Orzechowa recepta na zdrowie i długowieczność

Orzechy to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływają na pracę mózgu, wzmacniają odporność i dbają o zdrowie serca. Nowe badania wykazały, że orzechy są też skuteczną metodą zapobiegania nowotworom, a ich obecność          w diecie wpływa na wydłużenie życia.

Orzechami w raka

Miłośnicy chrupania orzechów mają powody do radości. W ostatnim czasie ukazały się dwa niezależne badania dotyczące właściwości orzechów. Naukowcy z Kliniki Mayo oraz Uniwersytetu w Minneapolis wykazali, że spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. W badaniu udział wzięło ponad 30 000 pacjentów. Okazało się, że u osób, które jadły co najmniej 3 porcje orzechów w tygodniu ryzyko śmierci związane z rakiem jest       o 40 proc. niższe w porównaniu do osób, które w ogóle nie jedzą orzechów.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Badacze wykazali, że orzechy w diecie mogą zapobiegać rakowi jelita grubego, macicy oraz trzustki. Eksperyment nie wykazał, aby orzechy wpływały na mniejsze ryzyko zachorowania na inne rodzaje nowotworów. Nie udowodniono również, że orzechy mogą chronić przed cukrzycą typu 2.

6 mało znanych faktów o orzechach

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów. Nie zawierają...

Długie życie dzięki orzechom

Kolejne argumenty, aby jeść więcej orzechów dotarły z Holandii. Na Uniwersytecie w Maastricht badano **przez 10 lat wpływ orzechów na zdrowie**. W eksperymencie wzięło udział 120 000 kobiet i mężczyzn w wieku 55-69 lat. Po zebraniu informacji o ich stylu życia, chorobach oraz umieralności, badaczom udało się ustalić, co może być receptą na długowieczność. Okazało się, że jedzenie 10 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. Osoby, które regularnie jadły orzechy rzadziej cierpiały na nowotwory, choroby układu oddechowego oraz schorzenia układu nerwowego.

Holenderskie badanie potwierdziło więc wcześniejsze odkrycia dotyczące korzystnego wpływu spożycia orzechów na układ sercowo-naczyniowy i ogólną kondycję organizmu.

Co ciekawe, badacze z Maastricht wykazali, że również orzeszki ziemne pozytywnie działają na nasz organizm. Fistaszki tak naprawdę nie są orzechami, ponieważ należą do rodziny roślin strączkowych. Zła wiadomość jest taka, że jedzenie masła orzechowego nie daje tak dobrych rezultatów dla zdrowia, jak spożywanie orzechów w nieprzetworzonej formie.

Które orzechy wybrać?

Są źródłem białka, cennych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, ale jakie są najzdrowsze orzechy? Najwięcej wartości dla zdrowia mają oczywiście orzechy bez żadnych dodatków – sól, karmel, cukier i olej sprawiają, że zdrowa przekąska zmienia się w bombę kaloryczną. Należy pamiętać, że orzechy zawierają dużo tłuszczu, co przekłada się na ich kaloryczność. Jeśli dbamy             o sylwetkę nie powinniśmy więc z nimi przesadzać. Ale dbając o zdrowie, warto codziennie sięgać po garść orzechów.

Najmniej kalorii mają migdały, nerkowce i pistacje. Najbardziej tuczące są orzechy makadamia oraz pekany, ale nie oznacza to, że są niezdrowe. Wręcz przeciwnie – kaloryczność to zasługa kwasów tłuszczowych, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dla zdrowia serca najlepsze są orzechy włoskie. Wszystkie rodzaje orzechów wyróżniają się wysoką zawartością kwasów omega-3, jednak orzechy włoskie są bogate w kwas ALA, który leczy arytmię i zmniejsza stany zapalne w naczyniach krwionośnych.

Panowie powinni sięgnąć po zawierające duże ilości selenu orzechy brazylijskie. Ten mikroskładnik odpowiada za zdrowie prostaty. Z kolei kobietom, zwłaszcza   w czasie ciąży, poleca się orzechy laskowe. Są bogate w kwas foliowy, witaminy     z grupy B oraz witaminę E, której zawdzięczamy młody wygląd i dobry stan skóry.

Komentarze (18)
~Gość
~Gość 10 miesięcy temu

W Polsce na szczęście orzechów makadamia czy pekan ze świecą szukać, bo są kosmicznie drogie. Zaraz za nimi są pistacje (te znów nie sposób znaleźć bez soli) a potem włoskie czy laskowe, mimo, że akurat te każdy może sobie sam wychodować. Polaków nie stać na to, żeby jeść garść orzechów dziennie, a poza tym z niczym nie należy przesadzać, z orzechami choćby dlatego, że tuczą. Kolejny utopijny 'artykuł'.

Odpowiedz
~jasio
~jasio 10 miesięcy temu

Co za kretyństwo z tymi pistacjami !? Pełne sklepy tego "towaru" a ludzie jakoś nie kupują. Za drogie, czy co ? Może jakby o połowę cenę oniżyć to i handlarze by zarobili i ludzie więcej by kupowali....

Odpowiedz
~Sprostowanie
~Sprostowanie 10 miesięcy temu

Orzechy przy normalnej djecie spowoduja że bedziecie tyli... To bomba kaloryczna, tluszczowa. Maja sens przy djecie ketogenicznej tylko...Jako jedno z glownych źródel pozywienia kalorii i bialka ( tylko wtedy sie zgodze że maja pozytywny wplyw)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

czy wyskokowych trunków poprawiających na chwilę samopoczucie. Wystarczy, że sięgniesz po sezonowe produkty, dzięki którym w naturalny sposób odzyskasz siły (...) talerzu znalazły się różnokolorowe produkty. Pamiętaj,...

Produkty żywnościowe

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

oraz aktywności fizycznej, przyjmowanie niektórych leków, stres czy to, co jemy. Przyjrzyjmy się zatem, które produkty w diecie spowalniają metabolizm (...) żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...