Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające niski indeks glikemiczny są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana w oparciu o indeks glikemiczny.

Niski indeks glikemiczny - produkty

Indeks glikemiczny jest określany jako proporcja pola pod krzywą odpowiedzi glikemicznej po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów obecnych w danym produkcie, a 50 g czystej glukozy.

Polecane wideo:

Produkty spożywcze w oparciu o wartość indeksu glikemicznego zostały podzielone na trzy grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55%),
  • o średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70%),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG >70%).

W diecie o niskim indeksie glikemicznym znajdują się głównie surowe owoce i warzywa, orzechy oraz ser twarogowy chudy, jogurt niskotłuszczowy, jak również kefir. Produkty przetworzone, które mają niski indeks glikemiczny to pieczywo pełnoziarniste, makarony al dente, kasze i ryż. Poniżej znajduje się tabela zawierająca wartość indeksu glikemicznego przykładowych produktów.

Produkt IG Produkt IG
brukselka 15 pomidory 30
cebula 15 soczewica 30
fasolka szparagowa 15 biała fasola 35
kalafior 15 jabłko 35
kapusta kiszona 15 pomarańcze 35
ogórek zielony 15 seler, korzeń 35
orzechy laskowe 15 śliwki 35
czekolada gorzka >70% kakao 20 słonecznik 35
bakłażan 20 kasza gryczana 40
marchewka surowa 30 otręby owsiane 40
morele 30 banany zielono-żółte 45
grejpfrut 30 ryż brązowy 50
mandarynki 30 mango 50
pomelo 30 kiwi 50
Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów

Podstawowe zasady „odchudzania” własnej kuchni zna większość z nas. Wybór pomiędzy kalorycznym majonezem a oliwą z oliwek, ziemniakami a kaszą czy białym...

Warto pamiętać o zaglądaniu do powyższej tabeli indeksu glikemicznego niektórych produktów. Tabele z IG powinny mieć przy sobie osoby chore na cukrzycę, aby móc sprawdzić wartość indeksu glikemicznego konkretnego produktu, szczególnie, gdy dopiero się przyzwyczają do nowej diety. Koniecznie warto też poznać podstawowe przepisy na potrawy o niskim indeksie glikemicznym.

Niski indeks glikemiczny - wpływ na wartość

Na wartość indeksu glikemicznego wpływa szereg czynników, w tym procesy technologiczne oraz obecność różnych składników odżywczych. Procesy kulinarne, jak gotowanie, smażenie, pieczenie, rozdrabnianie, również wpływają na wartość indeksu glikemicznego produktu. Gotowana marchew ma wyższy IG niż surowa, a gotowane ziemniaki w kostkach mają niższy IG niż ziemniaki tłuczone. W wyniku rozdrabniania, oczyszczania produktów naturalnych następuje zwiększenie dostępności skrobi dla enzymów trawiennych, dlatego też produkty zyskują na wartości IG.

Na wartość IG wpływa także obecność i wzajemne proporcje cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy), a także zawartość innych składników w produkcie (tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy). Niski indeks glikemiczny mają produkty zawierające znaczne ilości fruktozy, np. owoce.

Tłuszcz oraz białko zawarte w posiłku opóźniają opróżnianie żołądka, jak również proces trawienia i wchłaniania, dlatego też dania je zawierające mają niski indeks glikemiczny. Ponadto błonnik zawarty w potrawach, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny w wodzie, obniża IG dania. Dlatego prostym sposobem na obniżenie wartości IG produktu jest dodanie płatków owsianych, ziaren lnu.

Jeśli glukoza zostanie szybko wchłonięta do krwiobiegu, powoduje zwiększenie stężenia insuliny we krwi, co inicjuje zwiększenie magazynowania składników takich jak glukoza i trójglicerydy przez tkanki, w tkance tłuszczowej. W związku z tym osoby chcące stracić na wadze powinny spożywać produkty, które mają niski indeks glikemiczny.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny w cukrzycy Odtwórz wideo

niebezpieczne dla cukrzyków. W diecie diabetyków powinny dominować więc węglowodany złożone (50-60%) i produkty o niskim indeksie glikemicznym, np.: kasze (...) o wysokim IG danego...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

z indeksem glikemicznym? Wartości indeksu glikemicznego wahają się od 0 do 110. Produkty spożywcze o wartościach poniżej 55 mają niski...

Piramida żywienia na diecie

Czym jest indeks glikemiczny?

dla zdrowia. Dowiedz się co to jest indeks glikemiczny, które potrawy mają niski, a które wysoki jego wskaźnik. I rozpocznij odchudzanie. Cukier (...) z jaką wzrasta poziom cukru po spożyciu czystej...

Składniki odżywcze

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

ma on wartość aż 85. Dla wysokości indeksu glikemicznego znaczenie ma nie tylko fakt wprowadzenia obróbki termicznej, ale także jej czas. Wpływ na wartość IG (...) ,...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

termicznej, ale także jej czas. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, których wartość wskaźnika jest mniejsza od 55, np.: orzeszki ziemne (...) glukozy...

Zdrowe odżywianie

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

cukru w naszym organizmie, przyporządkowując poszczególnym produktom spożywczym różne wartości od 1 do 110. Produkty o niskim wskaźniku glikemicznym (...) Dieta niskowęglowodanowa ...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Dieta glikemiczna - indeks glikemiczny, dieta

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym. Stosowanie diety o niskim indeksie (...) . Zwyczajowo...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Glikemia poposiłkowa Odtwórz wideo

, czyli po nocnym 8-10-godzinnym okresie nieprzyjmowania pokarmu wynosi zazwyczaj 70-110 mg/dl, zaś maksymalna wartość jest obecna 60 minut po rozpoczęciu spożywania (...) pokarmów (rzadko przekracza 140 mg/dl i powraca do wartości...