Trwa ładowanie...

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia niszczy komórki rakowe. Wpływ oliwy z oliwek na układ odpornościowy

 Dorota Mielcarek
11.09.2019 19:12
Oliwa z oliwek niszczy komórki rakowe
Oliwa z oliwek niszczy komórki rakowe (iStock)

Najnowsze badania wykazały, że regularne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i piersi, a także korzystnie wpływa na cały układ odpornościowy.

1. Oliwa z oliwek extra virgin

Oliwa z oliwek jest tłuszczem używanym w krajach śródziemnomorskich częściej niż masło. Z ostatnio przeprowadzonych badań wynika, że oliwa z pierwszego tłoczenia świetnie wpływa na układ odpornościowy. Jest to cenna informacja, kiedy za oknem zaczyna robić się szaro i coraz częściej spotykamy kichających i kaszlących ludzi na ulicach.

Departament Rolnictwa USA przeprowadził badania, które pokazują, jak oliwa z pierwszego tłoczenia wpływa na organizm. Przede wszystkim jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy bogatych w witaminy E i K, które chronią organizm przed rodnikami beztlenowymi.

Uczeni zaznaczają jednak, że oliwa z oliwek jest wartościowa, jeśli jest z pierwszego tłoczenia i była odpowiednio przechowywana, ponieważ na jej wartości odżywcze wpływa ciepło, światło i powietrze. Według zaleceń najlepiej jak jest w szklanej ciemnej butelce, którą należy przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej lub lodówce.

2. Oliwa z oliwek – wpływ na zdrowie

Zobacz film: "Oliwa z oliwek zamiast viagry"

Układ odpornościowy czerpie korzyści z umiarkowanego spożycia oliwy z oliwek, jednak najważniejsze jest, że pomaga walczyć z rakiem.

Badacze potwierdzili, że regularne spożywanie oliwy z oliwek wiąże się ze spadkiem liczby nowotworów jelita grubego, prostaty i piersi. Z badań opublikowanych w Annals of Oncology wynika, że kwas oleinowy może osłabić gen rakowy występujący w 25-30 proc. wszystkich przypadków raka piersi.

Oliwa z oliwek zwalcza stan zapalny - znajduje się w niej związek fenolowy zwany oleokantalem, który skutecznie niszczy komórki rakowe. Nie jest to jego jedyna zaleta. Naukowcy odkryli, że spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ból, a jeśli zdecydujesz się spożywać 4 łyżki tego oleju, zadziała podobnie jak ibuprofen.

Co prawda, oliwa z oliwek i ibuprofen mają takie samo działanie przeciwzapalne, jednak inaczej wpływają na organizm. Według naukowców ibuprofen może wpływać na uszkodzenie układu pokarmowego, a oliwa z oliwek nie wykazuje takiego działania.

Zawartość oleokantalemu w oliwie z oliwek sprawia, że jest ona gorzka i szczypie w gardło podczas spożywania.

Oliwa extra virgin jest pomocna w walce z cukrzycą - diabetycy zalecają swoim pacjentom zmniejszenie spożywania tłuszczu, jednak okazuje się, że dobrej jakości oliwa pomoże regulować poziom insuliny i cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze