Przejdź na WP

Ocet jabłkowy – przepis, właściwości. Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego właściwościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni.

Zobacz film: "Właściwości octu jabłkowego"

spis treści

1. Ocet jabłkowy - charakterystyka

Charakterystyczny dla octu jabłkowego jest żółto-brązowy kolor, a także fakt, że jest on lekko mętny. Ocet jabłkowy posiada kwaśny, octowy smak oraz pachnie owocami, z których został wykonany. Ocet jabłkowy jest znany od 5 tysięcy lat przed naszą erą. W czasach starożytnych był stosowany między innymi do poprawy odporności organizmu, pobudzenia krążenia krwi w organizmie i oczyszczania wątroby.

Ocet jabłkowy połączony z miodem był często polecany przez Hipokratesa na przeziębienie i kaszel.

Istnieje teoria, że dobry ocet musi zawierać "matkę octu". Jest to substancja odpowiadająca za mętność octu jabłkowego, składająca się z bakterii kwasu octowego i celulozy. Nie ma jednak badań potwierdzających tezę, że tylko ocet jabłkowy z "matką" wykazuje właściwości zdrowotne.

2. Ocet jabłkowy - co zawiera?

Ocet jabłkowy zawiera w sobie między innymi aminokwasy, pektyny, a także związki polifenolowe. Warto zaznaczyć, że w occie jabłkowym znajdują się także niewielkie ilości składników mineralnych, jak również witamin. Są to między innymi: sód, potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń oraz witaminę C, tiaminę, witaminę B2, witaminę B3, kwas pantotenowy, witaminę B6, biotynę i kwas foliowy.

Istotne jest, że w stołowej łyżce octu jabłkowego znajdują się około 3 kalorie.

3. Ocet jabłkowy - właściwości zdrowotne

Biorąc pod uwagę specyfikę octu jabłkowego, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę kategorię jego wszechstronności. Lecznicze właściwości octu jabłkowego dotyczą wielu aspektów ludzkiego organizmu. Oto najważniejsze z nich:

  • ocet jabłkowy pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów,
  • poprawia funkcjonowanie gospodarki insulinowej,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • powoduje uczucia sytości,
  • zmniejsza ilość trójglicerydów we krwi,
  • wzmacnia procesy związane z biologią ludzkiego serca.

Naukowcy podkreślają – regularne spożywanie octu jabłkowego obniża poziom złego cholesterolu. Ocet jabłkowy zawiera silny przeciwutleniacz. Jest nim kwas chlorogenowy, który ochrania cząstki dobrego cholesterolu przed utlenianiem. Jednocześnie zostaje wyregulowane ciśnienie krwi.

Dodatkowo, regularne stosowanie (5-6 razy w tygodniu) octu jabłkowego znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Ocet jabłkowy jest szczególnie polecany osobom w stanie przedcukrzycowym, a także ciepiącym na cukrzycę lub insulinooporność oraz z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi oraz zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. Udowodniono, że kwas octowy spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia, spowalnia rozkład skrobi na cukry proste, a przyjmowany przed snem (2 łyżki octu jabłkowego) zmniejsza poziom glukozy na czczo (do 4%).

7 mitów o occie jabłkowym
7 mitów o occie jabłkowym [7 zdjęć]

Ocet jabłkowy jest jednym z najbardziej chwalonych produktów z półek ze zdrową żywnością. Zdaniem wielu...

zobacz galerię

Badanie przeprowadzone na grupie zdrowych osób spożywających chleb (50 gramów węglowodanów w porcji) wykazało, że poziom glukozy po 30 minutach od posiłku był wyraźnie niższy, kiedy badani oprócz chleba przyjmowali dodatkowo kwas octowy.

Ocet jabłkowy wpływa dodatnio na układ immunologiczny. Badania dowodzą, że kwas octowy obecny w occie jabłkowym eliminuje chorobotwórcze patogeny (w tym wiele rodzajów bakterii).

W starożytności stosowano ocet jabłkowy do oczyszczania ran. Dzisiaj również spełnia podobne właściwości. Dezynfekuje skórę, leczy brodawki, pomocny jest przy grzybicy.

Warto zaznaczyć, że namnażanie bakterii chorobotwórczych jest zahamowane dopiero przy dużych stężeniach octu jabłkowego (mogą uszkadzać komórki skóry właściwej). Od stosowania bezpośrednio na skórę zdecydowanie bezpieczniejsze jest odkażanie powierzchni i narzędzi.

Ocet jabłkowy (2-procentowy roztwór o pH wynoszącym 2) może skutecznie leczyć zapalenie ucha środkowego, jednak należy go stosować ostrożnie, gdyż może wywoływać podrażnienie skóry.

Coraz więcej badań wykazuje działanie przeciwnowotworowe octu jabłkowego. Składnik ten może ponadto zmniejszać niektóre rodzaje nowotworów.

Picie na czczo wody z octem jabłkowym pomoże zapobiegać zaparciom, a szklanka wody z łyżką octu jabłkowego załagodzi palenie w przełyku spowodowane zgagą i refluksem (których przyczyną jest zbyt zasadowe środowisko żołądka). Ocet jabłkowy jest również stosowany przy leczeniu bólu gardła. Korzystne będzie płukanie gardła kilka razy dziennie roztworem wody z octem jabłkowym (1/3 szklanki octu uzupełniona wodą).

4. Ocet jabłkowy - odchudzanie

Odchudzanie ocet jabłkowy praktycznie gwarantuje. Oczywiście ocet jabłkowy na odchudzanie ma jedynie pomóc nam w wysmukleniu sylwetki, dlatego należy wprowadzić zmiany w diecie i codziennej aktywności fizycznej. Jednak należy pamiętać, że odchudzanie z octem jabłkowym staje się po prostu łatwiejsze i przyjemniejsze. Ocet jabłkowy pasuje bowiem do wielu niskokalorycznych dań, a dodatkowo kwas jabłkowy przy posiłku zwiększa uczucie sytości.

W czasie odchudzanie ocet jabłkowy uzupełni również niedobory witamin i minerałów oraz podkręci spalanie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Poleca się ocet jabłkowy na odchudzanie również ze względu na przyśpieszenie procesów trawiennych, a także sprawia, że przemiana materii jest sprawniejsza.

Badania naukowe wykazały, że ocet jabłkowy wpływa na spożywanie posiłków w ciągu dnia. Badanie polegało na podawaniu kobietom śniadania o wysokiej zawartości węglowodanów, a do tego octu jabłkowego lub placebo. Kolejne posiłki kobiet nie były kontrolowane, jednak musiały być odnotowane przez badane osoby. Wykazano wtedy zależność pomiędzy dodawaniem octu jabłkowego do śniadania, a ilością spożytych kalorii w ciągu dnia (dodanie octu powodowało spożycie 200 kalorii mniej w danym dniu).

Inne badanie dotyczące wpływu octu jabłkowego na otyłość przeprowadzono w Japonii. Grupę zdrowych, otyłych osób podzielono na dwie części. Uczestnicy jednej z nich wypijali codziennie porcję wody z octem, a drugiej czystą wodę (badanie trwało 12 tygodni). Prowadzone były też dzienniki żywieniowe, a dieta dla obu grup wyglądała podobnie. Większy spadek wagi odnotowano w grupie osób stosujących ocet jabłkowy (około 1-2 kilogramów w ciągu trzech miesięcy). Warto zaznaczyć, że po zakończeniu badania z powrotem przytyli uczestnicy obu grup.

To też warto wiedzieć

5. Ocet jabłkowy - pielęgnacja

Ocet jabłkowy sprawdza się również podczas czynności pielęgnacyjnych. Ocet jabłkowy na włosy można stosować tak jak odżywkę do włosów. Ocet jabłkowy na włosach sprawi, że nawet matowe i pozbawione blasku kosmyki odżyją. Ponadto stosując ocet jabłkowy na włosy, oczyścimy je i wypłuczemy wszelkie osady z wody i kosmetyków, dzięki czemu nasze włosy dostaną nowej witalności.

Ocet jabłkowy działa korzystnie również na skórę. Dzięki temu, że ocet jabłkowy zawiera wiele witamin i minerałów, zapobiega ona starzeniu się skóry. W pielęgnacji skóry doskonale sprawdzają się antyseptyczne właściwości octu jabłkowego, dzięki którym ocet jabłkowy polecany jest na przykład przy grzybicy stóp. Ocet jabłkowy świetnie wygładza i ujędrnia również skórę twarzy. Wystarczy przecierać twarz wacikiem nasączonym octem jabłkowym. Dodatkowo, dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, rozcieńczony ocet jabłkowy sprawdzi się w roli naturalnego dezodorantu.

6. Ocet jabłkowy - inne zastosowania

Dzięki przeciwbakteryjnym właściwościom, ocet jabłkowy może być stosowany jako naturalny konserwant. Celem takiego działania jest zabezpieczenie pożywienia przed zepsuciem. Warto zaznaczyć, że korzystne dla zdrowia jest mycie i płukanie owoców i warzyw w 4-procentowym roztworze kwasu octowego. Takie postępowanie pomoże uniknąć zakażeń chorobotwórczymi drobnoustrojami, mogącymi znajdować się na świeżych produktach.

Jeśli ocet nie wyjdzie, można dodać do niego skórki pomarańczy, a po dwutygodniowym macerowaniu, można powstałej mikstury użyć do czyszczenia kamienia, przykładowo z kafelków lub baterii łazienkowych.

