikłania cukrzycy: nefropatia (...) : zwiększone pragnienie Jednym...

Cukrzyca

7 gwiazd, które chorują na cukrzycę

7 gwiazd, które chorują na cukrzycę

. Cukrzyca podnosi ryzyko chorób serca, udaru, chorób nerek i innych poważnych problemów zdrowotnych. King poddał się operacji wszczepienia by-passów (...) ma historię cukrzycy...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

, cukrzycy i chorób serca. Nie ma żadnych wątpliwości, że** niektóre z nich są szkodliwe dla zdrowia**. Udowodniono, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko (...) się ona z dużych ilości...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych. Jedne z doniesień opublikowanych w The Journal of the American (...) Pomoże zmniejszyć wagę...

Newsy - zdrowie

Związek schizofrenii z cukrzycą

zwiększone ryzyko zawałów serca czy też udarów mózgu, które z kolei często spowodowane są występowaniem cukrzycy typu drugiego. Według badań osoby (...) Schizofrenia - ryzyko...

Kawa

Korzyści płynące z picia kawy bezkofeinowej

Korzyści płynące z picia kawy bezkofeinowej

rozwoju cukrzycy, a także chorób serca. Kofeina jest idealna do pobudzenia metabolizmu i zwiększenia liczby** spalonych kalorii (...) tlenu i bogatej w składniki odżywcze krwi w całym...

Żywienie

Jak brak snu wpływa na nasze zdrowie?

Jak brak snu wpływa na nasze zdrowie?

zgodnie ze swoim zegarem biologicznym. Specjalista podkreśla, że efektem zakłócenia cyklu dobowego jest zwiększone ryzyko raka, chorób serca, cukrzycy (...) ryzyko...