Orzechy pekan – właściwości, zastosowanie

Orzechy pekan to owoce drzewa, które występuje w Ameryce Północnej, ale także na terenach Meksyku. Są małe, bo ich średnica wynosi około 5 cm, a ich wygląd bardzo przypomina orzechy włoskie. Według niektórych orzechy pekan w smaku i zapachu również przypominają orzechy włoskie (są delikatne, lekko słodkie). Na tym jednak podobieństwa się kończą, ponieważ orzechy pekan są bardziej miękkie niż orzechy włoskie, podobnie jest z też z ich łupiną.

Orzechy pekan – właściwości

Orzechy pekan to źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W 70 proc. składają się z tłuszczów. Dostarczają wielu przeciwutleniaczy (antyoksydantów).

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Orzechy zawierają też białko, błonnik, witaminy z grupy B, witaminy C i K, a także witaminę E.

Orzechy pekan to również bogactwo składników mineralnych, takich jak sód, potas, magnez, żelazo i wapń.

Według dietetyków zjedzenie kilku orzechów pekan dziennie pozwala na uzupełnienie poziomu cynku oraz witaminy B1.

Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Pekany redukują też poziom cholesterolu w organizmie. Do innych właściwości można zaliczyć regulację ciśnienia tętniczego.

Orzechy pekan poprawiają kondycję cery, ale też mają pozytywny wpływ na wzrok. Wzmacniają płytkę paznokcia, a także cebulki włosów i ich całą strukturę.

Niepozorne orzechy wyróżniają się największą ilość antyoksydantów spośród wszystkich gatunków orzechów. Dodatkowo wzmacniają ogólną odporność organizmu.

Orzechy pekan – zastosowanie

Jakie zastosowanie mogą mieć orzechy pekan? Są doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, np. ciast czy lodów domowej roboty. Mogą być też zjadane na surowo, ale nie wolno z nimi przesadzać, ponieważ ta odmiana orzechów jest wysokokaloryczna.

6 mało znanych faktów o orzechach

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów. Nie zawierają...

Skórka orzechów jest dość ciężkostrawna, dlatego przed zjedzeniem proponuje się ich namaczanie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe?

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Odtwórz wideo

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Batony muesli i inne polecane osobom dbającym o swoje zdrowie są reklamowane jako dobry zamiennik czekoladowych słodyczy. Czy dbając o linię, również powinniśmy sięgać po fitbatony? Poznaj bliżej ich skład i wartości...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

czy wyskokowych trunków poprawiających na chwilę samopoczucie. Wystarczy, że sięgniesz po sezonowe produkty, dzięki którym w naturalny sposób odzyskasz siły (...) talerzu znalazły się różnokolorowe produkty. Pamiętaj,...

Produkty żywnościowe

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

oraz aktywności fizycznej, przyjmowanie niektórych leków, stres czy to, co jemy. Przyjrzyjmy się zatem, które produkty w diecie spowalniają metabolizm (...) żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...