Mity na temat octu. Pomaga czy szkodzi zdrowiu?
Mity na temat octu. Pomaga czy szkodzi zdrowiu? [6 zdjęć]

O to, czy ocet jest zdrowy, czy nie, naukowcy spierają się od lat. Wszystko bowiem zależy od tego, z...

zobacz galerię

7. Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy można przyjmować w różnej postaci: od płynu po tabletki. Picie octu jabłkowego jest absolutnie bezpieczne. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji octu jabłkowego i wody, a także o tym, że nie powinno się wypijać bezpośrednio większej ilości octu jabłkowego. Nie można zapominać o kwaśnym odczynie czystego octu jabłkowego (może uszkadzać szkliwo zębów). Dodatkowo warto zaznaczyć, że nadmierna ilość może doprowadzić do podrażnienia, a nawet poparzenia przełyku i jamy ustnej.

Roztwór octu jabłkowego do picia najlepiej przygotować z łyżki octu jabłkowego i szklanki przegotowanej wody. Picie octu jabłkowego w tej postaci w naturalny sposób wspomoże proces odchudzania. Dietetycy w szczególności polecają picie octu jabłkowego osobom, które zjadały bardzo obfite posiłki i walczą z apetytem na słodycze i fast foody.

Dla osób, które mają problemy z żołądkiem, picie octu jabłkowego nie jest dobrą propozycją. Nie oznacza to jednak, że nie mogą one korzystać w cudownych właściwości octu jabłkowego. Dla tych osób zdecydowanie bezpieczniejsze będą tabletki z octem jabłkowym. Ocet jabłkowy w postaci tabletek zachowuje właściwości i jest bezpieczny dla żołądka. Warto również wybierać te suplementy diety, które łączą w sobie właściwości octu jabłkowego i właściwości zielonej herbaty.

Przy stosowaniu octu jabłkowego powinny uważać osoby stosujące leki na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Ocet jabłkowy w połączeniu z lekami może przyczynić się do powstania hipoglikemii.

8. Ocet jabłkowy - przepis

Jeżeli chcemy zupełnie naturalnego produktu, wówczas należy pokusić się o stworzenie domowego octu jabłkowego. Przepis na ocet jabłkowy nie jest skomplikowany, a również wykonanie octu jabłkowego jest bardzo proste.

Zobacz także:

Składniki na ocet jabłkowy:

  • 1 kg jabłek,
  • 10 dag cukru,
  • 1 litr wody,
  • 1 dkg drożdży.

Wykonanie:

Jabłka należy umyć i pokroić (nie usuwamy skórek). Następnie zalewamy jabłka litrem przegotowanej wody z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże. Ocet jabłkowy najlepiej robić w większym słoiku, który przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką . Odstawiamy słój na około dziesięć dni w jakieś ciemne miejsce. Codziennie mieszamy miksturę.

Po upływie dziesięciu dni należy odcedzić przez gazę płyn. Po odcedzeniu ocet jabłkowy musi jeszcze przebywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez czterdzieści pięć dni. Kiedy mieszanina jest już gotowa możemy ją porozlewać do butelek.

Do przygotowania octu jabłkowego najlepiej użyć jabłek ekologicznych. Ważne, żeby wykorzystywane jabłka nie były pryskane. Najlepiej, jeśli owoce będą pochodziły ze sprawdzonego źródła (przykładowo od znajomego sadownika).

W sytuacji, kiedy przy jabłkach była stosowana chemia, podczas procesu powstawania octu może pojawić się pleśń, która jest oznaką zepsucia octu (wtedy należy pozbyć się całego fermentującego płynu). Bardzo istotne jest również wyparzenie wszystkich naczyń i sztućców wrzątkiem.

Prosty przepis na syrop z czosnku i octu jabłkowego
Prosty przepis na syrop z czosnku i octu jabłkowego

Jeżeli czujesz notoryczne zmęczenie lub łatwo się przeziębiasz, istnieje możliwość, że twój organizm...

przeczytaj artykuł

W sytuacji kiedy ocet jabłkowy wyjdzie zbyt słaby, można powtórzyć cały proces, zaczynając od ponownego wrzucenia do niego kawałków jabłek. Należy regularnie sprawdzać wytworzone octy. W butelkach, które były zakręcone zbyt wcześnie może zbierać się gaz (należy wtedy lekko odkręcić nakrętkę, aby powietrze miało możliwość ujścia).

Ważne jest, żeby nie produkować octu jabłkowego w tym samym pomieszczeniu, co wino domowej roboty (bakterie octowe unosząc się w powietrzu, mogą przyczynić się do powstania octu z wina).

Taki ocet jabłkowy nadaje się do picia po rozcieńczeniu. Możemy go dodawać do różnych potraw oraz napojów. Czy istnieje jakaś norma dawkowania octu jabłkowego? Oczywiście, że tak. Typowe dzienne dawki wynoszą od 1-2 łyżeczek do 1-2 łyżek stołowych.

Dbasz o dietę? Zdrowe jedzenie wcale nie musi być drogie. Sprawdź stronę WP kody rabatowe.

Ocet jabłkowy – przepis, właściwości. Jak pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy – przepis, właściwości. Jak pić ocet jabłkowy? (123rf.com)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy