Okoń – charakterystyka, właściwości zdrowotne, jaką rybę wybrać

Okoń to ryba bogata w witaminy i minerały. Zawarte w niej składniki poprawiają wzrok, budują kości i chronią przed rakiem. Okoń nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci.

Zobacz film: "Ile ryb powinniśmy jeść?"

spis treści

1. Okoń – charakterystyka

Okoń to ryba drapieżna, hodowlana lub dzika. Polski rekordzista złowił rybę o długości 50 cm i wadze 2,69 kg.

Jako ryba rzeczna, okoń jest spotykany zarówno na nizinach, jak i w górach. Mięso okonia jest bardzo wartościowe, choć, ze względu na wysoką zawartość rtęci, powinno być ograniczane w diecie kobiet w ciąży, karmiących i dzieci.

2. Okoń – właściwości zdrowotne

Okoń, podobnie jak sandacz, to ryba bogata w selen, witaminę D i B. Jest jednak bogatsza w prozdrowotne kwasy omega-3 wspomagające prawidłowe widzenie, a także lizynę i leucynę. Okoń jest wyjątkowo dietetyczny – w 100 g mięsa znajdziemy zaledwie 2 g tłuszczu.

Selen zawarty w mięsie okonia pełni w organizmie istotną funkcję wspomagającą odporność. Wspomaga działanie enzymów broniących komórki przed bakteriami i wirusami. Jedzenie okonia obroni też przed zachorowaniem na półpasiec i zmniejszy ryzyko nowotworów.

Witamina D, w którą bogaty jest okoń, ma za zadanie wzmocnienie kości i zębów. Produkowana na słońcu lub przyjmowana właśnie w postaci okonia, witamina wspomaga też metabolizm, wspiera działanie układu krążenia i działa antynowotworowo.

Okoń to również witamina B6, czyli wspomagająca syntezę hormonów i enzymów. Regulując ciśnienie krwi, dba o serce i mózg, a także prowokuje organizm do produkcji hemoglobiny, która dotlenia komórki ciała.

Pamiętajmy, że choć okoń jest zdrowy, nie powinien być spożywany przez ciężarne kobiety i dzieci. Zatrucie rtęcią nagromadzoną w mięsie może bowiem powodować deficyty neurologiczne u płodu i zaburzenia u dzieci w różnym wieku.

3. Okoń – jaką rybę wybrać?

Okoń to dość tania ryba. W porównaniu z karpiem, za którego trzeba zapłacić ok. 17 zł/kg, okoń kosztuje prawie połowę mniej. W sklepie i na targowisku powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, czy mamy do czynienia z okoniem hodowlanym czy dzikim.

Okoń dziki jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Certyfikat MSC, czyli zrównoważonego rybołówstwa, wykluczy wątpliwości, czy nie narażamy środowiska naturalnego na straty.

Łowiąc okonia w rzekach górskich, nizinnych, płytkich wodach Bałtyku czy stawach pamiętajmy natomiast o tym, że ryby te zapadają w nocny sen. Są wówczas obojętne na przynętę, a nawet nie reagują na ostre światło latarki.

Sezon łowiecki okonia trwa cały rok. Ograniczenia dotyczą jedynie wymiaru ochronnego – 18 cm.

4. Surowy okoń - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 79 g (1 filet)
Wartość energetyczna 114 kcal 90,1 kcal
Białko 18,86 g 14,90 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 3,69 g 2,92 g
Tłuszcze nasycone 0,78 g 0,62 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,43 g 1,13 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,06 g 0,84 g
Cholesterol 68,0 mg 53,7 mg
Witamina C 2,00 mg 1,58 mg
Okoń – charakterystyka, właściwości zdrowotne, jaką rybę wybrać
Okoń – charakterystyka, właściwości zdrowotne, jaką rybę wybrać (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy