Trwa ładowanie...

Olej ze smażenia może powodować raka jelita grubego

Avatar placeholder
28.08.2019 12:59
123RF Olej po obróbce termicznej może pogarszać stan chorych na raka jelit
123RF Olej po obróbce termicznej może pogarszać stan chorych na raka jelit

Nowotwór jelita grubego to coraz częściej spotykana dolegliwość. Rozpoznawany jest u coraz młodszych pacjentów i mimo postępu medycyny wciąż zbiera śmiertelne żniwo. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i eliminacja potencjalnych zagrożeń. Zauważono, że olej ze smażenia może wpływać na rozwój raka jelit.

1. Olej a rak jelit

Naukowcy z University of Massachusetts w Amherst sądzą, że używanie oleju do smażenia może powodować pogorszenie stanu zdrowia osób, u których występują zmiany nowotworowe lub stany zapalne w obrębie jelit. Uwzględniono wpływ świeżego oleju oraz używanego do smażenia. Zauważono, że ten drugi zwiększa nie tylko problemy z jelitami, ale również może wpływać na przenoszenie bakterii i toksyn z układu pokarmowego do krwiobiegu.

Badacze z University of Massachusetts w Amherst opublikowali w "Cancer Prevention Research" raport, który wskazuje wyraźnie na negatywny wpływ oleju po obróbce termicznej na stan jelit. Kierujący badaniami Eric Decker, profesor Guodong Zhang oraz doktorant Jianan Zhang zwracają uwagę, że osoby z rakiem jelit lub innymi chorobami tego narządu powinny mieć świadomość najnowszych ustaleń. Dalsze sięganie po żywność smażoną na oleju może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia pacjenta.

Badacze wzięli pod lupę olej rzepakowy i zachodzące w nim procesy chemiczne. Ze względów etycznych eksperymentu nie przeprowadzono na ludziach, ale na myszach. Do porównania wykorzystano jednak dane o diecie pacjentów z nowotworami jelita grubego i okrężnicy.

Zobacz film: "Wysoki poziom trójglicerydów"

Badane myszy otrzymywały takie pokarmy, które maksymalnie zbliżały dietę do ludzkiej. Obecność oleju po obróbce termicznej powodowała nawet podwojenie rozmiarów guzów i zwiększała ich ilość. Nasileniu ulegały również stany zapalne.

W wielu krajach jest to niestety rozpowszechniony sposób żywienia. Na oleju przygotowuje się nie tylko fast foody, ale również żywność w warunkach domowych. Badania przeprowadzone na myszach wykazały związki oleju po obróbce termicznej smażenia z rakiem jelita grubego oraz zapaleniem jelit.

Badacze ostrzegają: gotowanie i smażenie na oleju roślinnym nie jest najlepszym wyborem. Chociaż jest to bardzo popularny sposób obróbki termicznej, należy mieć na uwadze, że może szkodzić zdrowiu. Badania dotyczące wpływu olejów na rozwój nowotworów będą kontynuowane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze