5 z 7Sok żurawinowy
Zaledwie jedna szklanka świeżych owoców żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika, 30 mg witaminy C, witaminę A, B1 oraz B2. To również porcja pełna flawonoidów, soli mineralnych i kwasów: cytrynowego, chinowego, jabłkowego i benzoesowego. Soki, herbaty, napary i napoje żurawinowe powinny włączyć do swojej diety osoby z problemami sercowymi. Dodatkowo zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. To jednak nie wszystko! Sok żurawinowy jest polecany pacjentom przechodzącym okres rekonwalescencji po zawale.
Naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth udowodnili, że regularne picie soku z żurawiny podnosi dwukrotnie poziom przeciwutleniaczy w organizmie, dzięki czemu wykazuje również właściwości antyrakowe. Jest również polecane osobom dbającym o higienę jamy ustnej, które chcą utrzymać piękny, biały uśmiech. Jeśli wciąż męczysz się z przetłuszczającą się cerą, zacznij dodawać sok z żurawiny do domowych maseczek. Specyfik ten leczy również jaskrę.