Orzechowa recepta na zdrowie i długowieczność

Orzechy to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływają na pracę mózgu, wzmacniają odporność i dbają o zdrowie serca. Nowe badania wykazały, że orzechy są też skuteczną metodą zapobiegania nowotworom, a ich obecność          w diecie wpływa na wydłużenie życia.

Orzechami w raka

Miłośnicy chrupania orzechów mają powody do radości. W ostatnim czasie ukazały się dwa niezależne badania dotyczące właściwości orzechów. Naukowcy z Kliniki Mayo oraz Uniwersytetu w Minneapolis wykazali, że spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. W badaniu udział wzięło ponad 30 000 pacjentów. Okazało się, że u osób, które jadły co najmniej 3 porcje orzechów w tygodniu ryzyko śmierci związane z rakiem jest       o 40 proc. niższe w porównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą orzechów.

Polecane wideo:

Badacze wykazali, że orzechy w diecie mogą zapobiegać rakowi jelita grubego, macicy oraz trzustki. Eksperyment nie wykazał, aby orzechy wpływały na mniejsze ryzyko zachorowania na inne rodzaje nowotworów. Nie udowodniono również, że orzechy mogą chronić przed cukrzycą typu 2.

6 mało znanych faktów o orzechach

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów. Nie zawierają...

Długie życie dzięki orzechom

Kolejne argumenty, aby jeść więcej orzechów dotarły z Holandii. Na Uniwersytecie w Maastricht badano **przez 10 lat wpływ orzechów na zdrowie**. W eksperymencie wzięło udział 120 000 kobiet i mężczyzn w wieku 55-69 lat. Po zebraniu informacji o ich stylu życia, chorobach oraz umieralności, badaczom udało się ustalić, co może być receptą na długowieczność. Okazało się, że jedzenie 10 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. Osoby, które regularnie jadły orzechy rzadziej cierpiały na nowotwory, choroby układu oddechowego oraz schorzenia układu nerwowego.

Holenderskie badanie potwierdziło więc wcześniejsze odkrycia dotyczące korzystnego wpływu spożycia orzechów na układ sercowo-naczyniowy i ogólną kondycję organizmu.

Co ciekawe, badacze z Maastricht wykazali, że również orzeszki ziemne pozytywnie działają na nasz organizm. Fistaszki tak naprawdę nie są orzechami, ponieważ należą do rodziny roślin strączkowych. Zła wiadomość jest taka, że jedzenie masła orzechowego nie daje tak dobrych rezultatów dla zdrowia, jak spożywanie orzechów w nieprzetworzonej formie.

Które orzechy wybrać?

Są źródłem białka, cennych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, ale jakie są najzdrowsze orzechy? Najwięcej wartości dla zdrowia mają oczywiście orzechy bez żadnych dodatków – sól, karmel, cukier i olej sprawiają, że zdrowa przekąska zmienia się w bombę kaloryczną. Należy pamiętać, że orzechy zawierają dużo tłuszczu, co przekłada się na ich kaloryczność. Jeśli dbamy             o sylwetkę nie powinniśmy więc z nimi przesadzać. Ale dbając o zdrowie, warto codziennie sięgać po garść orzechów.

Najmniej kalorii mają migdały, nerkowce i pistacje. Najbardziej tuczące są orzechy makadamia oraz pekany, ale nie oznacza to, że są niezdrowe. Wręcz przeciwnie – kaloryczność to zasługa kwasów tłuszczowych, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dla zdrowia serca najlepsze są orzechy włoskie. Wszystkie rodzaje orzechów wyróżniają się wysoką zawartością kwasów omega-3, jednak orzechy włoskie są bogate w kwas ALA, który leczy arytmię i zmniejsza stany zapalne w naczyniach krwionośnych.

Panowie powinni sięgnąć po zawierające duże ilości selenu orzechy brazylijskie. Ten mikroskładnik odpowiada za zdrowie prostaty. Z kolei kobietom, zwłaszcza   w czasie ciąży, poleca się orzechy laskowe. Są bogate w kwas foliowy, witaminy     z grupy B oraz witaminę E, której zawdzięczamy młody wygląd i dobry stan skóry.

Komentarze (18)
~Gość
~Gość 6 miesięcy temu

W Polsce na szczęście orzechów makadamia czy pekan ze świecą szukać, bo są kosmicznie drogie. Zaraz za nimi są pistacje (te znów nie sposób znaleźć bez soli) a potem włoskie czy laskowe, mimo, że akurat te każdy może sobie sam wychodować. Polaków nie stać na to, żeby jeść garść orzechów dziennie, a poza tym z niczym nie należy przesadzać, z orzechami choćby dlatego, że tuczą. Kolejny utopijny 'artykuł'.

Odpowiedz
~jasio
~jasio 6 miesięcy temu

Co za kretyństwo z tymi pistacjami !? Pełne sklepy tego "towaru" a ludzie jakoś nie kupują. Za drogie, czy co ? Może jakby o połowę cenę oniżyć to i handlarze by zarobili i ludzie więcej by kupowali....

Odpowiedz
~Sprostowanie
~Sprostowanie 6 miesięcy temu

Orzechy przy normalnej djecie spowoduja że bedziecie tyli... To bomba kaloryczna, tluszczowa. Maja sens przy djecie ketogenicznej tylko...Jako jedno z glownych źródel pozywienia kalorii i bialka ( tylko wtedy sie zgodze że maja pozytywny wplyw)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały (...) ona w formie przetworzonej w przekąskach, ciasteczkach i alternatywach dla...

Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

Gałka muszkatołowa Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze.Jednak duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy...

Produkty żywnościowe

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe?

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Odtwórz wideo

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Batony muesli i inne polecane osobom dbającym o swoje zdrowie są reklamowane jako dobry zamiennik czekoladowych słodyczy. Czy dbając o linię, również powinniśmy sięgać po fitbatony? Poznaj bliżej ich skład i wartości...

Produkty żywnościowe

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Walka z rakiem Rak to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. W krajach o średnich i niskich dochodach jest powodem śmierci aż w 70 proc. przypadków. To choroba, która nie pyta o wiek czy płeć, bo rozwija się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn,...

Produkty żywnościowe

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

: dieta bogata w przetworzone produkty, siedzący tryb życia, brak warzyw i owoców w diecie. Problemy układu pokarmowego mogą być także spowodowane (...) w jadłospisie. Na początek należy sprawdzić, czy reakcji alergicznych nie wywołuje...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...