Jak obniżyć cholesterol bez stosowania leków?

Podwyższony cholesterol możesz obniżyć za pomocą ziół. Jest to doskonała alternatywa dla osób zmagających się z tą dolegliwością lub problemami z układem krążenia. Ziołowa kuracja jest przede wszystkim bezpieczne dla żołądka i wątroby.

1. Lucerna siewna

Lucerna siewna wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych. Korzenie rośliny zawierają saponiny triterpenowe, które działają przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.

Oprócz tego, posiadają zdolność do interakcji ze związkami sterolowymi. Dlatego też substancje te mogą obniżyć poziom złego cholesterolu. Co więcej, osłabiają wchłanianie cholesterolu przez jelita.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

By przygotować napar, powinieneś 1-2 łyżeczki suszonych ziół zalać szklanką wrzącej wody i pić 2 razy dziennie.

2. Kozieradka pospolita

Dzięki zawartości witaminy C, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.

Nasiona rośliny przyczyniają się do obniżenia cholesterolu ze względu na obecność saponin steroidowych. Nasilają one metabolizm cholesterolu i jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Co więcej, saponiny opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób serca.

Dwie łyżki nasion zalej dwoma szklankami gorącej wody i pozostaw na 20 minut. Następnie ostudź, dodaj miód i pij około 150 ml dziennie.

3. Mniszek lekarski

Roślina zawiera witaminy C, D, A, flawonoidy, garbniki, minerały (potas, magnez, krzem, żelazo). Z uwagi na obecność związków triterpenowych, mniszek lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Dzięki tym substancjom zioło obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Ponadto, stosowany jest w początkowym stadium cukrzycy, miażdżycy i w chorobach układu pokarmowego.

Napar z rośliny przygotujesz w 15 minut. Wystarczy, że 50 g liści lub korzeni rośliny zalejesz litrem wody i będziesz gotować przez 5 minut. Napar pij raz dziennie, najlepiej pół szklanki.

4. Czosnek pospolity

Czosnek pospolity jest naturalnym antybiotykiem. Zapobiega rozwojowi bakterii, obniża ciśnienie krwi i zwalcza infekcje wirusowe.

To źródło związków flawonoidowych, aminokwasów, witamin z grupy B, a także minerałów (potasu, magnezu, wapnia).

Dzięki obecności saponin steroidowych i allicyny, czosnek obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zmiażdżone ząbki warto dodawać do sałatek, ryb, mięsa lub mleka z miodem. Dzięki temu wzmocnisz też układ odpornościowy.

5. Liście karczocha

Liście rośliny posiadają kwasy fenolowe, z których powstaje cynaryna.

Substancja ta hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie i wspomaga jego przemianę do kwasów żółciowych, co wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

By przygotować napar potrzebujesz około 15 liści karczocha, które ugotujesz w litrze wody. Po 15 minutach odstaw wywar do przestudzenia. Naturalne lekarstwo pij 2 razy dziennie po jednej szklance.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!