Obniżenie spożycia soli o 10 procent byłoby opłacalne na całym świecie

Ograniczenie spożycia soli o 10 procent w ciągu 10 lat poprzez strategię miękkich regulacji, które łączą cele przemysłu żywnościowego i edukacji publicznej, byłoby bardzo opłacalne w prawie każdym kraju na całym świecie. Co więcej, byłoby tak nawet bez uwzględnienia oszczędności systemów opieki zdrowotnej.

Podobne wnioski płyną z nowego badania zespołu brytyjskich i amerykańskich badaczy, przeprowadzonego przez Uniwersytet Tufts w Bostonie, które zostało opublikowane w czasopiśmie „The BMJ”. Zespół sugeruje, że takie podejście do redukcji soli w diecie obywateli jest najlepszym pomysłem dla światowych rządów.

1. "Miękkie regulacje" - polityka wzorowana na brytyjskim sukcesie

Spożycie zbyt dużej ilości soli przyczynia się do wysokiego ciśnienia krwi i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar. Sól jest też głównym źródłem sodu w diecie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, większość osób używa zbyt dużo soli - średnio 9-12 gramów dziennie, co stanowi około dwukrotność zalecanego, maksymalnego poziomu, który wynosi 5 gramów dziennie. WHO szacuje, że nadmiar spożycia soli jest odpowiedzialny za 1,648,000 zgonów rocznie z powodu chorób serca na całym świecie.

Zmniejszenie spożyci soli może przynieść korzyści dla zdrowia obywateli oraz dla budżetu państwa
Zmniejszenie spożyci soli może przynieść korzyści dla zdrowia obywateli oraz dla budżetu państwa (Shuttestock)

Naukowcy zwracają uwagę, że badania przeprowadzone w ograniczonej liczbie państw o wysokim dochodzie pokazują, że krajowe strategie polityczne, mające na celu ograniczenie spożycia soli, były bardzo opłacalne dla zdrowia publicznego – doprowadziły do obniżenia wysokiego ciśnienia tętniczego i ograniczenia liczby chorób układu krążenia.

WHO wskazuje, że ograniczenie soli może podarować człowiekowi dodatkowy rok zdrowego życia, co też znajduje odbicie w kosztach, jakie ponosi państwo, finansujące system opieki zdrowotnej. Jednakże badacze zauważają, że nie jest jasne, czy ten sam wniosek można odnieść do wszystkich krajów.

W ramach swoich badań naukowcy mierzyli efektywność kosztową miękkiej polityki krajowej majacej na celu zmniejszenia spożycia soli o 10 procent w ciągu 10 lat w 183 krajach. Obejmowała ona "ukierunkowane porozumień branżowych, monitorowanie rządu i edukację publiczną".

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz
8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz [9 zdjęć]

Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak...

zobacz galerię

W celu wyszczególnienia różnic w konkretnych krajach, naukowcy ocenili szereg scenariuszy z różnymi ilościami spożywanej codziennie soli. Natomiast aby oszacować koszt wdrożenia polityki w każdym państwie, użyli wskaźników WHO pokazujących, jakim obciążeniem finansowym są dla nich choroby niezakaźne.

Szacując skutki zmian, wzięto pod uwagę informacje dotyczące wskaźnika DALY (disability adjusted life years), czyli lat straconych w wyniku choroby, niepełnosprawności lub przedwczesnej śmierci. Ostateczny wynik podano w dolarach amerykańskich.

2. Ile kosztuje nas sól?

Z analizy danych wynika, że zmniejszenie spożycia soli o 10 procent w ciągu dekady w każdym kraju corocznie oszczędziłoby 5,8 mln DALY związanych z chorób sercowo-naczyniowych. Koszt związany z tą interwencją polityczną wyniósłby z kolei 1,13 dolarów na osobę w ciągu 10 lat.

Przeczytaj koniecznie

Porównując 9 regionów świata, zespół odkrył, że szacowana opłacalność redukcji spożycia soli była największa w Azji Południowej, zaś zestawiając 30 najbardziej zaludnionych państw, największą opłacalność stwierdzono w Uzbekistanie oraz Birmie.

Naukowcy nie ocenili oszczędności, wynikających z mniejszej zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe, ocenili jedynie koszty programu. Naukowcy zgadzają się z tym, że ich badania mają pewne ograniczenia, jednak są przekonani - zwłaszcza w świetle wcześniejszych badań w wybranych krajach – o słuszności swoich ustaleń.

"Strategia miękkich regulacji ukierunkowana na zmianę umów branżowych i edukację publiczną, w celu zmniejszenia ilości soli w diecie, przyniesie bardzo duże zyski na całym świecie, nawet bez uwzględnienia potencjalnych oszczędności opieki zdrowotnej” - podsumowują.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy