Normy zywienia czlowieka

Zdrowie

Normy laboratoryjne

Normy laboratoryjne to wartości prawidłowe dla poszczególnych badań. Niestety, nie istnieją wartości uniwersalne dla wszystkich laboratoriów (...) powinno wraz z wynikami badań podawać wartości stanowiące normę, by możliwa była ich prawidłowa interpretacja przez lekarza. Ponadto na wyniki

Normy laboratoryjne

Glistnica - normy

Glistnica jest to choroba pasożytnicza. Zarażenie ulega poprzez jaja pasożyta w wyniku nieodpowiedniej higieny. Objawy wynikające z zarażenia glistą ludzką obejmują głównie dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego. Diagnozowanie glistnicy następuje na podstawie pojawiających się objawów. W ...

Normy laboratoryjne

Limfocyty - normy

, 20 - 45%; dorośli: 1,0 - 4,5 x 109/l, 20 - 45%. Poziom limfocytów zmienia się także w różnych stanach patologicznych. Poziom limfocytów poniżej normy (...) może być wywołany przez chłoniaka. Przyczyną limfocytów poniżej normy jest również rak kości i białaczka. Gdy w morfologii okaże

Układ pokarmowy

Normy trójglicerydów - poziom, funkcje, powyżej norm, poniżej norm

Norma trójglicerydów, czyli tłuszczy, które odpowiadają za funkcjonowanie organizmu, świadczy o odpowiednim ich stężeniu w organizmie. Podwyższony (...) poziom trójglicerydów ani ich za mała ilość nie są jednak wskazane. Jakie są normy trójglicerydów? Czym grozi podwyższony poziom trójglicerydów

Cholesterol całkowity

Normy cholesterolu - prawidłowe normy, przebieg badania, dieta

Czym jest cholesterol? Jakie są normy cholesterolu? Jest to związek chemiczny, który jest bardzo potrzebny do prawidłowej pracy organizmu (...) się choroby naczyniowego układu. Normy cholesterolu muszą być zinterpretowane przez lekarza, aby dopasować dietę i leczenie. Normy cholesterolu

Badania

Normy TSH - charakterystyka badania, kiedy wykonać badanie, normy

tarczycy poziom TSH jest niski, natomiast gdy występuje niedoczynność poziom TSH jest za wysoki. Jakie są prawidłowe normy TSH? Normy TSH (...) ) i tyroksyny (T4) przez tarczycę. Gdy badanie wykryje nieprawidłowości, czyli wynik poniżej lub powyżej normy TSH, wykonywane są dodatkowe badania hormonów

Normy laboratoryjne

Cynk we krwi - jakie są normy?

oddać próbkę do analizy laboratoryjnej. Poziom cynku można także wykonać poprzez analizę włosa. Normy poziomu cynku we krwi Prawidłowy poziom cynku

Badania

Wyniki morfologii- normy, interpretacja

lekarskim może stanowić podstawę o potwierdzenia lub wykluczenia wielu chorób. Wyniki morfologii krwi - normy Morfologia krwi - jest to badanie (...) , które obejmuje szereg parametrów wraz z następującymi normami: Erytrocyty (RBC): niemowlęta - 3,8 M/µl, kobiety - 3,9-5,6 M/µl, mężczyźni - 4,5-6,5 M

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

Tyreotropina - co to jest, norma, badanie

TSH zleca się bardziej specjalistyczną diagnostykę. Tyreotropina - norma  Warto wiedzieć, iż normy tyreotropiny nie są wartością stałą. Poziom (...) hormonów w naszym organizmie zależy bowiem od bardzo wielu czynników: wieku, płci oraz metody badania. Oczywiście normy ogólne są podane. Wartości

Normy laboratoryjne

Androstendion - wskazania, przebieg, normy

. Androstendion - normy Normy androstendionu różnią się w zależności od wieku i płci. Norma androstendionu u mężczyzn wynosi 85-275 ng/dL (czyli 2,8-9,8 (...) androstendionu znacznie spada osiągając wartości poniżej 10 ng/dL. Normy androstendionu mogą się różnić w zależności...

