Orzechowa recepta na zdrowie i długowieczność

Orzechy to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływają na pracę mózgu, wzmacniają odporność i dbają o zdrowie serca. Nowe badania wykazały, że orzechy są też skuteczną metodą zapobiegania nowotworom, a ich obecność          w diecie wpływa na wydłużenie życia.

Orzechami w raka

Miłośnicy chrupania orzechów mają powody do radości. W ostatnim czasie ukazały się dwa niezależne badania dotyczące właściwości orzechów. Naukowcy z Kliniki Mayo oraz Uniwersytetu w Minneapolis wykazali, że spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. W badaniu udział wzięło ponad 30 000 pacjentów. Okazało się, że u osób, które jadły co najmniej 3 porcje orzechów w tygodniu ryzyko śmierci związane z rakiem jest       o 40 proc. niższe w porównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą orzechów.

Polecane wideo:

Badacze wykazali, że orzechy w diecie mogą zapobiegać rakowi jelita grubego, macicy oraz trzustki. Eksperyment nie wykazał, aby orzechy wpływały na mniejsze ryzyko zachorowania na inne rodzaje nowotworów. Nie udowodniono również, że orzechy mogą chronić przed cukrzycą typu 2.

6 mało znanych faktów o orzechach

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów. Nie zawierają...

Długie życie dzięki orzechom

Kolejne argumenty, aby jeść więcej orzechów dotarły z Holandii. Na Uniwersytecie w Maastricht badano **przez 10 lat wpływ orzechów na zdrowie**. W eksperymencie wzięło udział 120 000 kobiet i mężczyzn w wieku 55-69 lat. Po zebraniu informacji o ich stylu życia, chorobach oraz umieralności, badaczom udało się ustalić, co może być receptą na długowieczność. Okazało się, że jedzenie 10 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. Osoby, które regularnie jadły orzechy rzadziej cierpiały na nowotwory, choroby układu oddechowego oraz schorzenia układu nerwowego.

Holenderskie badanie potwierdziło więc wcześniejsze odkrycia dotyczące korzystnego wpływu spożycia orzechów na układ sercowo-naczyniowy i ogólną kondycję organizmu.

Co ciekawe, badacze z Maastricht wykazali, że również orzeszki ziemne pozytywnie działają na nasz organizm. Fistaszki tak naprawdę nie są orzechami, ponieważ należą do rodziny roślin strączkowych. Zła wiadomość jest taka, że jedzenie masła orzechowego nie daje tak dobrych rezultatów dla zdrowia, jak spożywanie orzechów w nieprzetworzonej formie.

Które orzechy wybrać?

Są źródłem białka, cennych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, ale jakie są najzdrowsze orzechy? Najwięcej wartości dla zdrowia mają oczywiście orzechy bez żadnych dodatków – sól, karmel, cukier i olej sprawiają, że zdrowa przekąska zmienia się w bombę kaloryczną. Należy pamiętać, że orzechy zawierają dużo tłuszczu, co przekłada się na ich kaloryczność. Jeśli dbamy             o sylwetkę nie powinniśmy więc z nimi przesadzać. Ale dbając o zdrowie, warto codziennie sięgać po garść orzechów.

Najmniej kalorii mają migdały, nerkowce i pistacje. Najbardziej tuczące są orzechy makadamia oraz pekany, ale nie oznacza to, że są niezdrowe. Wręcz przeciwnie – kaloryczność to zasługa kwasów tłuszczowych, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dla zdrowia serca najlepsze są orzechy włoskie. Wszystkie rodzaje orzechów wyróżniają się wysoką zawartością kwasów omega-3, jednak orzechy włoskie są bogate w kwas ALA, który leczy arytmię i zmniejsza stany zapalne w naczyniach krwionośnych.

Panowie powinni sięgnąć po zawierające duże ilości selenu orzechy brazylijskie. Ten mikroskładnik odpowiada za zdrowie prostaty. Z kolei kobietom, zwłaszcza   w czasie ciąży, poleca się orzechy laskowe. Są bogate w kwas foliowy, witaminy     z grupy B oraz witaminę E, której zawdzięczamy młody wygląd i dobry stan skóry.

Komentarze (18)
~Gość
~Gość 4 miesiące temu

W Polsce na szczęście orzechów makadamia czy pekan ze świecą szukać, bo są kosmicznie drogie. Zaraz za nimi są pistacje (te znów nie sposób znaleźć bez soli) a potem włoskie czy laskowe, mimo, że akurat te każdy może sobie sam wychodować. Polaków nie stać na to, żeby jeść garść orzechów dziennie, a poza tym z niczym nie należy przesadzać, z orzechami choćby dlatego, że tuczą. Kolejny utopijny 'artykuł'.

Odpowiedz
~jasio
~jasio 4 miesiące temu

Co za kretyństwo z tymi pistacjami !? Pełne sklepy tego "towaru" a ludzie jakoś nie kupują. Za drogie, czy co ? Może jakby o połowę cenę oniżyć to i handlarze by zarobili i ludzie więcej by kupowali....

Odpowiedz
~Sprostowanie
~Sprostowanie 4 miesiące temu

Orzechy przy normalnej djecie spowoduja że bedziecie tyli... To bomba kaloryczna, tluszczowa. Maja sens przy djecie ketogenicznej tylko...Jako jedno z glownych źródel pozywienia kalorii i bialka ( tylko wtedy sie zgodze że maja pozytywny wplyw)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

). Warto także włączyć do swojej diety produkty bogate w potas (warzywa i owoce), ponieważ wyrównuje on nadmiar sodu w organizmie. Nitatry Same (...) miedzi i magnezu, uzupełnijmy dietę o nasiona, orzechy i pełnoziarniste produkty....

Produkty żywnościowe

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

, antyoksydacyjną funkcję w organizmie - pomagają neutralizować wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, mające wpływ

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...