Producenci kuszą apetycznym wyglądem i uzależniającym smakiem produktów, przebiegle ukrywając w ich składzie szkodliwe substancje.
Warto wobec tego czytać etykiety, bo olej palmowy może znajdować się nawet w tych artykułach spożywczych, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali.
Występuje m.in. w niektórych czekoladach, nadając im błyszczący wygląd i sprawiając, że nie rozpuszczają się zbyt szybko. Nie sposób nie wspomnieć także o kremach czekoladowych, których gładka konsystencja jest ''zasługą” właśnie oleju palmowego.
Znajdziemy go w pieczywie paczkowanym, często kupowanym ze względu na niską cenę. Występuje w mrożonej pizzy, a nawet w... pierogach.
Na czarnej liście znajdują się oprócz nich: sklepowe lody, niektóre margaryny, większość ciastek, batoników i chipsów oraz zupki chińskie.
Nie traćmy podejrzliwości także podczas wizyty w drogerii, olej ten wykorzystuje się bowiem do produkcji szminek i błyszczyków.
Zobacz też: Napój na bazie octu jabłkowego. Pij na czczo, aby oczyścić ciało
Komentarze