Przejdź na WP

Olej ryżowy – właściwości, zastosowanie, pielęgnacja twarzy i ciała

Olej ryżowy najbardziej popularny jest w krajach azjatyckich. Najczęściej stosuje się go w Japonii. Olej ryżowy stosuje się zarówno w przygotowywaniu potraw jak i w kosmetologii i medycynie naturalnej. Jak można wykorzystać olej ryżowy? Jakie są właściwości oleju ryżowego?

Zobacz film: "Najpopularniejsze oleje. Zobacz, co o nich wiesz"

spis treści

1. Olej ryżowy – charakterystyka

Olej ryżowy jest to tak naprawdę olej z otrębów ryżowych. Nie jest to produkt popularny w Polsce. Stosuje się go za to bardzo często w krajach azjatyckich.

Olej ryżowy posiada w swoim składzie jeden ważny składnik – gamma-oryzanol. Jest to połączenie estrów steroli roślinnych i kwasu felurowego, który ma silniejsze właściwości niż witamina E, która również występuje w oleju ryżowym.

2. Olej ryżowy – właściwości

Olej ryżowy to skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w nim:

Istnieją liczne właściwości oleju ryżowego, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. olej ryżowy chroni układ krążenia.

Kwasy tłuszczowe AHA zawarte w oleju ryżowym są wskazane dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi i obniżyć ciśnienie tętnicze.

Olej ryżowy zawiera antyoksydanty dlatego też ma właściwości przeciwnowotworowe.

Olej ryżowy obniża poziom TSH u pacjentów z nadczynnością tarczycy. Ma także właściwości, które sprawiają, że lepiej się czujemy ponieważ stymuluje nasz organizm do produkcji endorfin.

Olej ryżowy łagodzi objawy menopauzy. Zaleta oleju ryżowego to także fakt, że nie powoduje on alergii. Dzięki olejowi ryżowemu możemy także kontrolować masę ciała.

Ponadto olej ryżowy pomaga na problemy gastryczne. Może obniżać ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych, ponieważ hamuje proces wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego.

Zobacz też:

3. Olej ryżowy – zastosowanie

Jakie jest zastosowanie oleju ryżowego? Olej ryżowy można używać w kuchni, ale również jako kosmetyk lub olejek do masażu.

3.1. Olej ryżowy - pielęgnacja twarzy

Olej ryżowy pomaga zachować młody wygląd. Główna zasługa tej właściwości przypadnie w udziale witaminie E. Dzięki niej skóra jest zdrowsza, przyspiesza się proces gojenia ran, skóra jest gładsza a zmarszczki pojawiają się później.

Witamina E zawarta w oleju ryżowym zapobiega szkodliwemu działaniu promieni słonecznych.

Olej ryżowy można stosować jako alternatywę dla kremu na dzień lub kremu na noc. Można nim usunąć makijaż i oczyścić twarz.

Oleje, których możesz użyć na skórę
Oleje, których możesz użyć na skórę [8 zdjęć]

Olejki działają inaczej niż tradycyjny balsam. Balsam dobrze działa na nawilżanie i odżywianie skóry...

zobacz galerię

3.2. Olej ryżowy - pielęgnacja ciała

Olej ryżowy sprawdzi się jako olejek do masażu. Działa wzmacniająco i ujędrniająco na skórę. Wspomaga proces odbudowy naskórka oraz działa przeciwzapalnie.

Olej ryżowy może być bazą do peelingu, a także być odżywką do włosów i skóry głowy.

4. Olej ryżowy - temperatura dymienia

Olej ryżowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (232 stopnie Celsjusza) dlatego też idealnie nadaje się do smażenia. Jego zaletą jest to, że można go długo przechowywać w temperaturze ponieważ bardzo wolno jełczeje.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy