Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Niski poziom beta hcg

Normy laboratoryjne

Potas we krwi

(...) materiału biologicznego do laboratorium analitycznego. Niski poziom potasu Zbyt niskie stężenie potasu (hipokaliemia) we krwi jest wynikiem zabiegów operacyjnych, odżywiania przez sondę lub dostarczania pokarmu pozajelitowo. Niski potas we krwi może być wywołany ... poziom potasu we krwi wpływa nadmierna degradacja tkanek i glikogenu wywołana częstym głodzeniem się lub nieleczoną cukrzycą ... ze stosowania niektórych leków. Są to, m.in. beta-blokery, leki przeciwangiotensynowe (inhibitory konwertazy angiotensyny), niesteroidowe ...

Normy laboratoryjne

HCG wolna podjednostka beta

(...) W przebiegu ciąży poziom HCG beta ciągle wzrasta, ze względu na to, że wraz ze wzrostem ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na progesteron. Wyniki poziomu B- HCG wynoszą odpowiednio: Tydzień ciąży Poziom beta HCG 3. - 4. 9-130 mlU/ml 4 .- 5. 75-2600 ml ... zrobić badanie USG, które da lepszy obraz umiejscowienia ciąży. Niski przyrost beta HCG może świadczyć o nieprawidłowościach ... HCG beta (B-HCG), gonadotropina kosmówkowa, to hormon produkowany przez kobiecy organizm. Odpowiednie stężenie tego hormonu ...

Cukrzyca

Niski poziom cukru we krwi

(...) beta-adrenolityki, beta-blokery. Objawy hipoglikemii Niski poziom cukru we krwi objawia się: niepokojem, problemami ... Niski poziom cukru we krwi to inaczej hipoglikemia lub, bardziej potocznie, niedocukrzenie. Występuje wtedy, kiedy cukrzyca ... we krwi Niski poziom cukru we krwi to stan wywołany różnymi czynnikami. Obniżenie poziomu cukru może być wywołane: odchudzaniem ... niski poziom cukru we krwi może wywołać także: agresję, apatię, stany lękowe, niezdolność do działania, nielogiczne czynności ...

Ginekologia

Poziom beta$1HCG we wczesnej ciąży

Witam$1 Chciałabym się upewnić,czy nie mam powodów do zmartwień.Otóż lekarz stwierdził,że jestem we wczesnej ciąży, na usg widać pęcherzyk,a beta$1hcg w piątek wyniosła 2115 a w niedziele $1Inne miejsce badania beta$1hcg$1 wyniosło ponad 3000 czy jest to zbyt niski wzrost$1Teoretycznie poziom B$1HCG powinien podwoić się w czasie 48$1 72 godzin. Czasem jednak jest inaczej co nie musi świadczyć o zagrożeniu. Proponuję powtóżyć badanie USG i B$1HCG. ...

Ginekologia

Wynik beta$1HCG w 5. tygodniu ciąży i niewidoczny zarodek

Witam wczoraj zrobiłam badanie B HCG i wyniósł 11,973 lekarz stwierdził że to bardzo mało a jestem w 5 tygodniu ciązy nie widać zarodka i myśli o padaniu leków poroonych co mam zrobić czekać czy posłuchać go $1Witam$1 Poziom beta$1HCG rzeczywiście jest niski, w związku z czym sugeruję oznaczenie jego poziomu za kilka dni i obserwację dynamiki jego przyrostu/spadku. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska
Ginekologia

Podejrzenie ciąży przy powiększonej macicy

witam .test ciazowy wyszedl mi pozytywnie ,beta hcg 0.259. bylam u ginekologa powiedziala ze ciazy nie widac ale mam powiekszona macice i ze mozliwe ze bede w ciazy.prosze o odpowiedzPoziom beta$1hCG choć pozytywny wyszedł bardzo niski. Wskazuje to na ewentualną bardzo wczesną ciążę $1dlatego ginekolog w badaniu USG nie był w stanie jej zobaczyć$1. Należy powtórzyć badanie poziomu hormonu gonadotropiny łożyskowej lub zgłosić się do kontroli ginekologicznej za 3$14 tygodnie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Wynik bHCG i data ostatniej miesiączki

Ostatnia miesiaczke miałam 22 wrzesień B HCG wyszedł 249.4 mlU/ml co to oznacza$1Poziom beta$1hCG wskazuje, że doszło do zapłodnienia. Jednak jest on zdecydowanie zbyt niski jak na prawie 3 miesięczną ciążę. Proszę zgłosić się do ginekologa z wynikami badań. Wskazane wykonanie USG ginekologicznego i weryfikacja sytuacji klinicznej. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Gonadotropina kosmówkowa

Poziom beta$1HCG na 5 dni przed miesiączką

Czy jeżeli robiłam badanie poziomu beta$1HCG 5 dni przed spodziewaną miesiączka i wynik to 19,46 mIU/ml, to świadczy to o ciąży$1Droga Pani$1 Wynik beta$1HCG powyżej 5 mIU/ml może być podstawą do myślenia o prawdopodobnej ciąży. Nie można jednak mówić ... ultrasonograficznego głowicą dopochwową. Być może zaleci on też powtórne oznaczenie poziomu beta$1HCG we krwi w celu określenia narastania ... w badaniu ultrasonograficznym. Podwyższony poziom tego hormonu świadczy o tym, że istnieje tkanka, która go wydziela. Tak niski ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Poziom BHCG po łyżeczkowaniu

(...) tylko jest ich wiecej i sa unaczynione. Poziom HCG jest niski zaledwie 36 po 5 tygodniach od lyzeczkowania. Co to oznacza$1 Witam, spadek poziomu beta$1hCG może świadczyć o rozroście endometrium i zaburzeniach hormonalnych, wymagana może być dalsza diagnostyka, kontrola poziomu beta$1hCG i hormonów płciowych oraz kolejne wyłyżeczkowanie jamy macicy, zwłaszcza jeżeli obecności tkanek towarzyszy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
USG

Badania w początkowym etapie ciąży

(...) $1Witam serdecznie. Rzeczywiście poziom beta hCG jest podejrzanie niski, jednak przyrost jest jak najbardziej prawidłowy. Ostatnie doniesienia w tym temacie mówią iż ważniejszy jest właśnie przyrost a nie sama wartość. Beta$1HCG w około 12 tyg. ciąży $1a prawdopodobnie tak w Pani przypadku powinno być$1 powinien wynosić grubo powyżej 11 000. Niestety tak niskie beta$1HCG połączone z brakiem ... tylko trzeba czekać na kontrolne badanie u ginekologa $1USG oraz ponowna ocena beta$1HCG$1 według terminu zaleconego przez ginekologa ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Normy laboratoryjne

Peptyd C

(...) cukrzycy typu II; Niski poziom peptydu C zazwyczaj wskazuje na cukrzycę typu I. Generalnie niskie stężenie C-peptydu wiąże się ... jest od cząsteczki proinsuliny podczas przekształcania jej do insuliny w komórkach beta wysp trzustkowych, a następnie, wraz z insuliną ... peptydu C powinno być wykonane: u osób ze świeżo zdiagnozowaną cukrzycą typu I, w celu oceny czynności komórek beta; u pacjentów ... . Charakterystyka badania poziomu peptydu C Poziom peptydu C określany jest w osoczu. W tym celu pobiera się krew z żyły odłokciowej ...

Ginekologia

Co oznacza BHCG$1

witam, chcialabym zapytac co oznacza wynik beta$1HCG Witam. Wynik określa poziom hormonu beta$1hcg we krwi obwodowej lub moczu. Często badanie wykonuje się gdy lekarz podejrzewa u pacjentki ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Wcześniejszy okres a ryzyko ciąży

(...) przed terminem planowanej wystąpiło krwawienie normalnie jak miesiączkowe,zrobiłam odrazu 28,03 beta i wyszło 1,20 czy to oznacza że nie jestem w ciąży\?Witam serdecznie, Wynik poziomu beta hcg poniżej 5 mIU\/ml \(5 IU\/L\) to wynik negatywny. Taki poziom definitywnie wyklucza możliwość ciąży.Za mało danychnie wiem jakie normy są w laboratorium gdzie robiłaś test .powinnaś beta powtórzyć po tyg jeżeli wyjdzie niski nie ma ciążyJeśli norma laboratorium dla HCG \/ kobieta nieciężarna \/ wynosi 0.0\-5.0 to wynik 1 ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 3 innych
Test ciążowy

Rozwój płodu a wzrost bHCG

(...) wartościach HCG ciąża może rozwijać się prawidłowo$1Jest jakaś szansa$1 Bo mój lekarz nie daje mi nadziei ;$1 Witam serdecznie. Rzeczywiście poziom beta hCG jest dość niski jak na miesięczną ciążę. Sam jego przyrost teoretycznie także nie rokuje najlepiej. Proszę ... Witam. chciałabym prosić o pomoc. 15.09. dostałam ostatnią miesiączkę,a 17.10. wyszedł mi pozytywny test kupiony w aptece. Test powtórzyłam jeszcze 3 razy i każdy wyszedł pozytywny.Na usg nie widać pęcherzyka,a lekarz ma bardzo dobry sprzęt.HCG z krwi ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Niski przyrost betaHCG a poronienie chybione

(...) wynikło, że wielkość zarodka odpowiada 6HBD i brak echa zarodka. Miałam zlecone badanie poziomu beta hcg celem oceny prawidłowości rozwoju zarodka i powtórne USG za 7 dni. $1Podejrzenie braku prawidłowego rozwoju ciąży.$1 08.10.2012 poziom beta hcg wyniósł $1 75,205 mIU/ml. Dwa dni później 10.10.2012 $1 91,170mIU/ml. Czy taki przyrost beta hcg jest prawidłowy dla 7 tyg. ciąży i takich wartości beta hcg$1 Dziękuję.Witam$1 Przyrost poziomu hormonu beta HCG jest niższy niż zwykle obserwowany w prawidłowo rozwijających ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
USG

Niski poziom PAPP$1A i BHCG

Witam$1 dziś zrobiłam test PAPP$1A. USG mam za tydzień. Wyniki z testu $1 PAPP$1A $1 1,55 IU/L; HCG wolna podj. beta $1 82,96 IU/L... Martwi mnie tak niski poziom PAPP$1A $1 jest się czym martwić$1 proszę o odpowiedź.Witam$1 Wyniki liczbowe wolnego b$1hCG oraz PaPPA same w sobie nie powinny być interpretowane. Interpretować powinno się natomiast stopień ryzyka urodzenia dziecka z wadą. Proszę zatem skonsultować się ze specjalistą ginekologiem, który zinterpretuje pełny wynik. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
USG

Opóźnienia okresu o 8 dni i niski poziom bHCG

(...) kreska bardziej widoczna,bylam na usg bylo widoczne ziarenko w macicy,lekarz stwierdzil ciaze. kazal mi zrobic hcg poniewaz nie mozna bylo stwierdzic ktory to tydz,pierwsze hcg wynosilo 125mlU/ml,a drugie 139,1mlU/ml ronione po 2dn. czemu tak malo$1Na wczesnym etapie ciąży beta$1hCG przyrasta różnie szybko. Wskaźnik jest mocno zmienny osobniczo i nie można go traktować ... beta$1hCG. Wynik należy skonsultować z ginekologiem. Zalecane jest także powtórne USG. Proszę być dobrej myśli. Stres teraz ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Niski poziom bHCG w 7 tygodniu ciąży

Witam, jestem w 7$18 tygodniu ciąży. Na usg z 07/11/2013r. CRL 13mm czyli 7ydzien i 4dni, FHR 160/min. Wynik beta HCG z 28/10 to 58tys natomiast z 06/11 tylko 107tys. Proszę o informacje jakie badania powinnam wykonać w związku z tak niskim wzrostem bety$1 Jakimi wadami u dziecka może grozić taki mały wzrost bety$1 Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznieWitam, poziom beta$1hCG mieści się w prawidłowym zakresie i nie jest wymagana dalsza diagnostyka. Proszę zgłosić się na USG I trymestru ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Test ciążowy

Wynik testu ciążowego

(...) ciąża byłaby bardzo wczesna, a poziom HCG za niski, by test go wykrył. Proszę uzbroić się w cierpliwość i powtórzyć test ciążowy ... Mam 37 lat i jestem po zabiegu IVF/ICSI, transfer miałam 28 marca, dziś to jest 29 dc. Zrobiłam beta$1HCG i wynik jest 16,76, dzień wcześniej robiłam test ciążowy domowy i wyszedł negatywny. Co mam o ty myśleć$1 Jestem w ciąży czy nie$1 Witam$1 Najprawdopodobniej jest jeszcze za wcześnie, aby móc jednoznacznie określić, że jest Pani w ciąży. Wynik badania surowicy jest większy niż ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Wynik BHCG 1.20 a podejrzenie ciąży

Czy wynik beta hcg 1.20 tociazaWynik jest niejednoznaczny. Należy powtórzyć oznaczenie za kilka dni. Jeśli poziom beta$1hCG wzrośnie oznaczać to będzie, że jest Pani w ciąży. Jeśli wynik będzie taki sam lub niższy to ciąża będzie wykluczona. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Test ciążowy

Pozytywny wynik testu ciążowego a niski poziom beta$1HCG

Witam.Ostatnia miesiaczke mialam 26.01 test ciazowy zrobilam w 28dc a beta hcg w 30dc.Wynik 22,37. Test ciaziwy wyszedl pozytywny,ale kreskabyla bardzo blada.Czy ta beta hcg nie jest zbyt niska$1$1Cykle mam 30 dniowe.To moj 3 cykl piurodzeniu martwego dziecka w 25t.ciazy.Prosze o odpowiedz.Proszę ponownie oznaczyć bhCG. Jego wartość powinna zwiększyć się dwukrotnie w ciągu 48$172h. Gdy wartości są niskie w kolejnych badaniach ciąża najprawdopodobniej rozwija się nieprawidłowo. Oba testy wykonała Pani za szybko ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Artur Kowalski Dr n. med. Artur Kowalski i 1 inny
Ginekologia

Czy przyrost hormonów jest prawidłowy$1

Witam. Mam pytanie odnośnie wyniku beta HCG. Jestem w 5 tygodniu ciąży. Mój wynik 22 pażdziernika wynosił 15440, dziś po 48h 25040. Czy przyrost hormonów jest prawidłowy$1 Nie powinien być wyższy$1Witam serdecznie. Prawidłowy przyrost beta hCG w ciąży to wzrost o około 50% co dwa dni. W tej sytuacji poziom beta hCG jest prawidłowy. Warto oczywiście wykonywać kolejne oznaczenia. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Pusty pęcherzyk ciążowy i niski poziom HCG

(...) przesunęła się. Czy moje przypuszczenia o zatrzymanej ciąży są słuszne$1 Brak zarodka i niski wzrost HCG $1$1Pani przypuszczenia mogą ... kontrolne USG za około tydzień$1dwa. Wtedy będzie Pani miała pewność, jaka jest diagnoza. Dynamika narastania beta$1hCG jest bardzo ... Wg ostatniej miesiączki jestem w 7tc. Na USG widać tylko pusty pęcherzyk, a HCG wzrasta pomału. Pierwszy pomiar w 6tc$1 3227 mIU/ml, następny po 48h 4235 i następny po 48h 5053. Lekarz twierdzi, że może być to wczesna ciąża, że nie widać ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Przyrost bHCG na początku ciąży

Witam, jestem we wczesnej ciąży $1 robiłam beta hcg i wynosiło 477 mlU/ml a po dwóch dniach 1068mlU/ml. Czy przyrost jest prawidłowy$1 Jak często trzeba robić beta hcg $1 Proszę o pomoc. Witam, tempo przyrostu beta$1hCG zależy od zaawansowania ciąży i jest dużo większe we wczesnym etapie $1 w Pani przypadku przyrost jest prawidłowy dla wczesnej ciąży. Na tak wczesnym etapie, o ile nie było poważnych problemów z zajściem w ciążę poziom beta$1hCG nie wymaga częstego kontrolowania, wskazane jest potwierdzenie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Gonadotropina kosmówkowa

Interpetacja wyników testu beta z krwi

Mam pytanie. Moja dziewczyna robiła test beta z krwi i jej wynik wyszedł $1lt;1,20, a górna norma była $1lt;5,68. Czy jest w ciąży$1 Z naszych obliczeń musiałby to być już około 11 tydzień ciąży. Proszę o odpowiedź.Witam$1 Tak niski wynik badania hormonu betaHCG wyklucza ciążę. Dla ciąży w 11 tygodniu odpowiednie stężenie betaHCG wynosi powyżej 186 977. Zachęcam do zapoznania się z treścią artykułu$1 Objawy ciąży. Serdecznie pozdrawiam$1 ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Poziom BHCG po abrazji

Rozumiem, że po 2 tygodniach po abrazji $1z betą 1300$1 beta HCG musi spaść do poziomu poniżej 5, czyli nieciążowego$1tak powinno bycBeta HCG po poronieniu powinno być ujemne$1 czas nie jest dokładnie określony. Ważny jest też wynik badania histopatologicznego wyskrobin z jamy macicy. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Piotr Wajda Lek. Piotr Wajda i 1 inny
Ginekologia

Niski wynik bHCG a brak ciąży

jeśli beta hcg po 8 tygodniach dała wynik poniżej 1,20 powinnam iść do ginekologa czy mam 100% pewności że brak ciąży$1Witam serdecznie. Taki wynik wyklucza ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Owoce

10 zdrowotnych właściwości guawy

(...) zawierają błonnik pokarmowy i mają niski indeks glikemiczny, co pozwala utrzymywać stabilny poziom cukru we krwi. Zwalczanie zaparć ... czy beta-karoten, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników. Jeśli chcemy się ustrzec przed przedwczesnym starzeniem ... potasem a sodem w organizmie, dzięki czemu regulują ciśnienie u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo guawy obniżają poziom ... z cukrzycą powinny zwrócić szczególną uwagę na te egzotyczne owoce. Sok z guawy znacząco obniża poziom cukru we krwi. Badania ...

Ginekologia

Poziom beta$1HCG w 9. tygodniu ciąży

Jestem w 9 t 3 d ciąży, dziś zrobiłam badanie beta hcg. Czy jeśli powtórzę je za dwa dni, przy prawidłowym rozwoju ciąży okaże wzrost poziomu $1 Słyszałam, że od jakiegoś tygodnia ten poziom spada.Witam, na tym etapie ciąży można jeszcze obserwować wzrost poziomu beta$1hCG jednak będzie on dużo wolniejszy. Poziom hormonu może spadać po 12. tyg. ciąży. W tym momencie dużo większe znaczenie rokownicze dla przebiegu ciąży ma badanie USG, niż analiza poziomu hormonu beta$1hCG. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Wynik bHCG po poronieniu farmakologicznym

Ile spada dni beta po poronieniu farmakologicznym w 6 tygodniu ciąży $1Nie ważne ile ale do jakiej wartości obniża się poziom HCG. Wskazana konsultacja z lekarzem prowadzącym.Nie jest określone jak szybko spada B$1HCG. Należy powtarzać badania aż wynik będzie ujemny. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Ginekologia

Tydzień ciąży według wyniki bHCG

Mam pytanie moj wynik HCG wynosi 3748 i chcialabym sie dowiedziec ktory to tydzien ciarzy$1Ciąża ma około 6 tygodni. Wiarygodną metodą określenia wieku płodu jest jego ocena w badaniu USG ginekologicznym. Poziom beta$1hCG ma charakter wyłącznie orientacyjny. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Wyniki beta HCG po 10 tygodniach od stosunku

czy powinnam powtórzyć beta hcg po 10 tygodniach od dobytego stosunku jeśli mój wynik poniżej 1,20 $1 czy po takim czasie gdybym była w ciąży beta by to pokazala $1Witam$1 Po 10 tygodniach od stosunku w przypadku ciąży poziom betaHCG z pewnością byłby podwyższony. Nie ma konieczności powtarzania badania w przypadku negatywnego wyniku. Na podstawie otrzymanego wyniku badania może Pani wykluczyć ciążę. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Wynik betaHCG a pozytywne testy ciążowe

Witam, moje cykle miesiączkowe wahają się od 26 do 31 dni. W 26 dniu cyklu wykonałam badanie Beta i wynik wyszedłWitam$1 Jest to najzupełniej normalne. Zwykle podwyższony poziom hormonu beta HCG można zaobserwować tuż przed lub w dniach spodziewanej miesiączki. W 26 dniu było jeszcze zbyt wcześnie na dodatni wynik testu. Na kolejnym badaniu USG powinna być już widoczna ciąża, podobnie wynik poziomu hormonu beta HCG z pewnością ciążę potwierdzi. Pozdrawiam serdecznie$1 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Test ciążowy

Wiarygodność dodatnich domowych testów ciążowych a niski poziom betaHCG

Witam, mam pytanie, które bardzo mnie nurtuje odnośnie wyniku beta$1hcg i testów z moczu. Cykle mam zazwyczaj 29$1, 30 ... beta HCG z krwi za 2$13 dni. Pozdrawiam ... $1dniową, czyli za 7 dni powinnam dopiero dostać okres. Wiem, że jest jeszcze za wcześnie na testy ciążowe i Bete HCG, ale wczoraj ... , a tu się okazało, że wynik 0.90 mlu/ng. Jak to możliwe, że testy pokazują cienie 2. kreski a beta mi ją wyklucza$1 $1$1 Wiem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Hat Lek. Marta Hat