Nowy sposób na walkę z cukrzycą i otyłością
W Polsce na cukrzycę cierpi ponad 3,5 miliona osób. Nowe doniesienia mówią o odkrytym sposobie walki zarówno z cukrzycą, jak i otyłością. Ostatnio mówi się, że nawet 50 procent naszego społeczeństwa ma nadwagę. Pytanie jak bardzo groźna jest otyłość? To pytanie retoryczne, bowiem ****otyłość jest silnie skorelowana z chorobami serca, udarami, nowotworami i cukrzycą.
Sytuacja w Polsce jeszcze nie jest tak zła jak na przykład w Stanach Zjednoczonych, gdzie na samą cukrzycę choruje ponad 29 milionów osób, a stan przedcukrzycowy występuje aż u 89 milionów- według danych statystycznych jest to 7 przyczyna śmierci w USA.
Aktualnie nie dysponujemy rozwiązaniami, które leczyłyby cukrzycę - oczywiście jesteśmy w stanie świetnie ją kontrolować, ale pełne wyleczenie i cofnięcie choroby na obecną chwilę jest mało realne.
Od dziesięciu lat, naukowcy Patrice Cani, badacz WELBIO w Instytucie Badań nad Lekami na Uniwersytecie Louvain i Willem de Vos, profesor Uniwersytetu Wageningen, pracują nad bakterią Akkermansia municiphila, która jest składnikiem mikroflory (stanowi 1-5 procent).
Sztab naukowców wykazał, że **bakteria ta może mieć duże znaczenie w walce z cukrzycą typu drugiego** i otyłością. Aktualnie, trwają badania nad podawaniem bakterii w celach leczniczych u ludzi - a konkretnie od grudnia 2015 roku w Klinikach Saint Luc na Uniwersytecie Louvain. Według aktualnego stanu wiedzy, bakterie są bezpieczne dla ludzi.
Eksperymenty przeprowadzone na myszach są obiecujące: „pasteryzacja bakterii Akkermansia muciniphila zwiększa możliwość redukcji tłuszczu, insulinooporności i dyslipidemii u myszy”. Dzięki procesowi pasteryzacji, bakteria stała się bardziej stabilna i łatwiejsza do podawania. Co ciekawe, stała się również bardziej efektywna, hamując rozwój otyłości i cukrzycy typu drugiego u myszy.
Wyniki tego eksperymentu można przeczytać w magazynie „Nature Medicine”. Aby zrozumieć jak proces pasteryzacji wpłynął na żywotność bakterii, naukowcy wyizolowali białko obecne w zewnętrznej powierzchni błony bakterii. Pasteryzacja niszczyła całkowicie bakterie, oprócz wspominanego białka.
Z pomocą inżynierii naukowcy stworzyli proteinę „Amuc_1100” i przetestowali ją na gryzoniach. Według naukowców cząsteczka ta **może zatrzymać progresję cukrzycy** i otyłości. W przyszłości, może ona także odgrywać niebagatelną rolę leczeniu innych chorób, takich jak zapalenie jelit, alkoholizm, choroby wątroby czy też nowotwory.
Coraz częściej mówi się o dobroczynnym działaniu bakterii, które mogą pomóc w terapii wielu schorzeń. Z racji tego, że występowanie cukrzycy i otyłości zaczyna przybierać formę epidemii, każda skuteczna forma terapii jest dobrym rozwiązaniem.
Czy wyizolowanie białka z bakterii okaże się skuteczne? Miejmy nadzieję, że tak, bo to nowa szansa dla wszystkich osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy i skłonnością do otyłości.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.