Orzechy arachidowe – wartości odżywcze, na stres, dla zdrowia

Orzechy arachidowe, czyli fistaszki, mają dużo właściwości zdrowotnych, jak i wartości odżywczych. Czym wyróżniają się orzechy arachidowe na tle innych orzechów? Jakie wartości odżywcze posiadają orzechy arachidowe?

Orzechy arachidowe – wartości odżywcze

Wartości odżywcze orzechów arachidowych to przede wszystkim duża zawartość białka. Co więcej, posiadają duże ilości witaminy B3, są bogatym źródłem tłuszczu, witamin, składników mineralnych w tym potasu. Orzechy arachidowe są także źródłem polifenoli. Najwięcej posiadają resweratrolu, kaempferolu, rutyny, kwasu elagowego i kwercetyny, a także zawierają flawonoidy i tokoferole, które mają działanie neutralizujące wolne rodniki.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Orzechy arachidowe posiadają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Należą bowiem do rodziny roślin strączkowych, stąd tak duża ilość tego składniku. W 100g orzechów arachidowych znajdziemy około 26 g białka. Można zatem włączyć orzechy arachidowe do diety wegetariańskiej. Ten rodzaj orzechów sprawdza się również w kulturystyce, ze względu na zawartość argininy. Arginina odpowiada za przyrost mięśni.

6 mało znanych faktów o orzechach

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów. Nie zawierają...

Orzechy arachidowe – na stres

Orzechy arachidowe są niezwykle pomocne w walce ze stresem. Zawierają około 12 mg/100g niacyny), a zatem około 85% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B3. Co to oznacza dla naszego organizmu? Otóż witamina B3 silnie wspomaga układ nerwowy, czyli łagodzi stres, ułatwia zasypianie, a także koi nerwy. Witamina B3 jest ważnym składnikiem w leczeniu depresji i chorób psychicznych.

Orzechy arachidowe mogą być zatem dobrym lekarstwem na zmęczenie, osłabienie, stresowy dzień w pracy, bezsenność, jak również przy bólach migrenowych.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu...

Orzechy arachidowe – dla zdrowia

Orzechy arachidowe nie mają jedynie dobroczynnego wpływu na nasze nerwy. Orzechy arachidowe mogą pomóc w obniżeniu złego cholesterolu, wspomagają dobry cholesterol, a co za tym idzie, zapobiegają powstawaniu miażdżycy, zawałowi, a także chorobie wieńcowej. Co więcej, orzechy arachidowe ze względu na dość dużą zawartość potasu, regulują ciśnienie krwi i chronią organizm przed nadciśnieniem. Obniżają także poziom cukru we krwi, wspomagają pamięć i koncentrację oraz poprawiają sprawność seksualną dzięki zawartej argininie.

Orzeszki arachidowe, choć mają dużo zalet, są także silnym alergenem pokarmowym. Niestety, mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Reakcję alergiczną mogą łatwiej wywołać orzeszki prażone. Po orzechy arachidowe nie powinny sięgać kobiety w ciąży.

 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Smaczny i zdrowy deser mrożony Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów. Z przyjemnością sięgają po niego dzieci, jak i dorośli. Niestety,...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...