Normy laboratoryjne

Amoniak - przygotowanie, normy, interpretacja

przygotowanie do badania amoniaku nie jest wymagane. Należy jedynie pamiętać, że badanie amoniaku w moczu wykonywane jest na czczo. Amoniak - normy (...) Amoniak w moczu powinien się mieścić w określonych normach. Wartość referencyjna dla amoniaku wynosi 20 - 50 mmol/24 godz. Jednak należy pamiętać

Normy laboratoryjne

Leptyna - charakterystyka, norma, wydzielanie

tłuszczowej. Leptyna - norma Leptyna u zdrowych osób powinna wynosić około 1 - 5 ng/dl u mężczyzn, a 7 - 13 ng/dl u kobiet. Zależność stężenia leptyny

Morfologia - profilaktyka, normy morfologii, prawidłowe wyniki innych badań

ATPO - co to jest, norma, wyniki badań

lub nadczynności tarczycy. ATPO - norma Zdiagnozowanie ATPO wykonuje się dzięki pomiarowi stręczenia przeciwciał we krwi. Nazywa (...) , zbadać również poziom tyreoglobuliny. Normy badania ATPO nie są uniwersalne, zatem nie są też określone. Ich wynik zależy od wielu zmiennych

Normy laboratoryjne

AFP - normy, interpretacja wyników

płodowego alfa dochodzi u osób z nowotworami, przede wszystkim z rakiem wątrobowokomórkowym oraz z guzami zarodkowymi jajników i jąder. AFP - normy (...) . Normy stężenia AFP są następujące: osoby dorosłe: < 6-7 kU/l kobiety w ciąży (16. - 18. tydzień): 23-100 kU/L (28-120 ng/ml). U noworodków

Normy laboratoryjne

Mocznik - zastosowanie, normy, interpretacja

? Czy grozi ci osteoporoza? Czy cierpisz na bezsenność? Czy jesteś uzależniony od telefonu komórkowego? Czy umiesz rozpoznać atak serca? Mocznik - normy (...) Mocznik jest zawsze zestawiony na wyniku z normami. Normy stężenia mocznika we krwi to 2,5 - 6,4 mmol/l lub 15 - 39 mg/dl. Mocznik w postaci...

Normy laboratoryjne

Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja

w białko - Białko w moczu w ciąży - badanie, przyczyny, metody zapobiegania Ferrytyna - normy Ferrytyna jest oznaczama w badaniu krwi, a (...) konkretnie surowicy. Do badania ferrytyny nie trzeba być na czczo. Próbka krwi pobierana jest najczęściej z żyły łokciowej lub z opuszki palca. Norma

Normy laboratoryjne

Estradiol - wskazania, normy, interpretacja

, uczucie gorąca, bezsenność. Estradiol - normy Estradiol jest interpretowany w oparciu o normy. Normy estradiolu są inne dla różnych momentów cyklu (...) , Springer PWN, Warszawa 1998, ISBN 83-86637-07-2, Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i...

Normy laboratoryjne

DHEA - przebieg, normy, zastosowanie

przez dobę. Przechowywana w zamrażalniku laboratoryjnym może przetrwać nawet pół roku. DHEA - normy DHEA powinna być interpretowana w oparciu o normy (...) stężenia. Norma dla stężenia DHEA w surowicy krwi zdrowego człowieka wynosi od 7 do 31 nmol/l (200-900 ng/dl), natomiast norma...

Normy laboratoryjne

Aldolaza - opis badania, normy

jednak u większości pacjentów pobranie krwi nie jest przeciwwskazane i możliwe jest wykonanie badania stężenia aldolazy. Aldolaza - normy

Badania

Leukocyty - badanie, normy

przygotowywać, ale lekarz powinien zostać poinformowany o wszystkich przyjmowanych przez nas lekach. Leukocyty - normy i ryzyko zafałszowania wyniku (...) Leukocyty w normie wynoszą od 4,500-10,000 białych krwinek. Uwaga! zakresy wartości mogą się nieznacznie różnić pomiędzy poszczególnymi laboratoriami. Leki

