Niemal 1/3 świata ma nadwagę, a przez to zwiększone ryzyko cukrzycy i chorób serca
Według wyników najnowszych badań, blisko jedna trzecia populacji świata jest otyła lub ma nadwagę. Coraz więcej osób umiera z powodu problemów z sercem związanych z wagą.
Według wyliczeń naukowców, około 4 mln osób na świecie zmarło z powodu chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nowotworów i innych schorzeń związanych z nadwagą w 2015 r. Eksperci twierdzą, że od 1990 roku liczba ta wzrosła o 28 proc.
Według autora badań, Christophera Murray'a, ludzie, którzy tyją i lekceważą problem, robią to na własne ryzyko. Wyniki analizy zostały opublikowane w "New England Journal of Medicine".
Wynika z nich, że w 2015 r. aż 2,2 mld osób miało problem z nadwagą, co stanowi 30 proc. populacji świata. W badaniu, które objęło 195 krajów, wykazano również, że niemal 108 mln dzieci i ponad 600 mln osób dorosłych uważa się za osoby otyłe, co oznacza, że ich wskaźnik BMI wynosi powyżej 30. Innymi słowy, aż 10 proc. populacji świata to ludzie otyli.
Wskaźnik BMI oblicza się dzieląc ciężar danej osoby w kilogramach przez wzrost w metrach kwadratowych. BMI powyżej 25 oznacza nadwagę, ponad 30 otyłość, a ponad 40 chorobliwą otyłość.
Według Światowej Organizacji Zdrowia, od 1980 r. liczba osób otyłych wzrosła ponad dwukrotnie, osiągając już rozmiar epidemii.
Na podstawie analizowanych badań stwierdzono, że częstość występowania otyłości wśród dzieci rosła szybciej niż wśród dorosłych w wielu krajach, w tym np. w Algierii, Turcji i Jordanii. Również wskaźniki otyłości wśród młodzieży i młodych osób dorosłych wzrosły trzykrotnie w krajach takich jak Chiny, Brazylia i Indonezja. Naukowcy ostrzegają, że już niedługo państwa te będą mieć dużo więcej przypadków cukrzycy i innych chorób związanych z nadmiarem tkanki tłuszczowej.
Dla kontrastu, według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych nadal prawie 800 mln ludzi na świecie, w tym 300 mln dzieci, głoduje.
Według ekspertów zła dieta i siedzący tryb życia to główni winowajcy coraz większej liczby osób z nadwagą. Urbanizacja i rozwój gospodarczy doprowadziły do wzrostu wskaźników otyłości w krajach ubogich, gdzie część ludności nie ma wystarczającej ilości pożywienia, ponieważ ludzie rezygnują z tradycyjnej, bogatej w rośliny, diety na rzecz przetworzonej żywności, która jest często tańsza.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy zaburzenie insuliny może być przyczyną otyłości i łysienia? - odpowiada mgr Katarzyna Patyk
- Jak pozbyć się otyłości? - odpowiada mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy stres może sprzyjać otyłości? - odpowiada mgr Justyna Piątkowska
Boitshepo Bibi Giyose, starszy doradca ds. Żywienia w Organizacji Narodów Zjednoczonych powiedziała, że dieta większości ludzi zawiera coraz więcej produktów spożywczych o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. W dodatku coraz mniej się ruszamy.
Ponadto w badaniach przeprowadzonych w Meksyku, Brazylii, Chinach, Korei Południowej i Wielkiej Brytanii przez Instytut Overseas Development z siedzibą w Londynie wykazano, że od 1990 r. koszty produkcji przetworzonych produktów, takich jak lody, hamburgery, chipsy i czekolada spadły, natomiast koszt uprawy owoców i warzyw wzrósł.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.