Oliwa z oliwek – wartości odżywcze, rodzaje, zastosowanie

Obecnie w sklepach można dostać wiele różnych olejów. Jednak żaden z nich nie jest tak popularny, jak oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek ma wiele składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości.

Oliwa z oliwek – wartości odżywcze

Oliwa z oliwek ma wiele witamin. Ma ona bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oliwa z oliwek zawiera niewielką ilość tłuszczów nasyconych, ale jest składnikiem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ponadto znajdujące się w oliwie z oliwek kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko nowotworów, a obecne w oliwie z oliwek jednonasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom cukru w krwi.

Oliwa z oliwek jest źródłem oleuropeiny i oleokantalu, które są odpowiedzialne za charakterystyczny gorzki smak oliwy z oliwek. Te dwa składniki oliwy z oliwek są bardzo silnymi antyoksydantami. Dlatego oliwa z oliwek jest istotna w walce z rakiem i cukrzycą. Ponadto oliwa z oliwek łagodzi stany zapalne w organizmie.

Oliwa z oliwek zawiera wiele cennych witamin. W oliwie z oliwek znajdziemy witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, takie jak potas, magnez i fosfor. Oliwa z oliwek zawiera również witaminę E. Dzięki niej oliwa z oliwek zwalcza wolne rodniki i powstrzymuje procesy starzenia się w skórze.

Oliwę z oliwek warto spożywać z wielu powodów. Składniki oliwy z oliwek mają dobroczynny wpływ na układ trawienny i perystaltykę jelit. Oliwa z oliwek pomaga również trawić tłuszcze. Warto ją spożywać na zimno, aby nie straciła swoich cudownych właściwości.

Oliwa z oliwek – rodzaje

Rodzaje oliwy z oliwek różnią się w zależności od gleby i klimatu, w jakim rosną oliwki. Na rodzaj oliwy z oliwek wpływa również dojrzałość owoców oraz to jak były zbierane i tłoczone. O rodzaju oliwy z oliwek decyduje ilość kwasu olejowego, który odpowiada za kwasowatość oliwy. Istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek, które są tłoczone na zimno i na gorąco.

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Dieta śródziemnomorska, w której często używana jest oliwa z oliwek extra virgin, ma niską zawartość cholesterolu i powoduje mniej przypadków chorób serca...

Oliwa z oliwek Extra Virgin z pierwszego tłoczenia o zielonkawym kolorze ma najwięcej składników odżywczych i jest tym samym najdroższa, ale najłatwiej ją dostać. Ten rodzaj oliwy z oliwek jest wręcz mętny, gdy oliwa jest świeża. Kolejny rodzaj to oliwa Virgine, którą robi się bezpośrednio z zielonych oliwek. Dodaje się ją do oliwy rafinowanej, dzięki czemu zyskuje ona ciekawszy smak.

Innym rodzajem oliwy z oliwek jest oliwa rafinowana Pure. Jest ona niestety tak kwaśna, że nie nadaje się do spożycia. Ma mało składników odżywczych ze względu na proces rafinacji. Oliwa z oliwek, która ma również słabą jakość to oliwa Sansa. Produkuje się ją z teco co zostało po tłoczeniu oliwy z oliwek. Ta oliwa z oliwek jest pozbawiona resztek substancji odżywczych w procesie rafinacji. Zaleca się spożywanie jej na gorąco.

Oliwa z oliwek – zastosowanie

Oliwa z oliwek to niezwykle smaczny i zdrowy tłuszcz. Nie zawiera cholesterolu i zawiera kwasy tłuszczowe, które powstrzymują rozwój miażdżycy. Oliwa z oliwek obniża ciśnienie. Dzięki zawartości kwasu oleinowego w oliwie z oliwek pomaga ona zapobiegać astmie i łagodzi alergiczny stan zapalny błony śluzowej nosa.

Oliwę z oliwek powinny ująć w swojej diecie osoby chore na kamicę, nieżyt żołądka, owrzodzenie żołądka lub cierpiące z powodu zaparć. Oliwa z oliwek pomaga szybko usunąć toksyny z organizmu i wspomaga wzrost kości u dzieci. Oliwa z oliwek zmniejsza również uczucie głodu u osób na diecie.

Oliwa z oliwek jest również wykorzystywana w kosmetyce. Doskonale nawilża włosy, skórę i wzmacnia paznokcie. Oliwę z oliwek można również znaleźć w składzie wielu kosmetyków.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze