Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające niski indeks glikemiczny są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana w oparciu o indeks glikemiczny.

Niski indeks glikemiczny - produkty

Indeks glikemiczny jest określany jako proporcja pola pod krzywą odpowiedzi glikemicznej po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów obecnych w danym produkcie, a 50 g czystej glukozy.

Polecane wideo:

Produkty spożywcze w oparciu o wartość indeksu glikemicznego zostały podzielone na trzy grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55%),
  • o średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70%),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG >70%).

W diecie o niskim indeksie glikemicznym znajdują się głównie surowe owoce i warzywa, orzechy oraz ser twarogowy chudy, jogurt niskotłuszczowy, jak również kefir. Produkty przetworzone, które mają niski indeks glikemiczny to pieczywo pełnoziarniste, makarony al dente, kasze i ryż.

Produkt IG Produkt IG
brukselka 15 pomidory 30
cebula 15 soczewica 30
fasolka szparagowa 15 biała fasola 35
kalafior 15 jabłko 35
kapusta kiszona 15 pomarańcze 35
ogórek zielony 15 seler, korzeń 35
orzechy laskowe 15 śliwki 35
czekolada gorzka >70% kakao 20 słonecznik 35
bakłażan 20 kasza gryczana 40
marchewka surowa 30 otręby owsiane 40
morele 30 banany zielono-żółte 45
grejpfrut 30 ryż brązowy 50
mandarynki 30 mango 50
pomelo 30 kiwi 50

Warto pamiętać o zaglądaniu do powyższej tabeli.

Niski indeks glikemiczny - wpływ na wartość

Na wartość indeksu glikemicznego wpływa szereg czynników, w tym procesy technologiczne oraz obecność różnych składników odżywczych. Procesy kulinarne, jak gotowanie, smażenie, pieczenie, rozdrabnianie, również wpływają na wartość indeksu glikemicznego produktu. Gotowana marchew ma wyższy IG niż surowa, a gotowane ziemniaki w kostkach mają niższy IG niż ziemniaki tłuczone. W wyniku rozdrabniania, oczyszczania produktów naturalnych następuje zwiększenie dostępności skrobi dla enzymów trawiennych, dlatego też produkty zyskują na wartości IG.

Na wartość IG wpływa także obecność i wzajemne proporcje cukrów (glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy), a także zawartość innych składników w produkcie (tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy). Niski indeks glikemiczny mają produkty zawierające znaczne ilości fruktozy, np. owoce.

Tłuszcz oraz białko zawarte w posiłku opóźniają opróżnianie żołądka, jak również proces trawienia i wchłaniania, dlatego też dania je zawierające mają niski indeks glikemiczny. Ponadto błonnik zawarty w potrawach, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny w wodzie, obniża IG dania. Dlatego prostym sposobem na obniżenie wartości IG produktu jest dodanie płatków owsianych, ziaren lnu.

Jeśli glukoza zostanie szybko wchłonięta do krwiobiegu, powoduje zwiększenie stężenia insuliny we krwi, co inicjuje zwiększenie magazynowania składników takich jak glukoza i trójglicerydy przez tkanki, w tkance tłuszczowej. W związku z tym osoby chcące stracić na wadze powinny spożywać produkty, które mają niski indeks glikemiczny.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi (...) . Indeks glikemiczny zależy...

Indeks glikemiczny

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ spożywanych węglowodanów na organizm. Zastosowanie indeksu glikemicznego...

Indeks glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Produkty o wysokim indeksie...

Indeks glikemiczny

IG - w których produktach jest najniższy?

IG - w których produktach jest najniższy?

Piękny wygląd i szczupła sylwetka to wymagania współczesnego świata. Bez nich czujemy się nieatrakcyjni, więc robimy wszystko, aby osiągnąć zadowalające rezultaty. Nie bez powodu coraz częściej sięgamy po diety i głodówki. Czasem jednak to nie pragnienie...

Indeks glikemiczny

Dieta glikemiczna

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym. Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla...

Indeks glikemiczny

Nasiona łubinu mogą być toksyczne

. Jest ona zalecana w szczególności dla cukrzyków i osób odchudzających się. Niski indeks glikemiczny oznacza mały wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu (...) Nasiona łubinu, które ze względu na swój niski wskaźnik...

Piramida żywienia na diecie

Czym jest indeks glikemiczny?

miał wartość, dajmy na to, 20, oznacza to, że cukier po zjedzeniu danego posiłku rośnie pięć razy wolniej. Jest to niski indeks glikemiczny. Niski indeks...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

cukru we krwi. Produkty, w których indeks glikemiczny jest o wysokim i niskim poziomie w różnym stopniu wpływają na proces tworzenia tkanki (...) Indeks glikemiczny...

Cera dojrzała

Wpływ diety na wygląd skóry

o niskim indeksie glikemicznym. Na podstawie indeksu glikemicznego opracowano dietę Montignaca. Indeks glikemiczny faktycznie jest...