Normy laboratoryjne

Hemoglobina - definicja, badanie i normy

- badanie i normy Badanie poziomu hemoglobiny wykonuje się podczas badania krwi. Jest to podstawowe badanie diagnostyczne większości chorób. Krew (...) hemoglobiny glikowanej oznacza, że mogą pojawić się powikłania cukrzycy. W przypadku hemoglobiny normy ilościowe we krwi dla dorosłego człowieka wynoszą

Normy laboratoryjne

Leukocyty - norma i interpretacja badań

, czy w organizmie toczą się procesy chorobowe. Leukocyty odpowiedzialne są za ochronę organizmu przed drobnoustrojami. Norma leukocytów we krwi zmienia (...) się w stanach patologicznych. Może dojść do zwiększenia lub zmniejszenia jednego typu leukocytów lub kilku rodzajów leukocytów na raz. Norma leukocytów

Badania

Glikemia - wskazania, badanie, normy

godzin przed pobraniem krwi. Glikemia - normy Wartości referencyjne w przypadku glikemii wynoszą: Prawidłowa wartość powinna się wahać pomiędzy 60

Normy laboratoryjne

Kortyzol - oznaczenia, normy, interpretacja

może być zaburzony w przypadku osób, które prowadzą nocny tryb życia, pracują na nocne zmiany, itp. Kortyzol - normy Kortyzol powinien być interpretowany w oparciu (...) o normy kortyzolu. Normy kortyzolu w surowicy w zależności od pory dnia przedstawiają się następująco: godz. 8.00: 5 - 25 ug/dl...

Normy laboratoryjne

Kwas moczowy - normy, interpretacja

moczowego mieszczą się w granicach normy. Jednak w różnych stanach chorobowych dochodzi do wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi. Powodem (...) tego jest nadmierna produkcja kwasu moczowego w wątrobie albo upośledzenie jego wydalania przez nerki. Kwas moczowy - normy Kwas moczowy jest oznaczany

Normy laboratoryjne

Progesteron - zastosowanie, normy, interpretacja

. med. Bogdan Ostrowski Wszystkie odpowiedzi lekarzy Progesteron - normy Progesteron ma różne normy. Wartość referencyjna progesteronu zależy (...) progesteronu wzrasta w momencie uwolnienia komórki jajowej z jajnika oraz we wczesnej ciąży. Normy progesterony są następujące: po owulacji 1 -...

Badania

ALAT - normy, przebieg, interpretacja

de Ritisa, który jest wykorzystywany w diagnostyce chorób wątroby. ALAT - normy ALAT jest interpretowany przez lekarza na podstawie norm (...) przedstawianych na wyniku badania. Dla ALAT norma w biochemicznym badaniu krwi wynosi od 5 do 40 U/I (85-680 nmol/l). Wykonując badanie stężenia ALAT,...

Normy laboratoryjne

Amylaza - charakterystyka, normy, interpretacja

. Amylaza - normy Amylazę we krwi bada się, głównie gdy zachodzi podejrzenie ostrego zapalenia trzustki. Na schorzenie to wskazują bardzo silne (...) mieścić się w granicach 25 - 125 U/L. U osób powyżej 70. roku życia normy stężenia amylazy będą wahać się w granicach 20 - 160 U/L. Amylaza

Normy laboratoryjne

LH - wskazania, normy

, najczęściej z żyły łokciowej. Czasami pomiar stężenia hormonu LH można wykonać na przypadkowej próbce moczu lub na dobowej zbiórce moczu. LH - normy (...) może być związany z niewydolnością przysadki mózgowej lub podwzgórza. Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja

Fantazje i marzenia seksualne

Granice normy seksualnej (WIDEO)

Jeśli chodzi o charakterystykę norm w zachowaniu człowieka, to tym terminem należałoby określić postępowanie, które ma społeczną aprobatę (...) . Czy jednak w sferze seksu można mówić o jakichś granicach? W dzisiejszych czasach wydaje się, że jest przyzwolenie na niemal wszystko. Nie ma więc norm

