Trwa ładowanie...
Przejdź na WP

Orzechy receptą na zdrowie?

Według naukowców, spożywanie tylko 20 gramów orzechów dziennie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia między innymi chorób serca i nowotworów. Garść - tyle wystarczy, aby zredukować ryzyko choroby wieńcowej serca o 30 proc., raka o 15 proc. i przedwczesnej śmierci o prawie 22 proc.

Regularne spożywanie orzechów powiązano także z obniżeniem o połowę ryzyka śmierci w wyniku chorób układu oddechowego oraz o 40 proc. - cukrzycy, chociaż badacze podkreślają, że jest mniej danych przedstawiających związek diety bogatej w orzechy z owymi schorzeniami.

Najnowsze badania, które powstały w wyniku współpracy szkół wyższych w Londynie oraz w Norwegii, zostały opublikowane w magazynie „BMC Medicine”.

Skład orzechów to prawdziwa kopalnia cennych związków
Skład orzechów to prawdziwa kopalnia cennych związków (123RF)

Naukowcy postanowili dokładnie przeanalizować 29 badań z całego świata, w których łącznie udział wzięło 820 tysięcy uczestników. Obejmowały one 12 tysięcy przypadków choroby wieńcowej serca, 9 tysięcy - udaru mózgu i 18 tysięcy - chorób układu krążenia.

Występowały pewne różnice między uczestnikami badania, ponieważ dotyczyło ono zarówno kobiet, jak i mężczyzn, mieszkańców różnych regionów i ludzi obciążonych odmiennymi czynnikami ryzyka, jednak łączyła ich jedna cecha - spożycie orzechów skutkowało zmniejszonym prawdopodobieństwem zachorowania na wiele chorób.

Jak wskazują badania, istnieje silna korelacja między spadkiem ryzyka zachorowania na różne choroby, a spożyciem tak małej ilości pożywienia, jaką jest 20 gramów.

Które orzechy były brane pod uwagę w badaniu? Przede wszystkim włoskie, laskowe oraz ziemne - wszystkie wykazywały podobne działanie. Co sprawia, że orzechy tak świetnie wpływają na nasze zdrowie? Są bogate w magnez i wielonienasycone tłuszcze, czyli związki, które są odpowiedzialne za spadek poziomu cholesterolu. Orzechy włoskie i pekan są bogate w antyoksydanty, które mają działanie przeciwnowotworowe. Ponadto przyczyniają się one do utraty masy ciała.

W następnej kolejności badacze mają zamiar przeanalizować wpływ innych zalecanych grup pożywienia, takich jak warzywa czy też owoce, na ryzyko powszechnych chorób.

Coraz to nowe badania nad dobroczynnym wpływem orzechów na zdrowie wskazują, że są one pomocne w zwalczaniu szeregu powszechnych chorób. ****To prawda, że obfitują one w korzystne związki, jakimi są na przykład arginina czy substancje przeciwzapalne.

Pamiętajmy jednak, że w orzechach nie ma żadnego unikatowego związku, który byłby charakterystyczny tylko dla nich. Odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczem do sukcesu w kwestii zapobiegania występowaniu niektórych chorób.

Warto jednak zauważyć, że orzechy zawierają dużo niezbędnych składników w stosunkowo niewielkiej ilości. Kolejne odkrycia dotyczące ich dobroczynnego działania są tylko kwestią czasu. Skoro to tylko jedna garść, dlaczego nie spróbować?

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy