Orzechy pekan – właściwości, zastosowanie

Orzechy pekan to owoce drzewa, które występuje w Ameryce Północnej, ale także na terenach Meksyku. Są małe, bo ich średnica wynosi około 5 cm, a ich wygląd bardzo przypomina orzechy włoskie. Według niektórych orzechy pekan w smaku i zapachu również przypominają orzechy włoskie (są delikatne, lekko słodkie). Na tym jednak podobieństwa się kończą, ponieważ orzechy pekan są bardziej miękkie niż orzechy włoskie, podobnie jest z też z ich łupiną.

1. Orzechy pekan – właściwości

Orzechy pekan to źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W 70 proc. składają się z tłuszczów. Dostarczają wielu przeciwutleniaczy (antyoksydantów).

Orzechy zawierają też białko, błonnik, witaminy z grupy B, witaminy C i K, a także witaminę E.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Orzechy pekan to również bogactwo składników mineralnych, takich jak sód, potas, magnez, żelazo i wapń.

Według dietetyków zjedzenie kilku orzechów pekan dziennie pozwala na uzupełnienie poziomu cynku oraz witaminy B1.

Orzechy pekan to źródło wielu witamin
Orzechy pekan to źródło wielu witamin

Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Pekany redukują też poziom cholesterolu w organizmie. Do innych właściwości można zaliczyć regulację ciśnienia tętniczego.

Orzechy pekan poprawiają kondycję cery, ale też mają pozytywny wpływ na wzrok. Wzmacniają płytkę paznokcia, a także cebulki włosów i ich całą strukturę.

Niepozorne orzechy wyróżniają się największą ilość antyoksydantów spośród wszystkich gatunków orzechów. Dodatkowo wzmacniają ogólną odporność organizmu.

To też warto wiedzieć

2. Orzechy pekan – zastosowanie

Jakie zastosowanie mogą mieć orzechy pekan? Są doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, np. ciast czy lodów domowej roboty. Mogą być też zjadane na surowo, ale nie wolno z nimi przesadzać, ponieważ ta odmiana orzechów jest wysokokaloryczna.

6 mało znanych faktów o orzechach
6 mało znanych faktów o orzechach [9 zdjęć]

Orzechy to jedne z najbardziej zadziwiających produktów żywnościowych. Są pełne błonnika, składników...

zobacz galerię

Skórka orzechów jest dość ciężkostrawna, dlatego przed zjedzeniem proponuje się ich namaczanie.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!