Orzechowa strucla drożdżowa

Ciasto drożdżowe lubi chyba każdy i to dobrze, bo od czasu do czasu powinno ono pojawić się w naszym jadłospisie. Dobroczynny wpływ na zdrowie ta strucla zawdzięcza przede wszystkim drożdżom i orzechom włoskim. Drożdże zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B a poza tym niemało fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Stanowią tym samym naturalny suplement w przypadku problemów z włosami – hamują ich przetłuszczanie, wypadanie, siwienie, przyśpieszają wzrost i poprawiają sprężystość!

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Składniki (30 porcji)

  • 60 g świeżych drożdży,

  • 375 ml letniego mleka,
  • 750 g mąki,

  • 60 ml oleju roślinnego,

  • 100 g miodu,

  • 120 g mielonych orzechów włoskich,

  • 3 łyżki mleka skondensowanego (7,5% tłuszczu).



Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę wsypać do miski, w której będzie miksowane ciasto. Dodać olej, miód i rozpuszczone drożdże, miksować najpierw na niskich obrotach, następnie na najwyższych, tak aby powstała gładka masa. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce, by wyrosło. Zagnieść je następnie na stolnicy, dodając orzechy i podzielić na trzy części. Uformować trzy jednakowe wałki i spleść je w warkocz. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić na jakiś czas, żeby ciasto znowu podrosło. Posmarować warkocz skondensowanym mlekiem i piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. 



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 287 kcal
Białka 5,17 g
Tłuszcze 17,01 g
Cholesterol 2,5 mg
Węglowodany 31,75 g
Błonnik 1,23 g
Witamina C 1,17 mg
Witamina A 7,7 µg

Komentarz

Obecny w drożdżach chrom reguluje wahania poziomu cukru we krwi i zmniejsza apetyt. Dodatek orzechów w naszej strucli wzbogaca ją w magnez i białko roślinne. W tym przepisie masło zastąpiono olejem roślinnym, dlatego tak przygotowana strucla ma mało złego cholesterolu i może być spożywana nawet przez osoby z zaburzeniami lipidowymi.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Desery
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Desery
Desery

Ciasteczka bananowe

Jak pokazuje ten przepis - zdrowe słodycze naprawdę istnieją! Propozycja bananowych ciasteczek to jeden z przykładów pożywnej przekąski, która nie obarczy nas wyrzutami sumienia. Łakocie te są w 100% naturalne, pełne sycącego błonnika, słodkie i odprężające. Składniki 2...

Desery

Kasza z jeżynami

Pomysł na pyszne śniadanie, deser lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. Kaszka kukurydziana może być spożywana w niezbyt atrakcyjnej sensorycznie

Desery

Jogurtowy mix

Taki posiłek to prawdziwy sprzymierzeniec jelit. Obecne w jogurcie bakterie kwasu mlekowego oraz błonnik zawarty w suszonych owocach pobudzi do pracy nawet najbardziej leniwy układ pokarmowy. Co prawda suszone owoce są dość kaloryczne i zawierają dużo...

Desery

Ile kalorii mają lody?

. Najlepiej wybierać lody śmietankowe i przygotowywać z nich desery z dodatkiem np. świeżych owoców, nasion słonecznika, orzechów i innych odżywczych

Desery

Puch morelowy

Przepis na bardzo zdrowy i niskokaloryczny deser. Białko jaja jest białkiem wzorcowym, gdyż dostarcza wszystkich niezbędnych nam aminokwasów (...) białkowych. Z powodzeniem taki deser mogą spożywać również osoby z podwyższonym...

Desery

Dietetyczny sernik - składniki, dietetyczne przepisy

w kulturze kulinarnej od dawien dawna. Przyciąga swoim zapachem i wyjątkowym smakiem. Niestety jest bardzo kalorycznym deserem, dziś zaproponuję kilka (...) nie potrafimy zapomnieć o słodkich deserach, to jest na ten...

Desery

Pudding chia i inne zdrowe słodycze (WIDEO)

Okazuje się, że nie wszystkie słodycze muszą być niezdrowe. Zwłaszcza jeśli mowa o tych, które przygotujemy samodzielnie w domu przy użyciu wyłącznie zdrowych produktów, takich jak owoce, nasiona chia, mąka orkiszowa, olej kokosowy czy miód. Monika...