Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające niski indeks glikemiczny są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana w oparciu o indeks glikemiczny.

Niski indeks glikemiczny - produkty

Indeks glikemiczny jest określany jako proporcja pola pod krzywą odpowiedzi glikemicznej po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów obecnych w danym produkcie, a 50 g czystej glukozy.

Polecane wideo:

Produkty spożywcze w oparciu o wartość indeksu glikemicznego zostały podzielone na trzy grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55%),
  • o średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70%),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG >70%).

W diecie o niskim indeksie glikemicznym znajdują się głównie surowe owoce i warzywa, orzechy oraz ser twarogowy chudy, jogurt niskotłuszczowy, jak również kefir. Produkty przetworzone, które mają niski indeks glikemiczny to pieczywo pełnoziarniste, makarony al dente, kasze i ryż.

Produkt IG Produkt IG
brukselka 15 pomidory 30
cebula 15 soczewica 30
fasolka szparagowa 15 biała fasola 35
kalafior 15 jabłko 35
kapusta kiszona 15 pomarańcze 35
ogórek zielony 15 seler, korzeń 35
orzechy laskowe 15 śliwki 35
czekolada gorzka >70% kakao 20 słonecznik 35
bakłażan 20 kasza gryczana 40
marchewka surowa 30 otręby owsiane 40
morele 30 banany zielono-żółte 45
grejpfrut 30 ryż brązowy 50
mandarynki 30 mango 50
pomelo 30 kiwi 50

Warto pamiętać o zaglądaniu do powyższej tabeli.

Niski indeks glikemiczny - wpływ na wartość

Na wartość indeksu glikemicznego wpływa szereg czynników, w tym procesy technologiczne oraz obecność różnych składników odżywczych. Procesy kulinarne, jak gotowanie, smażenie, pieczenie, rozdrabnianie, również wpływają na wartość indeksu glikemicznego produktu. Gotowana marchew ma wyższy IG niż surowa, a gotowane ziemniaki w kostkach mają niższy IG niż ziemniaki tłuczone. W wyniku rozdrabniania, oczyszczania produktów naturalnych następuje zwiększenie dostępności skrobi dla enzymów trawiennych, dlatego też produkty zyskują na wartości IG.

Na wartość IG wpływa także obecność i wzajemne proporcje cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy), a także zawartość innych składników w produkcie (tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy). Niski indeks glikemiczny mają produkty zawierające znaczne ilości fruktozy, np. owoce.

Tłuszcz oraz białko zawarte w posiłku opóźniają opróżnianie żołądka, jak również proces trawienia i wchłaniania, dlatego też dania je zawierające mają niski indeks glikemiczny. Ponadto błonnik zawarty w potrawach, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny w wodzie, obniża IG dania. Dlatego prostym sposobem na obniżenie wartości IG produktu jest dodanie płatków owsianych, ziaren lnu.

Jeśli glukoza zostanie szybko wchłonięta do krwiobiegu, powoduje zwiększenie stężenia insuliny we krwi, co inicjuje zwiększenie magazynowania składników takich jak glukoza i trójglicerydy przez tkanki, w tkance tłuszczowej. W związku z tym osoby chcące stracić na wadze powinny spożywać produkty, które mają niski indeks glikemiczny.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy

niebezpieczne dla cukrzyków. W diecie diabetyków powinny dominować więc węglowodany złożone (50-60%) i produkty o niskim indeksie glikemicznym, np.: kasze (...) o wysokim IG danego...

Indeks glikemiczny

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

o niskim indeksie glikemicznym, koniecznie włącz do swojego jadłospisu następujące produkty, które mają tak niski indeks, że nie mają wpływu...

Piramida żywienia na diecie

Czym jest indeks glikemiczny?

pracę i jest niebezpieczna dla zdrowia. Dowiedz się co to jest indeks glikemiczny, które potrawy mają niski, a które wysoki jego wskaźnik (...) . I tak, indeks glikemiczny...

Indeks glikemiczny

Dieta glikemiczna

określoną wartość IG. Zwyczajowo produkty spożywcze dzieli się na 3 grupy: o niskim indeksie glikemicznym ( o średnim indeksie glikemicznym...

Cera dojrzała

Wpływ diety na wygląd skóry

o niskim indeksie glikemicznym. Na podstawie indeksu glikemicznego opracowano dietę Montignaca. Indeks glikemiczny faktycznie jest...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

cukru we krwi. Produkty, w których indeks glikemiczny jest o wysokim i niskim poziomie w różnym stopniu wpływają na proces tworzenia tkanki (...) Indeks glikemiczny...

Zdrowe odżywianie

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

cukru w naszym organizmie, przyporządkowując poszczególnym produktom spożywczym różne wartości od 1 do 110. Produkty o niskim wskaźniku glikemicznym (...) Dieta niskowęglowodanowa ...

Indeks glikemiczny

IG - w których produktach jest najniższy?

IG - w których produktach jest najniższy?

produktu jest wchłaniana glukoza, został podzielony na 3 grupy. Do pierwzej należą produkty o niskim indeksie glikemicznym, z których glukoza (...) wartość indeksu...

Indeks glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi (...) , co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Produkty...