Normy laboratoryjne

OB (odczyn Biernackiego) - charakterystyka, normy

OB, czyli odczyn Biernackiego lub opad Biernackiego, to badanie szybkości opadania krwinek. Normy OB zależą od płci i wieku osoby badanej. Szybkość (...) środki antykoncepcyjne. Wartości poniżej normy mogą zaś świadczyć o: nadkrwistości pierwotnej lub wtórnej; przewlekłej niewydolności krążenia

Morfologia - profilaktyka, normy morfologii, prawidłowe wyniki innych badań

Biochemia krwi - profile oznaczeń, normy

, * profil małego dziecka, * profil kobiety po 40. roku życia, * profil mężczyzny po 40. roku życia. Biochemia krwi - normy Biochemia krwi określa (...) normy (wartości referencyjne), odstępstwa od normy odpowiednich parametrów mogą być symptomem poszczególnych chorób. Poniżej przedstawiono...

Normy laboratoryjne

Prokalcytonina - wskazania, metody badania, normy

oraz intensywności jego zabarwienia. Prokalcytonina - normy Prawidłowe stężenie prokalcytoniny we krwi powinno być mniejsze niż 0,1-0,5 ng/ml (...) laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3, Dunstan R. Interpretacja wyników badań

Normy laboratoryjne

Hormon wzrostu - zastosowanie, przebieg, normy

próbka krwi pobierana jest na czczo lub po dużym wysiłku fizycznym. Hormon wzrostu - normy Poziom hormonu wzrostu jest uzależniony od wielu czynników (...) referencyjnych. Normy hormonu wzrostu ustanawiane są przez dane laboratorium analityczne dla konkretnego oznaczenia. Z tego względu niezwykle ważna

Normy laboratoryjne

Parathormon - działanie, wskazania, normy, interpretacja

). Parathormon - normy Parathormon jest zawsze interpretowany w oparciu o normy. Poziom parathormonu oznacza się z próbki krwi pobranej (...) lub nieizotopowych metod immunochemicznych z użyciem automatycznych analizatorów. Wartości parathormonu stanowiące normę dla parathormonu wahają

Normy laboratoryjne

fT4 - wskazania, przebieg, interpretacja, normy

tarczowego. Czasami badanie poziomu tyroksyny we krwi pomocne jest przy diagnozowaniu niepłodności u kobiet. fT4 - normy Samo oznaczenie poziomu tyroksyny (...) wolnej frakcji tyroksyny fT4. Prawidłowa wartość fT4 to 10 - 25 pmol/l (8 - 20 ng/l), przy poziomie hormonu TSH w normie, tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml

Normy laboratoryjne

Kalcytonina - przebieg, normy, interpretacja wyników

. Kalcytonina - przebieg, normy Oznaczenia kalcytoniny dokonuje się w próbce krwi żylnej, pobranej najczęściej z żyły łokciowej. Podobnie jak przy prawie (...) tarczycy, choroby, normy, minusy badania * Objawy chorób tarczycy Do podwyższenia poziomu kalcytoniny dochodzić może także w innych stanach

Normy laboratoryjne

Fibrynogen - przebieg, wskazania, norma, interpretacja

także do monitorowania układu krzepnięcia u osób z wykrytym nabytym zaburzeniem krzepnięcia. Fibrynogen - norma Fibrynogen należy interpretować w oparciu (...) o przedstawione na wyniku normy. Prawidłowy poziom fibrynogenu we krwi wynosi 200 - 500 mg/dl, (2 - 5 g/l). Zakresy wartości fibrynogenu mogą się nieznacznie

Badania

Próby wątrobowe - przygotowanie, normy, interpretacja

natychmiastowym, więc w takich przypadkach nie zwraca się uwagi na dietę. Próby wątrobowe - normy Próby wątrobowe lekarz interpretuje w oparciu o normy (...) przedstawione na wyniku prób wątrobowych. ALAT (aminotransferaza alaninowa), inaczej GPT lub ALT: norma dla kobiet wynosi 5-40 U/I (j.m/l), norma

