Ogórki konserwowe z marchewką

Ogórki konserwowe to przysmak wielu z nas. Lubimy podgryzać je jako przystawkę lub przekąskę czy kłaść na kanapkę, by nadać jej nowy smak. Jeśli jesteś smakoszem ogórków konserwowych, to warto wypróbować ich nowy smak – z marchewką.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Składniki:

  • małe ogórki;
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kolendra;
  • czosnek (3 ząbki na słoik);
  • marchew (5 talarków na słoik);
  • 2,5 litra wody;
  • 0,5 litra octu;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • 0,5 szklanki soli.

Sposób przygotowania: Ugotuj zalewę z wody, octu, cukru i soli. Ogórki poukładaj szczelnie w słoiczkach z czosnkiem (3 ząbki do każdego słoika) i plastrami marchewki (ok. 5 talarów do każdego słoika). Całość zalej zalewą, dodaj przyprawy i pasteryzuj ok. 10 minut. Zalewę możesz wykorzystać także do przygotowania papryki i grzybków konserwowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy