Niskokaloryczne substancje słodzące ułatwiają gromadzenie się tłuszczu

To zła wiadomość dla osób rezygnujących z cukru na rzecz słodzików. Okazuje się, że niskokaloryczne sztuczne substancje słodzące blokują metabolizm organizmu, a duże spożycie tych substytutów cukru może sprzyjać gromadzeniu się tłuszczu, zwłaszcza u osób, które już są otyłe. Wyniki badania zostaną przedstawione na 99. corocznym spotkaniu Towarzystwa Endokrynnego ENDO 2017 w Orlando na Florydzie.

"Coraz więcej dowodów naukowych potwierdza, że substancje słodzące powodują dysfunkcję metaboliczną" - ostrzega Sabyasachi Sen, profesor medycyny i endokrynologii na Uniwersytecie Jerzego Waszyngtona i główny autor badania.

W ramach badania analizie poddano sukralozę, czyli popularny słodzik niskokaloryczny, a dokładniej jej wpływ na pobrane z ludzkiej tkanki tłuszczowej komórki macierzyste, które mogą przekształcić się w dojrzałe tkanki tłuszczowe, mięśniowe, chrząstkowe lub kostne.

Zobacz film: "Zanienniki cukru. Gorsze niż sam cukier?"

Następnie komórki umieszczono na płytkach Petriego na 12 dni. Przy 0,2-milimolej dawce sukralozy, odpowiadającej stężeniu we krwi typowemu dla osób spożywających duże ilości niskokalorycznych napojów, czyli blisko cztery puszki dziennie, naukowcy zaobserwowali zwiększoną ekspresję genów, które są markerami produkcji tłuszczu i stanu zapalnego. Odnotowali również wzmożone gromadzenie się kropli tłuszczu w komórkach, zwłaszcza w przypadku dawki równej 1 milimola.

Sztucznie słodzone napoje gazowane ułatwiają odkładanie się tłuszczu u osób otyłych
Sztucznie słodzone napoje gazowane ułatwiają odkładanie się tłuszczu u osób otyłych (123rf)

Badacze przeprowadzili również oddzielny eksperyment. Poddali analizie biopsyjne próbki tłuszczu z jamy brzusznej pobrane od ośmiu osób, które spożywały niskokaloryczne substancje słodzące (głównie sukralozę i w mniejszych ilościach aspartam i/lub acesulfam potasowy). Czterech uczestników było otyłych. U badanych odnotowano wzmożony transport glukozy (cukru) do komórek i nadekspresję genów biorących udział w produkcji tłuszczu.

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?
Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru? [6 zdjęć]

Cukier jest wszechobecny w naszym życiu. I nie chodzi tutaj tylko o małe białe kryształki, ale o tzw....

zobacz galerię

Ponadto zauważono, że osoby spożywające niskokaloryczne substancje słodzące, które są kilkukrotnie słodsze niż cukier, wykazywały nadekspresję receptorów słodkich smaków w tkankach tłuszczowych. Była ona 2,5-krotnie wyższa niż u ludzi unikających słodzików.

Jak podają autorzy badania, nadekspresja receptorów słodkich smaków umożliwia wprowadzanie glukozy do komórek, a następnie jej przenikanie do krwiobiegu.

Wszystkie te wyniki pokazują, w jaki sposób deregulacja metaboliczna przyczynia się do gromadzenia tłuszczu w ciele. Sen powiedział, że te efekty były najbardziej widoczne u osób otyłych, które spożywały niskokaloryczne substancje słodzące, a także u pacjentów cierpiących na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań na większej liczbie osób z cukrzycą i otyłością w celu potwierdzenia tych wyników.

"Jednakże na podstawie obecnych badań można stwierdzić, że niskokaloryczne substancje słodzące stymulują tworzenie się tłuszczu, zwiększając poziom glukozy w komórkach i wspomagając rozwój stanu zapalnego, co może być bardziej szkodliwe u osób otyłych" - podsumowuje Sen.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.