Normy laboratoryjne

Białko całkowite - charakterystyka, stężenie, powyżej normy, poniżej normy

prawidłowych wynosi 66 - 87 g/l. Spadek poziomu białka poniżej normy określamy mianem hipoproteinemii, zaś wzrost ponad normę - hiperproteinemii (...) może informować o zaburzeniu funkcji wątroby, nerek, chorobie nowotworowej i wielu innych. Białko całkowite - powyżej normy Zazwyczaj przyczyną

Normy laboratoryjne

Neutrofile - badanie, normy, cel badania

o przyjmowanych lekach, a także o przebytej żółtaczce. Neutrofile - normy Bezwzględna liczba neutrofili (ANC) jest miarą liczby granulocytów (...) w próbce krwi i obliczana jest na podstawie całkowitej ilości leukocytów i ilości granulocytów. Norma neutrofili (granulocytów obojętnochłonnych) wynosi 1500

Choroby i dolegliwości

Niska hemoglobina - objawy, normy, przyczyny

samopoczucie, zmniejszone libido. Niska hemoglobina - normy Aby wykonać badanie należy od pacjenta pobrać próbkę krwi. Przed badaniem pacjent powinien (...) się w zależności od wieku i płci: w przypadku dorosłej kobiety norma wynosi - 12-16 g/dl; w przypadku kobiety ciężarnej norma wynosi -...

Badania

Badania biochemiczne - osocze, profile, normy

alkaliczną, albuminę oraz fosfor. Badania biochemiczne - normy Badanie biochemiczne oznacza poziomy każdego składnika z osobna, ale też określa relacje (...) między poszczególnymi składnikami. Należy jednak pamiętać, że normy w badaniu biochemicznym mogą się od siebie trochę różnić w zależności

Normy laboratoryjne

Kreatynina - charakterystyka, przebieg, normy, interpretacja

kreatyninemii) dochodzi w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek. Kreatynina - przebieg Kreatynina po badaniu jest oceniana w oparciu o normy kreatyniny (...) kreatyniny należy przyjść na czczo. Kreatynina - normy W warunkach prawidłowych norma kreatyniny we krwi mieści się w przedziale od...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

OB - przebieg badania, normy, interpretacja

gdy jest zbyt mało albuminy hamującej opadanie lub erytrocytów, co sprawia, że mniej aglomeryn wystarczy, aby opadały one szybciej. OB - normy OB (...) dla osób po 65. roku życia niezależnie od płci może być wyższe niż 20 mm/h. W innych przypadkach normy OB to: dla noworodków od 0 do 2 mm na godzinę

Normy laboratoryjne

Beta HCG - przebieg badania, normy

pojawiają się krwawienia lub plamienia. Zmiany poziomu beta HCG pomocne są także w wykrywaniu ciąży pozamacicznej. Beta HCG - normy Beta HCG pozwala (...) ciążę. Normy beta HCG zmieniają się zależnie od rozwoju zarodka. W przebiegu ciąży poziom beta HCG ciągle wzrasta, ze względu na to, że wraz

Normy laboratoryjne

Prolaktyna - cel, przebieg, normy, interpretacja

, leki hipotensyjne, niektóre stosowane w leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego. Prolaktyna - normy Prolaktyna powinna zostać oceniona na podstawie (...) norm przedstawionych na wyniku badania krwi. Nadmiar prolaktyny w organizmie prowadzi do określonych zaburzeń. Norma prolaktyny we krwi to wynik

Normy laboratoryjne

Cholesterol całkowity - wskazania, przebieg, normy

Wszystkie odpowiedzi lekarzy Cholesterol całkowity - normy Cholesterol całkowity należy analizować na podstawie norm przedstawionych na każdym (...) wyniku. Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego mieści się w granicach 150 - 200 mg/dl, czyli 3,9 - 5,2 mmol/l. Granicę normy cholesterolu całkowitego

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka

Cholesterol - normy, HDL, dieta, leczenie

, redukując poziom cholesterolu, można uchronić się przed zawałem serca czy udarem mózgu. Cholesterol - normy Istnieje kilka różnych rodzajów lipidów (...) : całkowity cholesterol, frakcja LDL („zły cholesterol"), frakcja HDL („dobry cholesterol") oraz triglicerydy (TG). Zakresy norm mogą być wyrażone w mg/dL